EK:n Häkämies tyrmää Teollisuusliiton Aallon esityksen kiky-sopimuksen perumisesta: ”Poissuljettu ajatus”

Hallituksen vasemmistopuolueiden suunnalta ja muista työntekijäjärjestöistä Riku Aallon avaus saa tukea.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

29.4. 13:36

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies tyrmää Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon esityksen kilpailukykysopimuksen lopullisesta perumisesta.

Lue lisää: Suomalaisia uhkaa ”köyhtymisen tie”, sanoo Teollisuus­liiton Riku Aalto, ja esittää ratkaisuksi kiky-sopimuksen lopullista perumista

Aalto esitti HS:n haastattelussa perjantaina, että kilpailukykysopimuksessa palkansaajien harteille siirretyt sosiaaliturvamaksut palautettaisiin työnantajan maksettaviksi. Esitys pienentäisi palkansaajien työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja runsaat kaksi prosenttiyksikköä ja kasvattaisi työnantajien maksuja saman verran.

”Kilpailukykysopimus ei ollut tältä osin määräaikainen. Sen tarkoituksena oli pysyvä kilpailukyvyn korjaus. Meidän kilpailukykymme ei nyt ole sellainen, että sitä olisi varaa lähteä heikentämään”, Häkämies sanoo.

Kilpailukykysopimuksen muut osat eli määräaikainen julkisen sektorin lomarahojen leikkaus ja 24 tunnin työajanpidennys ovat jo pääosin historiaa. Riku Aallon mielestä myös sosiaaliturvamaksujen siirrot tulisi nyt perua, sillä yritysten kilpailukykyongelman sijaan Suomea uhkaa palkansaajien ostovoimaongelma. Siksi nyt olisi työnantajien vuoro joustaa, Aalto katsoo.

Häkämiehen mielestä yritysten tilanne ei ole niin ruusuinen kuin Aalto antoi ymmärtää.

”Toissapäiväinen suhdanne-ennusteemme kertoo, että olemme valitettavasti käänteessä kohti huonompaa. Tässä suhdannetilanteessa yritysten kustannuskuorman lisääminen on näkemyksemme mukaan poissuljettu ajatus”, Häkämies kommentoi Aallon näkemyksiä.

Parempana ajatuksena EK pitäisi sitä, jos maan hallitus päätyisi keventää tuloverotusta.

Muista työntekijäjärjestöistä ja hallituksen vasemmistopuolueista Aallon esitys saa odotetusti tukea.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kuvasi esitystä harkitsemisen arvoiseksi.

”Toimia tarvitaan palkansaajien ostovoiman turvaamiseksi kun elinkustannukset nousevat. Maksuvastuita on muutettu aikaisemmin ja on mahdollista muuttaa jatkossakin”, Andersson kirjoitti Twitterissä.

Sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm pohti, voisiko ”juna kulkea nyt toiseen suuntaan” ja maksuja siirtää takaisin työnantajille palkansaajilta.

Työntekijäpuolen keskusjärjestöistä tukensa esitykselle ilmaisivat SAK ja STTK.

”Palkansaajien ostovoima kutistuu ja näivettää monille yrityksille tärkeää kotimaista kysyntää. Sosiaaliturvamaksujen siirto työntekijöiltä työnantajille tukisi ostovoimaa ja syksyn palkkakierrosta”, kirjoitti SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola puolestaan kuvasi Aallon pohdintaa ansiokkaaksi.

”Yritysten kilpailukykyä parannettiin aikanaan yksissä tuumin sosiaalivakuutusmaksujen uudelleen kohdentamisella. Pitäisikö nyt vuorostaan huolehtia palkansaajien ostovoimasta?” Palola kysyi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat