Kristillisdemokraattien jäseniltä laaja tuki Natoon liittymiselle, puoluehallitus tukee jäsenyyden hakemista

Kristillisdemokraattien puoluehallitus linjasi lauantaina tukevansa Suomen Nato-jäsenyyden hakemista.

Neljä viidestä kristillisdemokraattien jäsenestä kannattaa Nato-jäsenyyden hakemista.

23.4. 13:15 | Päivitetty 23.4. 14:55

Neljä viidestä kristillisdemokraattien jäsenestä kannattaa Nato-jäsenyyden hakemista, selviää puolueen tekemästä kyselystä. Kolme neljästä katsoo, että Suomen tulisi hakea jäsenyyttä riippumatta siitä, mitä Ruotsi tekee.

”Puolet vastaajista kertoo oman kantansa muuttuneen Venäjän hyökkäyssodan myötä, niin myös omani”, sanoi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puoluehallituksen kokouksessa Kauniaisissa lauantaina.

Kristillisdemokraattien puoluehallitus linjasi lauantaina tukevansa Suomen Nato-jäsenyyden hakemista.

Essayah muistutti, että edes Nato-ratkaisu ei poistaisi oman vahvan kansallisen puolustuksen tarvetta.

”Samoin jatkossakin tarvitsemme kahdenvälistä ja monenkeskistä yhteistyötä, niistä tärkeimpänä Ruotsi, jonka Nato-harkinnan soisi tapahtuvan yhtä aikaa ja päätyvän samaan lopputulemaan.”

Kristillisdemokraattien kyselyssä vastaajilta tiedusteltiin, pitäisikö Suomen liittyä Natoon. Vajaat 60 prosenttia ilmoitti suhtautuvansa tähän myönteisesti ja noin 20 prosenttia varovaisen myönteisesti. Täysin kielteisesti suhtautuvia oli 9 prosenttia.

Puolue kysyi huhtikuun aikana Nato-kantaa jäseniltään sähköpostitse. Vastauksia tuli noin 1 300. Noin neljännes kyselyn saaneista vastasi.

Myös vihreiden puoluevaltuuskunta linjasi lauantaina, että eduskunta- ja ministeriryhmät saavat vapaat kädet tukea Suomen Nato-jäsenyyttä.

”Me tarvitsemme uudenlaisia turvatakuita, ja selväksi on tullut, että kaikista vahvimmat takuut saamme Nato-jäsenyyden kautta. Siksi olen itse asettunut jäsenyyden kannalle”, puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela sanoi puolueen tiedotteen mukaan.

Muista puolueista perussuomalaisten eduskuntaryhmä on kertonut kannattavansa Nato-jäsenyyttä. Kokoomuksella ja Rkp:lla on jo vanhastaan myönteinen kanta. Keskusta on linjannut antavansa puoluejohdolle ja ministereilleen valtuutuksen tehdä kaikki tarvittavat ratkaisut.

Sdp:n on määrä linjata Nato-kannastaan puoluevaltuuston kokouksessa, joka järjestettäneen toukokuussa.

Lue lisää: Vihreät kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä – suora lähetys puolue­valtuuskunnan kokouksesta käynnissä

Lue lisää: 113 kansanedustajaa kannattaa nyt Nato-jäsenyyttä, 12 vastustaa – Tässä ovat kaikkien kansan­edustajien kannat tällä hetkellä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat