Ben Zyskowicz vietti ensimmäistä työpäiväänsä ilman Ilkka Kanervaa – ”Toivoin, että hoidot voisivat onnistua”

Eduskunta piti hiljaisen hetken Ilkka Kanervan muistoksi ennen täysistuntoa tiistaina.

Ben Zyskowicz (kok) kuvattiin eduskunnan kuppilassa tiistaina.

19.4. 17:35

Yksi oli joukosta poissa, kun eduskunta kokoontui pääsiäisen jälkeen täysistuntoonsa. Vakavaan sairauteen menehtynyt kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Ilkka Kanerva jätti kuppilapuheiden mukaan jälkeensä enemmän kuin yhden ihmisen kokoisen aukon.

Kanerva kuoli kiirastorstaina vakavaan sairauteen. Hän oli 74-vuotias.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) sanoo ajattelevansa asiaa joka päivä. Kanervan sairauden vakavuus oli valjennut Zyskowiczille viime viikkojen aikana, mutta toivo eli yhä.

”Toivoin, että hoidot voisivat onnistua siten, että elinvuosia tulisi vuosia lisää.”

Pitkäperjantaita edeltävänä torstai-iltana Zyscowicz sai uutisen kokoomuksen eduskuntaryhmän keskusteluryhmän kautta. Hän ja Kanerva olivat olleet kavereita vuodesta 1970.

Zyskowicz sanoo miettineensä torstaina, miten arvaamatonta elämä on. Kanervakin ”pursusi elinvoimaa” ja ”elämäniloa” vielä hetki sitten.

”Vielä muutama kuukausi sitten Ike oli täysissä voimissaan. Tänään häntä ei enää ole. Tällainen ihminen vain tempaistiin meiltä pois.”

Lue lisää: Eduskunta kunnioitti Ilkka Kanervan muistoa hiljaisella hetkellä ja suruliputuksella

Ilkka Kanervasta tuli kansanedustaja syyskuun lopussa vuonna 1975. Zyskowicz seurasi kaveriaan seuraavissa vaaleissa.

Nyt Zyskowicz on eduskunnan pitkäaikaisin kansanedustaja. Näin ei pitänyt tapahtua, vaan ensi vuoden keväänä Zyskowiczin piti jättäytyä pois ja Kanervan hakea jälleen uudelle kaudelle.

Niin Kanerva oli ennen sairauttaan sanonut.

”En olisi toivonut, että tällaisissa olosuhteissa minusta tulee eduskunnan pitkäaikaisin kansanedustaja.”

Eduskuntatalossa oli suruliputus Ilkka Kanervan muistolle.

Kuppilan pöydissä eri puolueiden edustajat kertaavat kokemuksiaan ja muistojaan Ilkka Kanervan kanssa. Myötämielinen puhe on jatkumoa pääsiäisen poikkipuolueelliselle surureaktiolle.

Lue lisää: Ilkka Kanerva on kuollut – Poliitikot muistelevat pitkä­aikaista kansan­edustajaa, presidentti Niinistö: ”Syvän vakuuttava ääni ja ajatus on hiljennyt”

Lue lisää: Ilkka Kanerva muistetaan laajasta tuttava­piiristään: ”Kerrotaan, että kun hän käveli Turun torilla ja vastaan tuli kaksi ihmistä, hän tervehti heistä kolmea”

Kaikki nykyiset kansanedustajat ovat jossain vaiheessa uraansa olleet Kanervalle uusia kansanedustajia.

Kanervan toimintatapa viimeiseen saakka oli kysyä jokaisen puolueen uusilta tulokkailta, tarvitsevatko he apua ja jos tarvitsevat, niin hän auttaa.

Pitkän linjan poliitikolla olisi ollut kuulemma varaa ylimielisyyteen, jota hänessä ei ollut. Hänen ei olisi aina tarvinnut auttaa, mutta kun hän tahtoi.

Zyskowiczin mukaan muiden puolueiden edustajienpuheet kertovat siitä, miten Kanerva teki uransa.

”Ike ei koskaan tullut tunnetuksi riidanhaastajana tai sellaisena, joka lähtisi väittelemään oman poliittisen profiilin nostamiseksi.”

Yksi asia Zyskowicziä harmittaa erityisesti.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistuneella Kanervalla olisi ollut paljon sanomista tänä keväänä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja Suomi on mahdollisesti hakemassa Natoon.

Viimeisen eduskuntapuheensa Kanerva piti joulukuussa. Siinä hän varoitti, että Venäjän työkaluihin kuuluu sotilaallisen voiman käyttäminen ja sillä uhkaaminen, eikä Suomi saa hyväksyä minkäänlaista etupiiriajattelua.

Zyskowicz on hetken hiljaa, kunnes jatkaa.

”Olisin niin kovasti toivonut, että Ilkka olisi saanut elää ja nähdä tämän historiallisen prosessin, jolla tarkoitan Suomen liittymistä Natoon.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat