Opettajien ja muiden kunta-alan palkansaajien lakko pääkaupunki­seudulla alkaa ensi viikolla: Sovinto­esitystä kunta-alan riitaan ei annettu

Lautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen piti tiedotustilaisuuden torstaina iltapäivällä: ”On mahdotonta antaa sovintoesitystä. Työmme jatkuu edelleen.”

Kuntariidan sovittelulautakunnan puheenjohtaja on Elina Pylkkänen ja varapuheenjohtaja Martti Hetemäki.

28.4. 15:42 | Päivitetty 28.4. 16:44

Muun muassa päiväkoteja, kouluja ja kirjastoja sulkeva lakko pääkaupunkiseudulla alkaa ensi tiistaina. Todennäköistä on, että myös laajempi eli kymmentä kaupunkia koskeva lakko alkaa samanaikaisesti.

Kunta-alan sitkeää työmarkkinariitaa kolme viikkoa sovitellut sovittelulautakunta ei antanut sovintoesitystä riitaan, kertoi lautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen torstaina.

Hänen mukaansa lautakunta tarvitsee lisäaikaa, sillä osapuolten näkemykset ovat vielä liian kaukana toisistaan erityisesti palkkaukseen ja palkkausjärjestelmiin liittyvissä kysymyksissä.

”On mahdotonta antaa sovintoesitystä. Työmme jatkuu edelleen”, Pylkkänen sanoi.

Pylkkänen ei arvioinut, paljonko lisäaikaa tarvitaan. Hänen mukaansa sovintoesityksen synty edellyttää, että osapuolet lähestyvät toisiaan.

Lue lisää: Koulut pysyvät kiinni Helsingissä, mikäli lakko toteutuu

Lue lisää: Lakko sulkee toteutuessaan Espoon kaikki päiväkodit tiistaina

Lue lisää: Nyt jännitetään, saadaanko sopu kuntariitaan, ja siirretäänkö ensi tiistaina uhkaavaa yli 80 000 hengen laajaa kunta-alan lakko

Sovintoehdotuksen synty ja sen hyväksyntä olisi tarkoittanut, että ensi tiistaina uhkaavat lakot olisivat peruuntuneet.

Työministeri Tuula Haataisen (sd) asettamaa harvinaista sovittelulautakuntaa on johtanut alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Se on sovitellut riitaa huhtikuun alusta alkaen.

Lautakunta on ollut vaitonainen sovittelun kulusta, mutta on kiitellyt osapuolia siitä, että etenkin sopimusten tekstiosioissa on tapahtunut etenemistä.

Suurempi kysymys liittyy kuitenkin palkankorotuksiin, sillä kaikki palkansaajajärjestöt ovat vaatineet monivuotisia palkkaohjelmia yleiskorotusten päälle, jotta palkkojen jälkeenjääneisyys saataisiin kurottua umpeen.

Esimerkiksi hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat tavoitelleet viisivuotista ohjelmaa, joka nostaisi palkkoja 3,6 prosenttia vuosittain normikorotusten päälle. Tälle vuodelle on yleensä sovittu noin kahden prosentin palkantarkistukset.

Kunta-alan työehtosopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.

Osapuolia kunta-alan neuvotteluissa ja sovitteluissa ovat palkansaajien puolella neuvottelujärjestöt Juko, Jau ja Sote, ja työnantajia edustaa Kunta- ja hyvinvointialueiden työnantajat KT.

Työntekijöiden järjestöt hylkäsivät maaliskuun lopulla valtakunnansovittelijan sovintoesityksen, joka olisi kelvannut työnantajille.

Lue lisää: Nyt jännitetään, saadaanko sopu kuntariitaan, ja siirretäänkö ensi tiistaina uhkaavaa yli 80 000 hengen laajaa kunta-alan lakko

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat