Vasemmistoliiton Saramo: Suomi olisi potentiaalinen ensi-iskun kohde, jos Naton ja Venäjän välille syttyisi sota – Syytti perus­suomalaisten olleen aiemmin suurimpia Putinin tukijoita

Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Jussi Saramo aiheutti välihuutoja sanoessaan myöhemmässä puheenvuorossaan, että perussuomalaiset olivat aiemmin suurimpia Putinin tukijoita.

20.4. 17:03 | Päivitetty 20.4. 17:43

Venäjän ja Naton välisissä sotatoimissa Suomi olisi potentiaalinen ensi-iskun kohde, sanoi vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Jussi Saramo eduskunnassa keskiviikkona pitämässään puheessa.

Saramon puhe oli sotilasliitto Natoa kohtaan kriittisin, kun eduskuntaryhmien johtajat pitivät vuoron perään puheensa eduskunnan aloittaessa Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden käsittelyn keskiviikkona. He puhuivat lähetekeskustelussa, joka koski hallituksen viime viikolla julkaisemaa turvallisuuspoliittista selontekoa.

Sen käsittely mahdollistaa eduskunnassa kannanmuodostuksen Nato-jäsenyyteen.

Lue lisää: Tässä on selonteon keskeinen anti tiivistettynä

Lue lisää: Kokoomus keskeyttäisi kaiken muun paitsi Nato-jäsenyyden käsittelyn eduskunnassa, Marin: ”Ratkaisujen aika on tullut” – Suora lähetys jatkuu

Vasemmistoliitto on suhtautunut Nato-jäsenyyteen eduskuntapuolueista epäilevimmin. Sen kansanedustajista kaikkiaan kahdeksan, useampi kuin missään muussa puolueessa, on HS:n seurannan mukaan kertonut vastustavansa Nato-jäsenyyttä.

Saramo korosti puheessaan, että ongelmatonta ja riskitöntä ratkaisua Suomen turvallisuuspoliittisessa tilanteessa ei ole. Siksi hänen mukaansa ikävimmätkin puolet eri vaihtoehdoissa on nostettava esiin.

Saramon mukaan Nato-jäsenyyden puolesta vahvimmin puhuu, että se nostaisi kynnystä hyökätä Suomeen. Nato-jäsenenä Suomi toisi osaltaan turvaa myös Baltiaan.

Toisaalta jo jäsenyyden hakeminen kasvattaisi jännitteitä Suomen ja Venäjän välisellä rajalla.

”Uudet jännitteet eivät olisi vain mahdollisesti vuoden kestävän jäsenyysprosessin aikainen tila. Suurvallat haluavat sotia sotansa muiden maaperällä, joten Pietarin ja Murmanskin suojaaminen toisi alueellemme pysyvän uhan”, hän sanoi.

Saramo oli huolissaan myös ydinaseista.

Hänen mukaansa niiden uhka on kasvanut Venäjän uhiteltua niiden käytöllä. Ydinaseet ovat kuitenkin keskeinen osa myös Naton pelotetta, hän huomauttaa.

”Tähän asti Suomi on toiminut ydinaseriisunnan ja joukkotuhoaseiden leviämisen estämiseksi. Vasemmistoliiton mielestä ydinaseriisuntaa on edistettävä myös tulevaisuudessa”, hän sanoi.

Myöhemmässä puheenvuorossaan Saramo totesi perussuomalaisten olleen suurimpia ”Putinin tukijoita”. Tämä aiheutti eduskunnassa välihuutoja: ”No no no no!” ”Asiatonta, todella asiatonta!”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi puheenvuorossaan Saramon kommenttien jälkeen toivovansa, että keskustelua käytäisiin kutsumatta ketään ”putinisteiksi” tai ”sotahulluiksi”.

Moni kansanedustaja oli toivonut asiallista ja myös vastapuolta ymmärtävää keskustelua.

”Ehdottomat totuudet ovat harvinaisia. Maailman voi nähdä monin eri tavoin”, sanoi muun muassa Rkp:n ryhmänjohtaja Anders Adlercreutz.

”Polarisaatio hyödyttää ainoastaan niitä voimia, jotka käyttävät eripuraa ja polarisaatiota aseinaan. Siksi on tärkeää, että myös tämä keskustelu on asiallinen, tasapainoinen ja kunnioittava.”

Lue lisää: Hinkuuko Suomi Natoon? Nyt vastaus on selvä: enää on turha kurkkia rivien välejä, koska valtiojohto sanoo sen jo ihan riveilläkin

Lue lisää: 109 kansanedustajaa kannattaa nyt Nato-jäsenyyttä, 12 vastustaa – Tässä ovat kaikkien kansan­edustajien kannat tällä hetkellä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat