Sanna Marinin kyyneleet Ukrainasta saivat kritiikkiä – Nyt Li Andersson pyytää muita kertomaan, milloin he ovat itkeneet

Politiikkojen kyyneleet herättävät taas keskustelua.

Pääministeri Sanna Marin on liikuttunut Ukrainan sotaa käsittelevissä haastatteluissa.

29.4. 11:29 | Päivitetty 29.4. 14:06

Saako johtava poliitikko itkeä vakavien asioiden äärellä? Vai pitääkö hänen näyttää esimerkkiä vahvana johtajana ja peittää omat tunteensa? Tästä kysymyksestä on syntynyt sosiaalisessa mediassa keskustelu, jossa päättäjät jakavat nyt omia kokemuksiaan.

Keskustelu sai alkunsa Iltalehden kolumnistin Sanna Ukkolan kirjoituksesta. Siinä Ukkola pohti, odottavatko äänestäjät poliittisilta johtajilta eläytymistä ja tunteiden näyttämistä vai esikuvaa, joka ei vähästä hätkähdä. Esimerkiksi Ukkola otti pääministeri Sanna Marinin (sd), joka on itkenyt Ukrainaa koskevissa haastatteluissa.

”Jos kyse on kansakunnan kannalta kriittisistä asioista, poliitikon täytyy johtaa, ei nyyhkiä eikä päivitellä”, Ukkola kirjoitti.

Kolumnin jälkimainingeissa johtavat poliitikot ovat alkaneet itse jakaa kokemuksia tilanteista, joissa he ovat itkeneet.

Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson kertoi Twitterissä itkeneensä eduskunnan kyselytunnilla – väsymyksestä ja stressistä.

Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen kertoi vastauksena Anderssonille itkeneensä, kun on joutunut puolustamaan itselleen hankalaa hallituksen päätöstä.

Kokoomuksen Helsingin pormestariehdokkuudesta viime kuntavaalien alla luopunut yrittäjä Kirsi Piha kertoi pitävänsä vanhanaikaisena ajatusta, että tunteet ja päätöksentekokyky olisivat toisensa poissulkevat asiat.

Anderssonin puoluetoveri vasemmistosta, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen puolestaan kertoi liikkuttuneensa puhujapöntössä tasa-arvoisen avioliittolain käsittelyn aikana.

Talouden asiantuntijoista tunteiden näyttämisen puolesta kantaa otti esimerkiksi Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi.

Omalla poliitikkourallaan kritiikkiä kyynelistä muisteli saaneensa myös Erkki Liikanen.

Poliitikkojen tunteet ovat vuosien varrella herättäneet keskustelua aika ajoin. Suomessa muistetaan esimerkiksi kokoomuksen entisen puheenjohtajan Jyrki Kataisen liikuttuminen, jota ruodittiin julkisuudessa lähes tasan kymmenen vuotta sitten. Vuonna 2016 taas keskusteltiin keskustan puoluekokouksessa kyyneliin liikuttuneesta pääministeri Juha Sipilästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat