Haavisto Ylellä: Jos Suomi ei nyt käytä Nato-optiota, kynnys sen käyttämiselle kasvaa valtavan suureksi

Haavisto kommentoi haastattelussa myös Ukrainan sodan tilannetta. Haaviston mukaan on kuultu lausuntoja siitä, että Venäjä haluaisi edetä länteen ja eristää Ukrainan merestä.

Jos tämä ei olisi sellainen tilanne, kun haetaan Nato-jäsenyyttä, niin milloin sellainen tilanne tulisi, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi lauantaina.

23.4. 11:55

Jos Suomi ei nyt käytä Nato-optiota, kynnys sen käyttämiselle kasvaisi valtavan suureksi, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Haavisto kommentoi haastattelussa Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä ja hakuprosessin etenemistä, sekä siitä, mitä tapahtuisi jos Suomi ei päättäisi nyt hakea Natoon.

”Jos tämä ei olisi sellainen tilanne, kun haetaan jäsenyyttä, niin milloin sellainen tilanne sitten tulisi”, hän sanoi.

Eduskunta käsitteli tällä viikolla selontekoa Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen liittyen.

Nato-jäsenyys vakauttaisi pohjoisen turvallisuustilannetta, sillä silloin Suomen puolustus olisi yhtä vahva kuin Naton yhteinen puolustus, Haavisto sanoi.

”Silloin kenen tahansa halu tai kyky haastaa on paljon rajallisempi”, hän sanoi.

Haaviston mukaan yhteinen puolustus olisi tärkeä myös epätavanomaisten aseiden, kuten ydinaseiden tai kemiallisten aseiden, uhan vuoksi.

Haavisto vastasi myös yleisökysymykseen siitä, tarkoittaisiko Suomen Nato-jäsenyys sitä, että asepalvelusta suorittavat henkilöt joutuisivat osallistumaan Naton operaatioihin ulkomailla.

”Lähtökohta on, että tällaista riskiä ei ole, vaan operaatioihin osallistuminen perustuisi vapaaehtoisuuteen ja siihen, että henkilöt ovat suorittaneet asepalveluksensa”, hän sanoi.

Haavisto kommentoi haastattelussa myös Ukrainan sodan tilannetta, muun muassa Mariupolin kaupungissa. Hänen saamiensa tietojen mukaan Mariupolissa Azovstalin terästehtaalla ja sen kellareissa on jäljellä joitakin tuhansia ukrainalaispuolustajia.

Haavistolta kysyttiin, mitä on odotettavissa, jos Mariupol päätyisi kokonaan Venäjän hallintaan. Haavisto vastaa, että täytyy toivoa, ettei siviileille kostettaisi, vaikka näyttääkin siltä, että Venäjän toimet ovat kohdistuneet myös siviileihin.

Venäjän etenemissuunnitelmia Haavisto kommentoi sanomalla, että sekä Itä- että Etelä-Ukrainassa paine on kova, mutta tämän lisäksi on kuultu lausuntoja siitä, että Venäjä haluaisi edetä länteen ja eristää Ukrainan merestä.

”Tällä olisi suuri merkitys Ukrainan tulevaisuudelle, satamat ovat sille tärkeitä.”

Haaviston mukaan Ukraina joutuu pohtimaan, milloin sille paras mahdollinen sopimus olisi saatavilla, sillä sen lisäksi, että sota väsyttää, Ukrainalle todellinen uhka ovat Venäjän uhkaukset Mustanmeren alueen sulkemisesta.

”YK:n pääsihteerin suunnittelema vierailu Moskovaan ensi viikolla on tärkeä”, Haavisto sanoi, kun häneltä kysyttiin siitä, mitkä toimijat voisivat mahdollisesti toimia välittäjänä rauhanneuvotteluissa.

Lisäksi Haavisto nostaa esiin Turkin ja Israelin, erityisesti Turkkiin on Haaviston mukaan pidetty tiiviisti yhteyttä.

Haaviston mukaan Ukrainan sota on paljastanut kovemman Venäjän.

”Vaikka Venäjällä on ollut monenlaista kompurointia sodan aikana, olemme kuitenkin nähneet, että Venäjä valmis ottamaan suuria riskejä. Lisäksi joukkotuhoaseet ovat nousseet uudestaan keskusteluun. Tässä mielessä nyt ollaan kovemman Venäjän kanssa tekemisissä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat