Petteri Orpo puolustus­valiokunnan puheen­johtajaksi: Kokoomus haluaa laittaa ”tärkeimmät paukkunsa” Nato-päätökseen

Paikka tuli täytettäväksi, kun puolustusvaliokuntaa johtanut pitkäaikainen kansanedustaja Ilkka Kanerva kuoli pääsiäisen alla.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvattiin keskiviikkona vierailullaan Yhdysvalloissa.

21.4. 14:56 | Päivitetty 21.4. 16:19

Kokoomuksen ehdokas eduskunnan puolustusvaliokunnan johtoon on puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo. Kokoomuksen eduskuntaryhmä päätti kokouksessaan torstaina esittää tehtävään Orpoa.

Orpo seuraa tehtävässä kansanedustaja Ilkka Kanervaa, joka kuoli kiirastorstaina vakavaan sairauteen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan päätös Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on tämän kevään tärkein päätös ja sen vuoksi puolue haluaa puheenjohtajansa eduskunnan puolustusvaliokunnan johtoon.

”Haluamme varmistaa tällä, että Orpolla on mahdollisuus mahdollisimman hyvin eri foorumeilla vaikuttaa tämän Nato-ratkaisun muotoutumiseen”, Mykkänen perusteli Orpon valintaa.

”Nato-jäsenyys on selvästi tärkein päätös tänä vuonna ja siihen laitamme tärkeimmät paukkumme lähikuukausien aikana. Siksi päädyimme ratkaisuun, että puolueen puheenjohtaja ottaa valiokunnan johdettavakseen.”

Mykkäsen mukaan Orpo toimii puolustusvaliokunnan puheenjohtajana Nato-jäsenyysprosessin ajan.

”Katsomme sitten uudestaan tilannetta, kun tämä asia on selvemmillä vesillä”, Mykkänen sanoi.

Orpo on parhaillaan vierailulla Yhdysvalloissa yhdessä Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin kanssa. Puheenjohtajat tapaavat matkallaan yhdysvaltalaisia poliitikkoja ja asiantuntijoita.

Kokoomuksen tiedotteessa myös Orpo painottaa, että päätös mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on tämän kevään tärkein päätös.

”Haluan omalta osaltani olla varmistamassa, että eduskuntaan tuotu ajankohtaisselonteko saa perusteellisen mutta ripeän käsittelyn. Päätös Nato-jäsenyydestä on tehtävä jo lähiviikkojen aikana. Eduskunnan velvollisuus on varmistaa Suomen ja suomalaisten turvallisuus”, Orpo sanoo tiedotteessa.

”Olisin sydämestäni toivonut, että puolustusvaliokuntaa olisi saanut johtaa erityisesti tällaisena aikana eduskunnan pitkäaikaisin kansanedustaja Ilkka Kanerva. Puhemiehen sanoin hän jätti korvaamattoman aukon perheeseen, eduskuntaan ja koko Suomeen. Otan osaa Kanervan omaisten ja läheisten suruun”, Orpo sanoo.

Eduskunnan työjärjestyksen mukaisesti valiokunta valitsee puheenjohtajan keskuudestaan. Orpo on määrä valita puolustusvaliokunnan jäseneksi eduskunnan täysistunnossa perjantaina.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajan Jari Ronkaisen (ps) mukaan puheenjohtajavalinta tehdään puolustusvaliokunnan kokouksessa ensi tiistaina.

Eduskuntaryhmien välisessä paikkajaossa puolustusvaliokunnan puheenjohtajuus kuuluu kokoomukselle tämän vaalikauden ajan.

Lue lisää: Eduskunnassa alkaa tänään Nato-keskustelu, joka voi johtaa kauas­kantoiseen ja historialliseen päätökseen jäsenyydestä

Lue lisää: 112 kansanedustajaa kannattaa nyt Nato-jäsenyyttä, 12 vastustaa – Tässä ovat kaikkien kansan­edustajien kannat tällä hetkellä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat