Haavisto ja Espanjan ulko­ministeri Albares keskustelivat Euroopan tilanteesta – Albares: Espanjalle on selvää, että Suomi ansaitsee paikkansa Natossa

HS seurasi ministerien tiedotustilaisuuden hetki hetkeltä.

27.4. 17:20 | Päivitetty 27.4. 20:26

Espanjan ulkoministerin José Manuel Albaresin mukaan on selvää, että Suomi ansaitsee paikkansa Natossa, mikäli se päättää hakea jäsenyyttä. Albares kommentoi asiaa hänen ja Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr) yhteisessä tiedotustilaisuudessa. Haavisto ja Albares tapasivat keskiviikkona Helsingissä.

Ministerit keskustelivat etenkin Ukrainan kriisistä ja Euroopan turvallisuustilanteesta laajemmin. Tapaamisen jälkeen järjestettiin tiedotustilaisuus, jonka HS seurasi hetki hetkeltä. Löydät seurannan tämän artikkelin lopusta.

Tiedotustilaisuudessa nousi esiin erityisesti Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys sekä Venäjän kaasutoimitusten katkeamisen vaikutukset Euroopan unioniin. Venäläinen Gazprom lopetti kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgariaan keskiviikkona, koska nämä eivät olleet suostuneet maksamaan toimituksista ruplilla.

Haaviston mukaan kaasu virtaa Suomen ja Venäjän välillä edelleen normaalisti, eikä hänellä ole tiedossa, että myöskään maksuliikenteessä olisi ollut mitään poikkeavuuksia. Haavisto korosti, että Suomi ei ole riippuvainen venäläisestä kaasusta.

Suomen omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) sanoi keskiviikkona HS:lle, että Suomi ei aio suostua Venäjän sanelemiin sopimusehtoihin ruplamaksuista kaasu­toimituksissa.

”Olemme tehneet hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa päätöksen, että Suomi ei suostu ruplamaksuihin. Päätös on tehty jo huhtikuun alussa”, Tuppurainen kommentoi.

Lue lisää: Ministeri Tuppurainen: Suomi ei suostu maksamaan kaasusta ruplilla Venäjälle

Albaresin mukaan on tärkeää, että EU:ssa tehdään yhteistyötä kaasutoimitusten turvaamiseksi.

Espanjalla itsellään on tällä hetkellä suora kaasuyhteys Euroopan sisällä vain Portugaliin. Esimerkiksi Ranska on ehdottanut Espanjalle kaasuputken rakentamista maiden välille, mutta Espanja on toistaiseksi kieltäytynyt ehdotuksista.

Espanjalla on merkittävä kaasuyhteys myös Algerian kanssa. Albaresin mukaan tämä yhteys ei kuitenkaan ole uhattuna, vaikka maiden välillä on Länsi-Saharan alueeseen liittyviä erimielisyyksiä.

Naton huippukokous järjestetään kesäkuun lopussa Espanjan pääkaupungissa Madridissa. Albaresin mukaan Suomi on tervetullut kokoukseen.

On todennäköistä, että Suomi on kokouksen aikaan jo Naton virallinen jäsenehdokas. HS:n tietojen mukaan päätös Suomen Nato-hakemuksen jättämisestä tehdään toukokuun puolivälin jälkeen.

Albaresin mukaan päätös Suomen hakemuksen hyväksymisestä tehdään Naton sisällä, mutta Espanja tukee Suomen jäsenyyttä. Albaresin mukaan Suomi olisi luonteva Nato-maa, sillä se jakaa samat, EU-myönteiset arvot Espanjan kanssa.

Albares ei usko, että Espanja sisäpolitiikka tulisi vaikuttamaan kielteisesti Suomen Nato-hakemuksen hyväksymiseen. Uusien maiden hyväksymiseksi vaaditaan kaikkien jäsenmaiden hyväksyntä.

Espanjassa on tällä hetkellä Albaresin edustaman sosialistipuolue PSOE:n ja vasemmistopopulistisen Podemosin yhteishallitus.

Podemos on suhtautunut Natoon kriittisesti. Maanantaina puolue kommentoi Madridin huippukokouksen olevan ”sotilaallinen” tapahtuma. Puolueen mukaan Espanjan olisi syytä järjestää mielummin ”rauhan huippukokous”, joka keskittyisi sotilasmenojen sijaan sosiaalikysymyksiin, kuten tasa-arvoon ja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

Huippukokous järjestetään 29.–30. kesäkuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat