Annika Saarikko vahvistaa, että Suomi on lähettämässä kymmenien miljoonien eurojen bitcoin-potin Ukrainaan: ”En keksi rahoille parempaa käyttö­kohdetta”

HS uutisoi keskiviikkona, että valtionjohto on päättänyt lähettää Tullin realisoimia bitcoin-rahoja Ukrainaan. Valtiovarainministeri Annika Saarikko sanoo, että ainakin yli puolet yli 70 miljoonan euron summasta pitäisi kohdistaa Ukrainan tukeen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) kertoo olevansa tyytyväinen ratkaisuun, jossa Suomi myy Tullin takavarikoimia bitcoineja ja kohdistaa Ukrainalle kymmenien miljoonien eurojen lisätuen.

27.4. 18:46

Valtiovarainministeri Annika Saarikko sanoo, että päätöstä Tullin takavarikoimien bitcoinien käytöstä Ukrainan hyväksi on valmisteltu viikkoja.

Helsingin Sanomat uutisoi aikaisemmin keskiviikkona, että hallitus on päättänyt realisoida bitcoinit ja moninkertaistaa Ukraina-apunsa. Helmikuussa, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan, Suomi antoi Ukrainalle lisätukea noin 14 miljoonaa euroa.

Saarikko arvelee, että bitcoinien myynnistä valtio saa lisätuloja 70–80 miljoonaa euroa. Tästä potista merkittävä osa on tarkoitus lahjoittaa Ukrainan apuun.

”Minulle ’merkittävä’ tarkoittaa, että yli puolet kohdistetaan Ukrainaan. Se ei ole mistään muualta pois”, Saarikko sanoo.

”Olen avoin sen suhteen, kohdistettaisiinko nämä kymmenet miljoonat eurot nyt nopeasti humanitaarisena tukena sodan keskelle vai myös osa aikanaan jälleen­rakennus­työhön. Sekin päivä tulee.”

Poliittinen keskustelu rahojen kohdentamisesta on kuitenkin vielä edessä, kun raha kulkee toukokuun lisätalousarvion kautta.

Lue lisää: Hallitus on linjannut poikkeuksellisesta lisäavusta Ukrainalle: Varat tulevat takavarikoiduista bitcoineista

Saarikko sanoo, että hän, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja ulkomaankauppa­ministeri Ville Skinnari (sd) pohtivat myös sitä vaihtoehtoa, että Suomi lahjoittaisi bitcoineja suoraan Ukrainaan.

HS uutisoi aiemmin hallituksen pohtineen tätä vaihtoehtoa.

”Tämä on kuitenkin varmin reitti sille, että missään olosuhteissa lahjoituksen kohteelle ei voisi muodostua ongelmia”, Saarikko perustelee päätöstä myydä bitcoinit ja antaa apu rahana.

”Lisäksi voi kysyä, miksi poiketa normaalista avoimesta ja läpinäkyvästä käytänteestä, jossa rahat kohdistetaan tuloutuksena valtiolle.”

Saarikko korostaa, että bitcoinien myynnistä tulevat ja Ukrainaan tarkoitetut rahat eivät ole pois keneltäkään.

”Tämä on uusi raha, jonka varaan ei ennen ole laskettu.”

Tulli oli jo tehnyt päätöksen realisoida bitcoinit, ja projekti niiden myymiseksi oli jo käynnissä, ennen kuin hallitus edes ajatteli rahojen jyvittämistä Ukrainaan.

Saarikko sanoo olevansa iloinen, että Tullin ammattilaisten ansiosta Suomi voi lähettää Ukrainaan merkittävän rahasumman.

”Tämä on historiallinen ratkaisu, joka tuntuu enemmän kuin oikealta. Rikolliset on saatu kiikkiin, valtio saa kymmenien miljoonien potin sen ansiosta ja sitten lahjoittaa rahat heille, jotka eniten rahaa tarvitsevat juuri nyt”, Saarikko kertoo.

”En keksi rahoille parempaa käyttökohdetta kuin Ukrainan tukeminen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat