Puhemies Vanhanen: ”Me emme ole ajamassa mitään muutosta Ahvenanmaan asemaan”

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi aiemmin, että Vanhanen toivoisi Ahvenanmaalta aloitetta suomalaisten joukkojen sijoittamisesta saarelle. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi maanantaina, ettei hallituksella ole suunnitelmia muuttaa Ahvenanmaan demilitarisoitua asemaa.

25.4. 11:29 | Päivitetty 25.4. 16:03

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) sanoo, ettei hän ole ajamassa minkäänlaista muutosta Ahvenanmaan asemaan.

Vanhanen kommentoi Etelä-Suomen Sanomien uutista, jonka mukaan hän toivoisi Ahvenanmaalta aloitetta suomalaisten joukkojen sijoittamisesta saarille.

ESS:n mukaan Vanhanen sanoi Lahdessa järjestetyssä yleisötilaisuudessa, että puolustuksen järjestämisen kannalta olisi eduksi, että Ahvenanmaalla olisi pysyvästi suomalaisia joukkoja, koska Suomella on joka tapauksessa velvollisuus puolustaa Ahvenanmaata.

”Sanoin, että tietysti käytännössä olisi aina helpompaa, jos olisi pysyvä tukikohta, mutta me emme ole sitä ajamassa, ja on täysin Ahvenanmaan maakunnan oma asia, haluavatko he lähteä tähän kansainväliseen asemaansa neuvottelemaan jotakin muutosta. Meillä ei ole esityksiä siihen”, Vanhanen sanoo HS:lle.

Matti Vanhanen

Vanhanen sanoi myös ESS:n artikkelissa, ettei hän puhemiehenä ole esittämässä Ahvenanmaan erityisaseman muuttamista. Aloitteen pitäisi niin tahdottaessa tulla Ahvenanmaalta, jonka itsehallinto täyttää sata vuotta, hän sanoi.

”Olen menossa kesäkuussa sinne vierailulle. Jospa he silloin tekisivät ehdotuksen”, Vanhanen sanoi ESS:n mukaan.

Vanhanen täsmentää HS:lle, ettei hän tarkoittanut esittää toivetta joukkojen ehdottamisesta.

Sen sijaan hän tarkoitti, että hän varmasti kuulee kesäkuun tapaamisessa, mikäli Ahvenanmaalla on esitettävää asian suhteen. Tähän mennessä keskustelua joukoista ei ole kantautunut Vanhasen korviin.

”Me emme ole ajamassa mitään muutosta Ahvenanmaan asemaan. Jos muutosta halutaan, se on Ahvenanmaan tehtävä harkita, haluavatko he käynnistää neuvottelut. ”

Ahvenanmaa ei ole kuitenkaan tekemässä aloitetta sotilaiden tuomiseksi alueelle, kertoi maakuntaneuvos Veronica Thörnroos MTV:n uutisille.

”Voin jo nyt sanoa, ettemme tule tekemään niin”, Ahvenanmaan maakunnan hallitusta johtava maakuntaneuvos Veronica Thörnroos sanoi.

Maanantaina Thörnroosin sekä Ruotsin keskustajohtajan tavannut keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi, ettei Suomen hallituksella ole suunnitelmia muuttaa Ahvenanmaan demilitarisoitua asemaa.

Vanhanen sanoi myös, että Ahvenanmaan erityisasema demilitarisoituna alueena, jonka aseettomuutta Venäjä valvoo, ei estä Suomea liittymästä sotilasliitto Natoon.

Kansainvälisen sopimuksen mukaan Ahvenanmaa on demilitarisoitu rauhan aikana ja puolueeton sodan aikana. Demilitarisoinnin historia ulottuu 1800-luvulle saakka.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat