HS:n tiedot: Suomen Nato-hakemus­päätös tehdään touko­kuun puolen­välin jälkeen

Suomi ja Ruotsi saattavat kertoa suurin piirtein samaan aikaan Nato-päätöksistään, mutta Suomi ei ole hidastanut omaa prosessiaan Ruotsin takia, kertovat HS:n lähteet.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Suomen pääministeri Sanna Marin ovat olleet tiiviisti yhteydessä maiden Nato-prosessien aikana. Pääministerit tapasivat Tukholmassa 13. huhtikuuta.

26.4. 13:30

HS:n tietojen mukaan Suomi ilmoittaa Nato-hakemuksestaan toukokuun puolenvälin jälkeen mutta ei ennen sitä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi HS:n haastattelussa jo 12. huhtikuuta, että Nato-päätös tehdään ennen kesää.

Lue lisää: Presidentti Niinistö: Suomen Nato-päätös tehdään ennen kesää – toivoo, että eduskunta käsittelee selonteon ripeästi

Suomen ja Ruotsin kesken keskustellaan Nato-prosessista lähes päivittäin, ja on mahdollista, että maiden Nato-päätös tehdään samaan tai varsin samaan aikaan.

Tämä olisi luonnollista, sillä Suomen ja Ruotsin ulkopolitiikan johtajat ovat pitkin kevättä korostaneet, että maiden olisi hyvä liikkua samaan tahtiin Nato-päätöksissään.

Suomen ja Ruotsin intressi on, että päätös tehdään mahdollisimman samanaikaisesti. Tätä ovat toivoneet myös keskeiset Nato-maat. Kyse ei siis välttämättä ole samasta päivästä, vaan niin, ettei päätösten väli ole pitkä.

HS:n lähteiden mukaan Suomi ei ole kuitenkaan muuttanut aikatauluaan, vaikka Ruotsin Nato-prosessi on ollut hitaampi kuin Suomen. Suomi ja Ruotsi eivät ole myöskään sopineet varsinaisesta yhteisestä hakuajasta, HS:lle kerrotaan.

Suomen poliittisessa johdossa on kasvanut usko, että Ruotsi pystyy tekemään varsin nopeastikin päätöksen hakea Natoon, ja se voi ehtiä Suomen aikatauluun. Ruotsissa Nato-hakuprosessia ei ole sidottu yhtä tiukasti eduskuntaan kuin Suomessa.

HS:n tietojen mukaan eduskuntapuolueiden puheenjohtajista ja eduskuntaryhmien puheenjohtajista koostuvat koordinaatioryhmä saattaa vierailla Ruotsissa ennen päätöksen tekoa. Asiasta on ainakin ollut alustavaa keskustelua.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) sanoo, ettei eduskunnassa ole tietoa Nato-aikataulujen täsmällisestä yhdistämisestä.

”Jos hallitusten välillä on sovittu jotain täsmällistä aikataulujen yhdistämistä, niin siitä ei tietoa eduskunnassa ole”, hän sanoo.

Iltalehti ja ruotsalainen Expressen uutisoivat maanantaina, että Suomi ja Ruotsi aikovat kertoa mahdollisesti Nato-päätöksestään yhdessä toukokuun puolivälissä.

Iltalehden mukaan Ruotsin johto on esittänyt Suomelle, että mailla olisi yhteinen päivä, jolloin naapurukset kertoisivat halukkuudestaan liittyä Natoon. Suomelle tämä sopii, kunhan Ruotsin hallitus on valmis päätöksen tekemään, lehti kirjoitti.

Expressenin mukaan mailla on asiasta yhteinen sopimus, jos molemmat maat päättävät hakea Natoon. Tämän HS:n lähteet kiistävät.

Lehtien tietojen mukaan yhteinen ulostulo tapahtuisi 16. toukokuuta alkavalla viikolla, jolloin tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee valtiovierailun Ruotsiin. Lehden mukaan Ruotsi on pyytänyt, että Suomi odottaisi ruotsalaisia, jotta päätös saataisiin tehdä yhtä aikaa.

HS.n tietojen mukaan 16. toukokuuta alkava viikko on mahdollinen, mutta se ei liity suoranaisesti Niinistön valtiovierailuun, josta on päätetty jo aikaisemmin.

Jos asiat sujuvat ripeästi, on mahdollista, että eduskunta saa valmiiksi tuolla viikolla vastauksensa eduskunnassa käsiteltävänä olevaan selontekoon, joka liittyy keskeisesti Natoon.

Valtiojohto on ainakin toistaiseksi halunnut odottaa selonteon valmistumista, vaikka sinänsä Nato-hakemus ei ole riippuvainen selonteon valmistumista.

Hakemusta ei voi lähettää ilman presidentti Niinistön päätöstä. Presidentti on Ruotsissa 17.–18. toukokuuta.

Yksi vaihtoehto Nato-jäsenyyden hakemiseksi on ennen matkaa tai sen jälkeen, mutta mahdollista on myös myöhempi ajankohta esimerkiksi siinä tapauksessa, että selonteon vastauksen valmistuminen viivästyy.

Suomen Nato-päätöksen seuraavassa vaiheessa keskeisessä roolissa on hallituspuolue Sdp.

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoi tiistaina, että puolueen on määrä päättää Nato-kantansa puoluevaltuuston ylimääräisessä kokouksessa 14. toukokuuta. Sdp:n puoluehallitus lyönee kokouksen ajankohdan lukkoon keskiviikkona.

Mahdollisesti jokin aika tämän jälkeen tasavallan presidentti tapaa eduskuntapuolueita varmistaakseen, että eduskunnassa on vankka kannatus Nato-jäsenyyshakemukselle. ”Otan varmasti puolueiden puheenjohtajat koolle ennen kuin kerron kantani”, Niinistö sanoi HS:n haastattelussa.

Päätöksen Natoon hakemisesta tekee tasavallan presidentin johtama hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta tp-utva.

Tp-utva antaa päätöksestään tiedonannon tai selonteon eduskunnalle. Käytännössä jäsenyyden alku menee niin, että Suomi ilmoittaa Natolle halukkuutensa, jonka jälkeen Nato pyytää Suomea jäsenyysneuvotteluihin.

Naton jäsenmaiden pitää ratifioida Suomen jäsenyys. Siinä menee arvioiden mukaan 4–12 kuukautta. Tämän jälkeen eduskunta äänestää Suomen jäsenyydestä.

Lue lisää: HS:n tietojen mukaan Nato-hakemuksen jättäminen lähi­aikoina on erittäin todennäköistä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat