Puoluebarometri: Suomalaiset suhtautuvat tällä hetkellä puolueista myönteisimmin Sdp:hen ja kokoomukseen

Suomalaisista 55 prosenttia ajattelee Sanna Marinin (sd) hallituksen onnistuneen varsin hyvin tehtävissään.

55 prosenttia suomalaisista ajattelee Sanna Marinin hallituksen onnistuneen työssään.

29.4. 15:05

Suomalaiset suhtautuvat tällä hetkellä puolueista myönteisimmin Sdp:hen ja kokoomukseen. 49 prosenttia ajattelee Sdp:stä erittäin tai melko myönteisesti. Kokoomuksesta näin ajattelee 46 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta puoluebarometrista.

Seuraavaksi eniten positiivisia ajatuksia herättävät keskusta ja Rkp. 40 prosenttia suhtautuu niihin myönteisesti. 38 prosentilla on vastaava käsitys vihreistä, 35 prosentilla vasemmistoliitosta ja 34 prosentilla Liike Nytistä.

30 prosenttia suhtautuu positiivisesti kristillisdemokraatteihin ja melkein yhtä moni, 29 prosenttia perussuomalaisiin.

Sosiaalidemokraatteihin ja vihreisiin suhtaudutaan tällä hetkellä hiukan positiivisemmin kuin viime syksynä. Neljä prosenttiyksikköä useampi kuin tuolloin suhtautuu nyt joko erittäin tai melko myönteisesti näihin puolueisiin.

Eniten negatiiviseen suuntaan ovat muuttuneet perussuomalaisia koskevat arviot. Puolueeseen myönteisesti suhtautuvia oli nyt neljä prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime syksynä. Muita puolueita koskevat muutokset ovat vähäisempiä.

Kyselyn mukaan suomalaisten enemmistö pitää hallituksen työtä onnistuneena. 55 prosenttia ajattelee Sanna Marinin (sd) hallituksen onnistuneen varsin hyvin tehtävissään. 37 prosenttia on asiasta päinvastaista mieltä.

Hallitus on toiminut hyvin 16:n ja melko hyvin 39 prosentin mielestä. 21 prosenttia pitää sen toimintaa melko huonona, 16 prosenttia antaa sille huonon arvosanan.

Varsinkin sosiaalidemokraatit, vasemmistoliittolaiset, Rkp:n kannattajat sekä vihreät ajattelevat hallituksen onnistuneen työssään. Näissä puolueissa 82–89 prosenttia pitää hallituksen työtä onnistuneena.

Keskustalaisista 72 prosenttia antaa hallitukselle tunnustusta.

Kokoomuslaisista useampi kuin joka kolmas kertoi pitävänsä hallituksen toimintaa vähintään melko hyvänä. Perussuomalaisista tätä mieltä on vain 14 prosenttia.

Marinin hallitukselle kuuluu viisi kovinta tulosta koko lokakuussa 1991 alkaneiden mittausten sarjassa. Se on ollut tänä aikana ainoa hallitus, jonka toimintaa suomalaisten enemmistö on pitänyt hyvänä.

Paavo Lipposen toisen hallituksen syyskuussa 2001 saama arvio yltää lähimmäksi Marinin hallituksen arvosanoja. Silloin 47 prosenttia kertoi pitävänsä sen toimintaa vähintään melko hyvänä.

Oppositio on selvinnyt hyvin 35 prosentin mielestä esittäessään vaihtoehtoja hallituksen politiikalle. Erittäin hyvä se on ollut viiden, melko hyvä 30 prosentin mielestä.

16 prosentin mielestä oppositio on onnistunut huonosti. 34 prosenttia ajattelee, että se on toiminut melko huonosti.

Perussuomalaisista 59 prosenttia arvioi opposition onnistuneen hyvin, kokoomuslaisista käytännössä yhtä suuri osa.

Näin tutkimus tehtiin

  • Tutkimuksen toteutti Kantar Public 4.–11.4.2022.

  • Tutkimus tehtiin Gallup Forum -verkkopaneelissa. Haastateltu joukko edustaa Suomen 15–79-vuotiasta väestöä pois lukien ahvenanmaalaiset.

  • Äänestämistä koskevat kysymyksenasettelut esitettiin äänestysikäisille.

  • Haastattelujen kokonaismäärä on 1 292.

  • Tutkimustulosten virhemarginaali on 2,7 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat