Asevelvollisuus­komitean vara­puheenjohtaja Könttä: Ahvenan­maan ase­velvollisuus­mallista syytä keskustella

Joonas Könttä sanoo pitävänsä mahdollisena, että tulevaisuudessa myös asevelvollisuutta tai muuta vastaavaa isänmaan hyödyksi tehtävää palvelusta laajennetaan myös ahvenanmaalaisia koskevaksi.

Asevelvollisuuskomitean vara­puheenjohtaja Joonas Könttä (kesk) haluaa avata keskustelun Ahvenanmaan ase­velvollisuus­mallista.

26.4. 13:41

Parlamentaarisen asevelvollisuuskomitean varapuheenjohtaja, kansanedustaja Joonas Könttä (kesk) on sitä mieltä, että ahvenanmaalaisten asevelvollisuus­kysymyksestä on syytä keskustella muuttuneessa turvallisuustilanteessa.

”Työnsä päättänyt asevelvollisuuskomitea ei esittänyt muutoksia ahvenanmaalaisten asevelvollisuuden osalta. Tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö tätäkin kysymystä voisi uudelleen tarkastella. Itämeren ja Ahvenanmaan puolustaminen on koko Suomen asia”, Könttä toteaa tiedotteessa.

Könttä korostaa, että asiassa pitää toimia hyvässä yhteistyössä Ahvenanmaan itsehallinnon kanssa.

”Jo nyt ahvenanmaalaiset voivat monin tavoin osoittaa maanpuolustushenkeä ja esimerkiksi suorittaa vapaaehtoisen asepalveluksen. Toivoisin tämän osalta nykyistä huomattavasti suurempaa ahvenanmaalaisten mielenkiintoa suorittaa asevelvollisuus.”

Könttä sanoo pitävänsä mahdollisena, että tulevaisuudessa myös asevelvollisuutta tai muuta vastaavaa isänmaan hyödyksi tehtävää palvelusta laajennetaan myös ahvenanmaalaisia koskevaksi.

Liike Nytin puheenjohtajan Harry Harkimo toi viime viikolla eduskunnan turvallisuuspoliittista selontekoa koskevassa lähetekeskustelussa esille näkemyksensä, jonka mukaan Ahvenanmaan demilitarisaatiosopimuksesta on päästävä irti.

Lue lisää: Harkimo: Ahvenanmaan demilitarisaatio­sopimuksesta pitäisi päästä irti

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi viime viikolla, että eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) toivoisi Ahvenanmaalta aloitetta suomalaisten joukkojen sijoittamisesta saarelle.

Maanantaina Vanhanen selitti, ettei hän ole ajamassa minkäänlaista muutosta Ahvenanmaan asemaan.

Lue lisää: Puhemies Vanhanen: ”Me emme ole ajamassa mitään muutosta Ahvenanmaan asemaan”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat