Nato-jäsenyyden kannatus kasvaa: 65 prosenttia haluaa Suomen liittyvän

Kannatus on edelliseen mittaukseen verrattuna kasvanut etenkin naisten ja nuorten ikäluokkien keskuudessa.

Naton ja Suomen liput.

28.4. 2:00 | Päivitetty 28.4. 6:29

Nato-jäsenyyden kannatus kasvoi Helsingin Sanomien teettämässä tuoreessa mielipidemittauksessa. Suomalaisista 65 prosenttia kannattaa Suomen liittymistä sotilasliittoon. Jäsenyyttä vastustaa 13 prosenttia, ja 22 prosenttia ei ole vielä muodostanut kantaansa asiaan.

Tutkimusaineisto koottiin internetpaneelissa edellisten kuuden päivän aikana.

Naton liittymisen kannatus on nyt korkeimmillaan Helsingin Sanomien mittaushistoriassa. HS:n edellisessä, huhtikuun alkupuolella teettämässä mittauksessa 59 prosenttia kannatti Suomen Nato-jäsenyyttä ja 17 prosenttia vastusti sitä.

Tuoreessa mittauksessa jäsenyyttä kannattavien naisten osuus on kasvanut. Naisista 59 prosenttia haluaisi Suomen liittyvän Natoon, kun edellisessä mittauksessa osuus oli 50 prosenttia.

Miehistä Natoon liittymistä kannattaa yhä runsaat 70 prosenttia.

Nato-jäsenyyden kannatus on yhä suurinta vanhimmissa ikäluokissa ja vähäisintä nuorimmissa ikäluokissa. Silti enintään 30-vuotiaistakin jo yli puolet kannattaa sotilasliittoon liittymistä.

Naton kannatus on suurinta kokoomuksen äänestäjien keskuudessa. Heistä 86 prosenttia kannattaa jäsenyyttä ja 5 prosenttia vastustaa. Myös sosiaalidemokraateista, vihreistä, keskustalaisista ja perussuomalaisista selvä enemmistö tukee Natoon hakeutumista.

Ainoastaan vasemmistoliiton äänestäjistä alle puolet on liittoutumisen kannalla. Vasemmistoliiton äänestäjissäkin on silti enemmän jäsenyyden kannattajia kuin vastustajia. Puolueen äänestäjistä 41 prosenttia kannattaa liittoumista ja 28 prosenttia vastustaa.

Näin tutkimus tehtiin

  • Kantar TNS toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

  • Tutkimusaineisto on koottu Gallup Forum -internetpaneelissa 22.–27.4.2022.

  • Vastaajien kokonaismäärä oli 1 062.

  • Tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.

  • Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä, pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

  • Asiaa kysyttiin seuraavasti: Natossa on tällä hetkellä 30 ja EU:ssa 27 jäsenmaata. EU-maista 21 on myös Naton jäseniä. Mitä mieltä Te olette, pitäisikö Suomen liittyä Naton jäseneksi vai ei?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat