Ano Turtiainen poistettiin puolustus­valiokunnan vara­jäsenen paikalta, syyttää savustamisesta

Puolustusvaliokunta on ulkoasiainvaliokunnan ohella olennainen, kun eduskunta käsittelee Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä lähipäivinä ja -viikkoina. Valiokunnissa kansanedustajat voivat kuulla asiantuntijoita suljettujen ovien takana.

Valta kuuluu kansalle -puolueen kansanedustaja Ano Turtiainen suosii salaliittoteorioita ja on uhannut kollegaansa Juha Eerolaa väkivallalla.

22.4. 13:46

Kansanedustaja Ano Turtiainen ei ole enää puolustusvaliokunnan varajäsen. Puolustusvaliokunta asetettiin uudestaan perjantaina, ja sen jäsenistössä tapahtui joitakin muutoksia.

Turtiaisen mukaan hänet haluttiin savustaa ulos valiokunnasta.

”Normaalisti muutosten sattuessa valiokuntapaikka pysyy, ellei edustaja itse pyydä eroa. Valiokunnan uudelleen asettaminen tällaisessa tilanteessa on Turtiaisen mielestä erittäin moitittavaa toimintaa pelkän tekosyyn pohjalta”, hän moittii perjantaina lähettämässään tiedotteessa.

Puolustusvaliokunta on ulkoasiainvaliokunnan ohella olennainen, kun eduskunta käsittelee Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä lähipäivinä ja -viikkoina. Valiokunnissa kansanedustajat voivat kuulla asiantuntijoita suljettujen ovien takana. Näin heidän on mahdollista saada syvällisempää tietoa kuin julkisesti.

Turtiainen ei liioin ole mukana turvallisuuspoliittisen selonteon koordinaatioryhmässä, johon kuuluvat kaikkien eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajat. Ryhmä on linkki presidentin ja eduskunnan välillä, kun Suomi tekee Nato-päätöstään.

Ylen mukaan puolustusvaliokunta ehdotti uudelleen asettamista, koska se ei nykykokoonpanossaan vastaa puolueiden vaalikauden alussa sopimaa paikkajakoa. Turtiainen vastusti ainoana valiokunnan uudelleen asettamista.

Turtiainen kuului perussuomalaisiin tullessaan valituksi eduskuntaan, mutta hänet erotettiin puolueesta hänen pilkattuaan poliisin kuoliaaksi tukahduttamaan yhdysvaltalaista George Floydia.

Turtiainen perusti sen jälkeen oman puolueensa nimeltä Valta kuuluu kansalle.

HS julkaisi Turtiaisesta tammikuussa laajan artikkelin, jossa tämän kuvattiin muun muassa horjuttaneen eduskunnan uskottavuutta, kyseenalaistaneen demokratian pelisääntöjä ja aiheuttaneen osassa kollegoista konkreettista pelkoa.

Lue lisää: Ano Turtiaista pelätään eduskunnassa, mutta mihin hän pyrkii? HS selvitti kansanedustajan puolueen taustat ja löysi tavaratalokeisari Juha Kärkkäisen

Puolustusvaliokunnassa myös puheenjohtaja vaihtuu.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nousee puheenjohtajaksi pääsiäisen alla kuolleen Ilkka Kanervan tilalle. Puolustusvaliokunnan on määrä valita uusi puheenjohtaja kokouksessaan ensi tiistaina.

Eduskuntaryhmien välisessä paikkajaossa puolustusvaliokunnan puheenjohtajuus kuuluu kokoomukselle tämän vaalikauden ajan.

Puolustusvaliokunnan uusiksi varajäseniksi nousivat Antti Häkkänen (kok) ja Mika Niikko (ps).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat