Lakko alkaa tiistaina myös Helsingin ja Tampereen yksityiskouluissa: OAJ hylkäsi sovintoesityksen

Työnantajaa edustava Sivistystyönantajat (Sivista) ja muut työntekijöitä edustavat järjestöt Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) ja Jyty olisivat hyväksyneet sovintoehdotuksen.

Ensi tiistaina alkaa lakko muun muassa Töölön yhteiskoulussa Helsingissä.

29.4. 16:46 | Päivitetty 30.4. 9:49

Ensi tiistaina alkaa lakko myös viidessätoista helsinkiläisessä ja kahdessa tamperelaisessa yksityiskoulussa.

Opettajien ammattijärjestö (OAJ) hylkäsi perjantai-iltana työriidassa annetun sovintoesityksen.

”Sovintoehdotus ei ollut OAJ:n mielestä riittävä, vaikka siinä oli pieniä parannuksia sovittelijan aiempaan esitykseen verrattuna”, sanoo OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos tiedotteessa.

”Yksi vaikeimmista kysymyksistä koskee elokuussa voimaan tulevan perhevapaan soveltamista osaksi yksityisten koulujen ja oppilaitosten työehtoja. Ratkaisuesitys ei ollut opetushenkilöstön osalta tyydyttävä.”

Samaan aikaan yksityiskoulujen lakon kanssa ensi viikolla alkaa kunta-alan laaja lakko.

Lue lisää: Muun muassa kouluja ja päiväkoteja sulkeva lakko alkaa tiistaina kymmenessä kaupungissa

Työnantajaa edustava Sivistystyönantajat (Sivista) ja muut työntekijöitä edustavat järjestöt Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) ja Jyty olisivat hyväksyneet sovintoehdotuksen.

”Sovintoehdotus ei vastannut Sivistan tavoitteita, mutta olisimme hyväksyneet sen kitkeränä vastaantulona. Olemme todella pettyneitä OAJ:n kykenemättömyyteen tehdä minkäänlaisia kompromisseja”, sanoo Sivistan työmarkkinajohtaja Hanne Salonen tiedotteessa.

Osapuolten mukaan sovintoehdotus olisi lisännyt palkansaajien palkallisten perhevapaapäivien määrää. Sivista olisi edellyttänyt vastapainoksi ”kustannusvaikutteisia tekstimuutoksia”, mutta OAJ:n mukaan muutoksen ”hinnaksi sopivat huonosti palvelussuhteen ehtojen heikennykset miltään osin”.

Yksityiskoulujen lakon piti alun perin alkaa jo huhtikuussa, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd) siirsi lakkoja kahdella viikolla eteenpäin sovittelijan esityksestä.

Sivistan mukaan yksityisen opetusalan työehtosopimuksen piirissä työskentelee yhteensä noin 24 000 työntekijää.

Työehtosopimuksen piiriin kuuluvat ammattikorkeakoulut, ammatilliset oppilaitokset, yleissivistävät ja vapaan sivistystyön oppilaitokset, urheiluopistot sekä taiteen perusopetus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat