Norjan, Tanskan ja Islannin pitäisi ratifioida Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys samana päivänä, ehdotti Norjan pääministeri – ”Samaa mieltä”, sanoi Tanskan pääministeri

”Avainasia jäsenyyden suhteen on nyt se, että hakuaika olisi niin lyhyt kuin mahdollista. Että ratifiointiprosessi sujuisi mahdollisimman nopeasti, se olisi paras turvatakuu, jonka voimme saada”, Sanna Marin sanoi Kööpenhaminassa.

Pohjoismaiden pääministerit Sanna Marin, Jonas Gahr Støre, Katrín Jakobsdóttir, Mette Frederiksen ja Magdalena Andersson tapasivat keskiviikkona Kööpenhaminassa.

4.5. 17:24

Kööpenhamina

Norjan, Tanskan ja Islannin pääministerit vakuuttavat antavansa kaiken mahdollisen tuen Suomen ja Ruotsin mahdollisille Nato-hakemuksille.

Pohjoismaiden pääministerit tapasivat toisensa sekä Intian pääministeri Narendra Modin keskiviikkona Kööpenhaminassa.

Tapaamisten jälkeisessä tiedotustilaisuudessa suurimman roolin vei keskustelu Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støren mukaan Norjan, Tanskan ja Islannin pitäisi pyrkiä hyväksymään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet samana päivänä maansa parlamenteissa, mahdollisimman nopeasti.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kertoi olevansa Støren kanssa samaa mieltä.

”Samaa mieltä kuin Norja”, Frederiksen sanoi.

Støren mukaan esimerkiksi Norjan suurkäräjät voisi kokoontua nopeallakin varoitusajalla päättämään asiasta ylimääräisessä istunnossa.

Tiedotustilaisuudessa Suomen pääministeri Sanna Marin toisti yhdessä Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa, miten tiiviissä yhteistyössä Suomi ja Ruotsi toimivat nyt keskenään. Andersson totesi molempien maiden tekevän asiassa omat päätöksensä, mutta korosti Suomen päätöksen tärkeyttä Ruotsille.

Marinin mukaan jäsenyysprosessin tulisi olla mahdollisimman nopea.

”Avainasia jäsenyyden suhteen on nyt se, että hakuaika olisi niin lyhyt kuin mahdollista. Että ratifiointiprosessi sujuisi mahdollisimman nopeasti, se olisi paras turvatakuu, jonka voimme saada”, Marin sanoi.

Norjalaisen VG-lehden haastattelemien diplomaattilähteiden mukaan Nato voisi käsitellä Suomen ja Ruotsin jäsenhakemukset kahdessa viikossa, minkä jälkeen hakemus pitää hyväksyä vielä kaikkien 30 Nato-maan parlamenteissa.

Suomi on käynyt ja käy Nato-hakemusprosessin aikaisista turvatakuista keskusteluja Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan ja Saksan kanssa, Marin listasi tiedotustilaisuudessa.

”Olemme pyrkineet keskusteluihin isompien Nato-maiden kanssa siitä, millaisia turvatakuita voisimme saada”, Marin sanoi.

Lue lisää: Britannian puolustus­ministeri: Auttaisimme Suomea tarvittaessa myös Naton hakemus­prosessin aikana

Suurien Nato-maiden turvatakuihin viittasi myös Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre, kun HS kysyi tiedotustilaisuudessa Norjalta ja Tanskalta, millaista turvaa ne voisivat tarjota Suomelle ja Ruotsille mahdollisen Nato-hakemusprosessin ajaksi.

Sekä Norja että Tanska korostivat Pohjoismaisen yhtenäisyyden tärkeyttä.

”Se, mitä tapahtuu jollekin Pohjoismaalle, ei voi olla vaikuttamatta muihin Pohjoismaihin”, sanoi Støre.

Sotilaalliset turvatoimenpiteet Suomen ja Ruotsin mahdollisen Nato-prosessin aikana olisivat kuitenkin pääministerien mukaan ennen kaikkea Naton isompien jäsenmaiden vastuulla.

Aiemmin keskiviikkona Støre sanoi lisäksi HS:lle, että Norja tukee Suomen ja Ruotsin nopeaa Nato-prosessia, johon sisältyisi sotilasliiton ”voimakas turvallisuusviesti”.

Lue lisää: Norjan pääministeri HS:lle: Naton pitäisi lähettää Suomelle ja Ruotsille ”voimakas” viesti turvasta haku­prosessin aikana

Intian pääministeri Narendra Modi ei osallistunut keskiviikkona tiedotustilaisuuksiin.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kuvaili keskusteluja Modin kanssa hyviksi ja kertoi tarpeesta syventää maiden välisiä suhteita ja Intian suhteita Pohjoismaihin.

Tärkeä osa tapaamista oli Pohjoismaiden pyrkimys vaikuttaa Intian Venäjä-suhteeseen. Maailman suurin demokratia Intia pyrkii pysymään puolueettomana eikä ole tuominnut Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan. Se myös käy aktiivisesti kauppaa Venäjän kanssa.

Pohjoismaat kertoivat tuomitsevansa täydellisesti Venäjän aloittaman sodan Ukrainassa ja halusivat antaa sillä Intialle ”kristillinkirkkaan viestin”, kuten Støre kuvasi.

”Toivomme, että Intia vaikuttaisi Venäjään”, kiteytti Mette Frederiksen Pohjoismaiden pääministerien yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Mitään suuria uutisia Pohjoismaiden ja Intian välisistä keskusteluista ei ole toistaiseksi kerrottu.

Sanna Marinin mukaan oli tärkeää keskustella Modin kanssa Venäjän hyökkäyksestä.

”On tärkeää, että jokainen maailman maa tuomitsisi Venäjän toimet”, Marin sanoi.

Intian pääministeri Narendra Modi ja Suomen pääministeri Sanna Marin tapasivat Kööpenhaminassa keskiviikkona. Tapaamisessa esillä oli Venäjän hyökkäyksen lisäksi maiden välisen kaupan, investointien, innovaatioiden ja matkailun kehittäminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat