Suomessa vieraillut Ruotsin keskusta­johtaja Annie Lööf Suomen ja Ruotsin saman­tahtisesta Nato-ratkaisusta: ”Todennäköisempää kuin koskaan”

Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf vieraili maanantaina Suomessa keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon vieraana. Molemmat korostivat Suomen ja Ruotsin yhteisen etenemisen merkitystä Nato-kysymyksessä.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko ja Ruotsin keskustan puheenjohtaja Annie Lööf.

25.4. 14:52 | Päivitetty 25.4. 18:38

Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf pitää hyvin mahdollisena, että Suomi ja Ruotsi voisivat tehdä Nato-ratkaisunsa samoihin aikoihin.

”Se on itse asiassa todennäköisempää kuin koskaan”, Lööf sanoi maanantaina vieraillessaan Helsingissä.

Hän viittasi siihen, kuinka Ruotsin hallitus kertoi hiljattain nopeuttavansa omaa Nato-jäsenyysharkintaan liittyvää prosessiaan. Hallituksen turvallisuuspoliittinen analyysin on nyt määrä olla valmis toukokuun 13. päivänä aiemmin ilmoitetun 31. päivän sijaan.

Lööf oli Helsingissä keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon vieraana.

HS:n yhteishaastattelussa myös Saarikko piti maiden samanaikaista etenemistä Nato-päätöksissä hyvin mahdollisena.

”Ehdottomasti on mahdollista, että me teemme päätökset käsi kädessä”, hän sanoi.

”Nyt ero aikatauluissa voi olla vain joitakin päiviä, ja se on tärkeää.”

Molemmat keskustajohtajat painottivat, että vaikka kumpikin maa tekee päätöksensä itsenäisesti, olisi samasta tahdista hyötyä.

Saarikko korosti esimerkiksi sitä, kuinka Ruotsin ja Suomen yhteinen päätös hakea jäsenyyttä tarkoittaisi, että kaikki Pohjoismaat olisivat osa Natoa, mikä olisi alueen turvallisuuden kannalta myönteinen asia.

Kysymykseen siitä, mitä vaikutuksia erilaisilla Nato-ratkaisuilla olisi, Lööf vastasi, ettei hän näe niin tapahtuvan.

”Uskon, että Ruotsin sosiaalidemokraatit pitää niin tärkeänä jatkaa läheistä suhdettamme Suomeen puolustuskysymyksissä, koska se on merkinnyt meille niin paljon viime vuosina ja vuosikymmeninä. ”

Suomessa eduskunta käsittelee paraikaa ajankohtaisselontekoa, jonka myötä kansanedustajat pääsevät kuulemaan asiantuntijoita valiokunnissa ja muodostamaan kantansa Nato-kysymykseen.

Pääministeri Sanna Marin (sd) on kuvannut, että Nato-keskustelu on määrä saada käytyä lähiviikkoina pikemminkin kuin lähikuukausina. Päätöstä mahdollisesta Nato-jäsenyyden hakemisesta odotetaan siis pian.

Ruotsissa hallituksen Nato-ratkaisun kannalta keskeinen on pääministeripuolue sosiaalidemokraattien prosessi, joka on käynnissä. Puolue ei ole vahvistanut työnsä aikataulua, mutta sen odotetaan tekevän linjauksia samoihin aikoihin kuin Ruotsin hallituksen johtama työ valmistuu.

Ruotsin sosiaalidemokraatit on suhtautunut jäsenyyteen tähän asti kielteisesti. Lehtitietojen mukaan puolueen johto olisi kuitenkin jo kääntynyt Naton kannalle.

Lööf sanoo, että hän kunnioittaa sosiaalidemokraattien prosessia eikä halua kommentoida sitä.

”Sitä vastoin näen, että käynnissä on liike puolueessa, ja on tärkeää, että meillä on laaja enemmistö valtiopäivillä, kun haemme Nato-jäsenyyttä. Asiaa ei voida ratkaista yhden äänen enemmistöllä”, hän sanoi.

Lööf muistutti kuitenkin, ettei sosiaalidemokraateilla ole veto-oikeutta Nato-kysymyksessä.

Ruotsin valtiopäivillä on tällä hetkellä tuki Nato-jäsenyydelle, jos Suomi liittyy. Ruotsissa on syksyllä vaalit, ja pääministerin paikkaa porvaripuolelta tavoittelevan maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on sanonut, että hän veisi Ruotsin Natoon heti vaalien jälkeen.

Lööfin mukaan vaalit vaikuttavat nyt selvästi Nato-keskusteluun. Sosiaalidemokraatit ei halua Nato-kysymyksestä vaaliteemaa. Tämä ajaa puoluetta ja Ruotsia tekemään ratkaisuja ripeästi.

”Vaalit vaikuttavat prosessiin enemmän kuin Suomen päätöksenteko.”

Ruotsin keskusta on kannattanut Nato-jäsenyyttä vuodesta 2015 alkaen, ja Lööf on kertonut selkeästi oman myönteisen Nato-kantansa.

Suomessa keskustan puoluevaltuusto antoi hiljattain valtuutuksen puoluejohdolle ja keskustan edustajille maan hallituksessa kaikkien Suomen turvallisuuden kannalta tarvittavien ratkaisujen tekemiseen, sisältäen Nato-jäsenyyden hakemisen.

Saarikko ei ole kertonut omaa kantaansa suorasanaisesti eikä tehnyt sitä liioin maanantaina.

Hän painotti, että yksittäisten henkilöiden sijaan puolueiden prosessit ja kannat ovat merkittäviä, sillä ne kestävät yli vaalien.

”Kysyit minun omaa mielipidettäni. Vain mainitakseni, melkein kaksikymmentä kollegaani eduskuntaryhmässämme ovat sanoneet julkisesti mediassa kyllä. Olisi niin hienoa löytää tie siihen, että koko eduskuntaryhmämme olisi samaa mieltä tässä tärkeässä asiassa.”

Lööfin ja Saarikon lisäksi maanantain tapaamisen Helsingissä osallistui muita pohjoismaisia keskipuolueiden edustajia: Ahvenanmaan keskustapuolueen puheenjohtaja Veronica Thörnroos, Islannin edistyspuolueen puheenjohtaja Sigurður Ingi Jóhannsson sekä Rkp:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat