Kuukausia jatkunut lakko UPM:n tehtailla päättyy, osapuolet hyväksyvät sovintoesityksen

Painopaperiliiketoiminnassa vuorotyöaika pitenee puoli tuntia viikossa.

Paperiliiton lakkolaisia UPM:n Kymin tehtaalla Kouvolassa tammikuussa.

22.4. 11:56 | Päivitetty 22.4. 16:30

Vuoden alusta metsäyhtiö UPM:n tehtailla jatkunut työtaistelu päättyy.

UPM ja Paperiliitto ovat hyväksyneet sovittelija Leo Suomaan torstaina antaman sovintoesityksen.

Vastaukset piti antaa kello 16:een mennessä. Sovintoesitys on joko hyväksyttävä tai hylättävä kokonaisuutena.

Noin 2   000:ta Paperiliittoon kuuluvaa työntekijää koskeva lakko on ollut käynnissä 12:ssa UPM:n yksikössä vuoden alusta.

Se on maksanut UPM:lle satoja miljoonia euroja ja Paperiliitolle arvioilta parikymmentä miljoonaa euroa lakkoavustuksina. Lisäksi metsänomistajat ja monet alihankkijat ovat menettäneet tuloja ja julkinen sektori verotuloja.

UPM haki jokaiselle viidelle toimialalleen omaa sopimusta, ja ne se saa. Sopimus on kaksi + kaksi vuotta eli kahden vuoden jälkeen palkoista neuvotellaan uudelleen, mutta sopimus pysyy muuten pääosin ennallaan.

Uudet sopimukset ovat voimassa neljä vuotta 22.4.2022–21.4.2026.

Sopimukset kuitenkin alkavat ja päättyvät samaan aikaan, joten Paperiliitto voi jälleen neuvotella niistä niin, ettei se hyväksy muita sopimuksia ennen kuin kaikki sopimukset on hyväksytty.

UPM:lle oli tärkeää saada lisää työaikaa painopaperiliiketoimintaansa.

Työaika pitenee työaikamuodosta riippuen 24– 32 tuntia vuodessa lukuun ottamatta päivätyötä, jossa työaika säilyy ennallaan. Tuntipalkkaan siirtymisen myötä lisätunnit kasvattavat ansiota vastaavasti.

Viikkotyöaikaan lisäys on noin puoli tuntia, kertoo UPM.

UPM:n tiedotteessa sanotaan, että sopimukseen sisältyy ”kannustava palkkausjärjestelmä, joka parantaa erityisesti kunnossapidon ja päivätyön ansioita”.

Sopimus sisältää palkanmaksutakuun sopimuskauden kahden ensimmäisen vuoden ajaksi.

Pitkän lakon loppuminen tarkoittaa koneitten käynnistämistä ja vähitellen myös tuotannon aloittamista. Lakko on aiheuttanut jo esimerkiksi tarra- ja painopaperipulaa.

UPM sanoo tiedotteessaan, että palkankorotukset vastaavat yleistä linjaa.

Yhtiön mukaan uudet sopimukset ovat rakenteeltaan aiempaa selkeämpiä ja sivumääriltään noin puolet aiemmasta.

”Merkittävä muutos entiseen kaikkien liiketoimintojen työehtosopimuksissa on kausipalkan korvautuminen tuntipalkalla. Tuntipalkka kohdistuu tehtyyn työhön, jolloin palkan muodostumisen perusteet ovat aiempaa selkeämmät”, UPM:n tiedotteessa sanotaan.

UPM:n mukaan kaikissa liiketoiminnoissa on sovittu myös entistä joustavammista vuorojärjestelyistä ja työajan käytöstä.

“Neuvotteluissa monia osa-alueita katsottiin täysin uudelta pohjalta. Prosessi oli pitkä, mutta lopulta sovimme yhdessä kunkin liiketoiminnan tarpeet ja erityispiirteet huomioivat työehdot. Ne edistävät liiketoimintojen ja yksiköiden tuottavuutta sekä kilpailukykyä ja takaavat myös työntekijöille hyvät ehdot”, sanoo UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén tiedotteessa.

Paperiliiton tiedotteen mukaan liiton keskeinen tavoite neuvotteluissa oli pitää alan työehdot yhtenevinä myös nykyisessä yrityskohtaisen sopimisen mallissa.

”UPM:n kanssa tähän tavoitteeseen pääsy oli vaikeinta. Olennainen tulos on, etteivät työnantajan vaatimat mittavat heikennykset kuten työajanlisäys ilman korvausta eli talkootunnit toteutuneet”, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala liiton tiedotteessa.

Liiton mielestä työtaistelu ei koskenut vain UPM:n paperiliittolaisia jäseniä vaan laajemmin ay-liikettä: paperiliittolaiset puolustivat lakollaan järjestäytynyttä neuvotteluoikeutta.

”UPM:n kanssa koitos oli raskas ja osoitti, mihin yrityskohtainen sopiminen huonoimmillaan johtaa”, liiton tiedotteessa lukee.

Sovittelijan torstaina antama sovintoesitys koski kaikkia viittä liiketoiminta-aluetta eli myös painopapereita, kun edelliset esitykset koskivat vain neljää eli biopolttoaineita, sellua, erikoispapereita ja tarroja.

Sovittelu painopapereista oli aiemmin keskeytetty, koska osapuolten ”kannat olivat lähentymisestään huolimatta edelleen varsin kaukana toisistaan”.

Paperiliiton hallitus tyrmäsi neljää liiketoimintoa koskevat esitykset viime viikolla yksimielisesti siksi, ettei niiden kattavuus riittänyt, kun mukana olisi ollut vain puolet tehtaiden paperiliittolaisista.

UPM oli pettynyt Paperiliiton hylkypäätökseen. Se olisi sovintoesitykset hyväksynyt.

UPM ja Paperiliitto ovat tällä kierroksella neuvotelleet ensimmäistä kertaa yrityskohtaisista työehto-sopimuksista, sillä työnantajien järjestö Metsäteollisuus kertoi jo syksyllä 2020 irtautuvansa valtakunnallisista työehto¬sopimuksista.

Mutkia matkaan on tuonut se, että UPM on vaatinut liiketoimintakohtaisia sopimuksia, eikä ole suostunut yrityskohtaisiin sopimuksiin, kuten esimerkiksi muut suuret metsäyhtiöt Stora Enso ja Metsä Group. Nämä yhtiöt ovat voineet jatkaa toimintaansa ilman lakkoja.

Paperiliitto on sittemmin suostunut neuvottelemaan UPM:n kanssa liiketoimintakohtaisista sopimuksista mutta pyrkii saamaan sopimukset voimaan samanaikaisesti.

UPM on kertonut, että se pyrkii lakon aikana vastaamaan asiakaskysyntään Suomen ulkopuolisilta tehtailtaan.  Yhtiö ei ole julkistanut arviota lakon taloudellisista vaikutuksista.

Esimerkiksi Inderesin arvion mukaan mukaan lakko on aiheuttanut UPM:lle muutaman miljoonan euron oikaistun liikevoiton menetyksen päivittäin. Pidemmän aikavälin vaikutuksista tai mainehaitoista ei ole arvioita.

UPM julkistaa alkuvuoden osavuosikatsauksensa ensi viikon tiistaina.

Lue lisää: UPM:n lakkojumi maksaa miljoonia päivässä, eikä työ­taistolle näy ratkaisua – Mitä Pesonen ja Wahlroos oikein haluavat?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat