Muun muassa kouluja ja päiväkoteja sulkeva lakko alkaa tiistaina kymmenessä kaupungissa

Työtaisteluun osallistuu laaja kirjo kunta-alan ammattilaisia, kuten varhaiskasvatuksen opettajia, lastenhoitajia, opettajia, sosiaalityöntekijöitä, kirjastonhoitajia ja laitoshuoltajia.

Kunta-alan lakko alkaa ensi tiistaina. Kuvassa tyhjä luokkahuone Helsingin suomalaisessa yhteiskoulussa viime vuoden toukokuussa.

29.4. 10:49

Lakot sulkevat ensi tiistaista alkaen kouluja, päiväkoteja, kirjastoja ja museoita pääkaupunkiseudun lisäksi myös useissa muissa kaupungeissa.

Asia varmistui, kun kunta-alan työriitaa sovittelemaan asetetun sovittelulautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen vahvisti perjantaina, ettei lautakunta esitä laajan lakon siirtoa.

”Sovittelulautakunta ei ole esittänyt työministerille pyyntöä lakon siirtämisestä”, Pylkkänen viestittää HS:lle.

Jo torstaina vahvistui, että lakko alkaa pääkaupunkiseudulla. Nyt on selvää, että se alkaa myös Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa, Rovaniemellä, Tampereella ja Turussa.

Viikon lakko koskee noin 81  000 palkansaajaa.

Lue lisää: Opettajien ja muiden kunta-alan palkansaajien lakko pääkaupunki­seudulla alkaa ensi viikolla: Sovinto­esitystä kunta-alan riitaan ei annettu

Lue lisää: Kunta-alan työriitaan ei saada vielä sopua – ensi tiistaina uhkaava yli 80 000 hengen lakko voidaan vielä periaatteessa siirtää

Kunta-alan työriitaa sovittelemaan asetetun sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen kertoi torstaina, ettei vielä vapuksi ollut mahdollista antaa sovintoesitystä, mutta sovittelu jatkuu. Perjantaina hän vahvisti, ettei ensi viikolla alkavia lakkoja siirretä.

Torstaina Pylkkänen kertoi, ettei lautakunnalla ollut vielä edellytyksiä antaa työriidan sovintoesitystä, koska osapuolten näkemyserot etenkin palkkauksesta ja palkkausjärjestelmistä niin suuret.

Palkansaajajärjestöt ovat vaatineet monivuotisia palkkaohjelmia.

Lautakunnan työ kuitenkin jatkuu.

Lakkoilmoituksen takana ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko sekä ammattiliitot JHL ja Jyty.

Työtaisteluun osallistuu laaja kirjo kunta-alan ammattilaisia, kuten varhaiskasvatuksen opettajia, lastenhoitajia, opettajia, sosiaalityöntekijöitä, kirjastonhoitajia ja laitoshuoltajia.

Lakko sulkee ainakin osan päiväkodeista, kouluista, kirjastoista ja museoista sekä vaikeuttaa esimerkiksi ruokahuoltoa.

Myös koko kunta-alaa koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu edelleen.

Kiellon ja lakkojen ulkopuolelle on rajattu tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

”Lakot ovat aina viimesijainen keino, ja pyrimme omalta osaltamme toteuttamaan ne siten, että lakkoja koskeva informaatiomme on selkeää”, sanoo Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

”Siihen emme voi vaikuttaa, että lakkojen siirtokäytännöt eivät aina ole kovin selkeitä ja jäävät viime tippaan”, Löfgren sanoo.

”Nyt näyttää siltä, että yhteiskunnalle on parempi vaihtoehto laittaa kuntapalvelut, kuten varhaiskasvatus, kiinni, kuin korjata naisvaltaisten vaativien tehtävien palkkoja”, Löfgren arvioi.

Lakon alkamista tai laajentamista voidaan siirtää kertaalleen enintään kahdella viikolla. Siirrosta päättää työministeriö valtakunnansovittelijan, sovittelijan tai sovittelulautakunnan esityksestä.

Lykkäys voidaan tehdä, jos lakon katsotaan ”sen laajuuden tai työalan laadun vuoksi kohdistuvan yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai huomattavasti vahingoittavan yleistä etua”.

Siirroilla tähdätään myös siihen, että sovittelulla saadaan lisää aikaa.

Siirtopäätöksestä pitää ilmoittaa kolme vuorokautta ennen lakon alkua.

Lue lisää: Voiko lapsen kanssa jäädä kotiin? HS selvitti, mitä vaihtoehtoja vanhemmilla on, kun lakko sulkee päiväkodit ja koulut

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat