Puolet suomalaisista on valmis veron­korotuksiin, jotta hoitajien palkkoja voitaisiin nostaa

78 prosentin mielestä hoitajien palkkoja pitäisi nostaa hoitoalan työvoimapulan helpottamiseksi, käy ilmi HS:n kyselystä.

Puolet olisi valmis verotuksen kiristämiseen Suomessa, jotta hoitohenkilöstön palkkoja voitaisiin nostaa

4.5. 18:19

Valtaenemmistö suomalaisista soisi hoitajille palkankorotuksen, mutta vain harvempi kuin joka toinen olisi valmis verotuksen kiristämiseen asian takia. Tiedot selviävät tuoreesta HS-gallupista.

Kaikkiaan 78 prosentin mielestä hoitajien palkkoja pitäisi nostaa hoitoalan työvoimapulan helpottamiseksi. Joulukuussa tehdyssä kyselyssä 80 prosenttia oli sitä mieltä, että palkkoja pitää nostaa.

45 prosenttia oli joulukuussa valmis veronkorotuksiin palkankorotusten mahdollistamiseksi. Huhtikuun lopulla hieman useampi, 49 prosenttia, oli tätä mieltä.

Työvoiman riittävyys hoitoalalla on noussut koronan aikana entistä suuremmaksi huolenaiheeksi. Nyt käynnissä olevalla työehtoneuvottelukierroksella hoitajat ovat vaatineet yleiskorotusten lisäksi palkkaohjelmaa, joka nostaisi tulevina vuosina alan palkkatasoa – ja samalla houkuttelevuutta.

HS:n kyselyssä tiedusteltiin kantoja kolmeen alan työvoimapulaa koskevaan kysymykseen.

Mielipiteet eivät ole juurikaan muuttuneet siitä, kun samat kolme väittämää esitettiin suomalaisille edellisen kerran viime joulukuussa. Kaikki muutokset mahtuvat tilastolliseen virhemarginaaliin.

Miehistä selvästi useampi kuin naisista vastustaa veronkorotuksia keinona nostaa hoitajien palkkoja. Mitä suurempituloisesta on kyse, sitä todennäköisemmin tämä vastustaa veronkorotuksia.

Kaikkien puolueiden kannattajien valtaenemmistöt ovat hoitajien palkkojen nostamisen kannalla. Kannatus on erityisen suurta vasemmistoliittoa, sosiaalidemokraatteja ja vihreitä kannattavien joukossa.

Perussuomalaiset ja vasemmistoliittolaiset suhtautuvat muiden suurimpien puolueiden kannattajia kriittisemmin hoitoalan työvoimapulan ratkaisemiseen työvoiman maahantuonnilla ulkomailta.

Perussuomalaisista tämän ajatuksen takana on noin kolmasosa ja vasemmistoliittolaisista hiukan alle puolet.

Muiden puolueiden kannattajista etenkin kokoomuslaiset pitävät ehdotusta kannatettavana. Myös valtaosa keskustalaisista ja vihreistä on tästä samaa mieltä, samoin sosiaalidemokraattien enemmistö.

Vihreistä ja vasemmistoliittolaisista noin neljä viidestä on valmis kiristämään verotusta, jotta hoitohenkilöstön palkkoja voidaan nostaa.

Sosiaalidemokraateista verotuksen kiristäminen sopisi kahdelle kolmesta, keskustalaisista joka toiselle.

Vain joka neljäs perussuomalainen lämpenee tälle ehdotukselle. Kokoomuslaisista verotuksen kiristäminen hoitajien palkkojen nostamiseksi sopisi vajaalle 40 prosentille.

Näin tutkimus tehtiin

  • Kantar TNS toteutti tutkimuksen HS:n toimeksiannosta.

  • Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanava -internetpaneelissa 22.–28.4.2022.

  • Haastattelujen kokonaismäärä on 1 062. Tutkimusotos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

  • Tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

  • Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa Suomen 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat