Nato-päätös voidaan saada käsitellyksi eduskunnassa aikaisimmillaan 16. toukokuuta, sanoo eduskunnan puhemies Matti Vanhanen

Presidentti Niinistön odotetaan ilmoittavan omasta Nato-kannastaan viimeistään 12. toukokuuta. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen sanoo, että eduskunnan tarkka aikataulu riippuu tämän jälkeen muun muassa siitä, kuinka paljon edustajilla on puhehaluja historiallisessa Nato-ratkaisussa.

Edskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) arvioi, että eduskunta voisi nopeimmillaan saada käsitellyksi päätöksen Nato-jäsenyyden hakemisesta 16. toukokuuta.

2.5. 18:37 | Päivitetty 2.5. 20:28

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) arvioi, että eduskunta voisi nopeimmillaan saada käsitellyksi päätöksen Nato-jäsenyyden hakemisesta maanantaina 16. toukokuuta.

Aikataulu riippuu hallituksen tarkasta aikataulusta ja esimerkiksi siitä, kuinka paljon kansanedustajilla on haluja käyttää puheenvuoroja, kun asiasta käydään keskustelu täysistunnossa.

”Ehkä se luontevin aikaisin saattaisi olla silloin maanantain [16.5.] kuluessa”, Vanhanen sanoo.

”Silloin ei tarvitse ajatella sitä, että tp-utva, hallitus ja eduskunta kokoontuisivat ikään kuin suunnilleen tunnin välein käsittelemään.”

Presidentti Sauli Niinistö kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa lauantaina, että hän aikoo kertoa oman kantansa Nato-jäsenyyteen viimeistään 12. päivä toukokuuta torstaina.

Niinistön kanta ei ole tiedossa, mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että se on jäsenyyden hakemiselle myönteinen.

Ainakin jotkut eduskuntaryhmistä saattavat käsitellä omalta osaltaan asiaa tuona samana torstaina, Vanhanen arvioi.

”Se ainakin antaa niille mahdollisuuden ottaa silloin kantaa siihen.”

Minkäänlaista yhtenäistä eduskuntapuolueiden ulostuloa ei tuolloin kuitenkaan odoteta, Vanhanen sanoo.

Eduskunta ottaa Nato-kysymykseen virallisesti kantaa, jos ja kun tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat käsitelleet asian ja hallitus on antanut eduskunnalle esityksen Nato-jäsenyyden hakemisesta.

Esitys on ollut tarkoitus tehdä joko selontekona tai tiedonantona.

Esityksen muoto ei ole vielä täysin selvä. Käsittelytapa eroaa sen verran, että että tiedonannon yhteydessä äänestetään samalla hallituksen luottamuksesta.

”Itse suosittelen selontekoa. Se on selkeämpi. Siinä jokainen edustaja ilman hallitus-oppositioasetelmaa ilmaisee kantansa. Ei ole tarvetta ottaa kantaa hallituksen olemassaoloon”, Vanhanen sanoo.

Eduskunta on tarvittaessa mahdollista kutsua koolle käsittelemään Nato-kysymystä 14.–15.5. viikonloppuna ja maanantaina toukokuun 16. päivänä, jolloin ei normaalisti ole istuntoa.

”Niitä päiviä käytetään, jos tarpeellista on”, Vanhanen sanoo.

Vanhanen korostaa, että aikataulua ei täysin voida tietää etukäteen, sillä on mahdollista, että täysistuntokeskustelusta tulee pitkä.

”Jos kaikki kaksisataa edustajaa haluaa käyttää viiden minuutin tai kymmenen minuutin puheenvuorot ja jos on vielä vähän viivytystä joukossa, niin siitä tulee pitkä keskustelu silloin.”

Tällöin on hänen mukaansa harkittava, puhutaanko yötä myöten vai käsitelläänkö asia siten, että kaikki edustajat saavat puhua suurin piirtein normaaleihin kellonaikoihin.

Mikäli esitys on selonteko, käsitellään se tavallisessa tapauksessa myös valiokunnassa. Tämä käsittely voi olla hyvinkin nopea, sillä asiallisesti itse Nato-kysymys on käsitelty jo ensimmäisen, niin sanotun ajankohtaisselonteon yhteydessä.

Tätä selontekoa eduskunta käsittelee parhaillaan ja kuulee asiantuntijoita.

Vanhanen arvioi, että molemmat selonteot voitaisiin lopulta saada käsiteltyä loppuun yhtä aikaa ja aikaisimmillaan kuten sanottua 16. päivä maanantaina.

”Näin se on. Tämä sillä varauksella, ellei sitten presidentin ja hallituksen päässä tule jotain aivan erityistä tarvetta.”

Pääministeripuolue sosiaalidemokraattien on määrä linjata omaa Nato-kantaansa lauantaina 14. toukokuuta. Tuolloin on ollut määrä järjestää ensin puoluehallituksen sekä eduskuntaryhmän kokoukset ja lopuksi puoluevaltuuston ylimääräinen kokous.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei ota toistaiseksi kantaa siihen, aikooko puolueen eduskuntaryhmä käsitellä asiaa jo torstaina 12. toukokuuta, kun presidentti Niinistön kanta tulee tietoon.

”Tarkkaa ajankohtaa, milloin ryhmämme muodostaa Nato-kannan ei ole vielä lopullisesti päätetty. Ajankohtaan vaikuttaa ennen kaikkea se, mikä on valtionjohdon ja Suomen turvallisuuden näkökulmasta paras mahdollinen”, Lindtman sanoo.

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo, ettei puolueessa ole suunnitelmia aikaistaa 14. päivän kokousta.

Pääministeri Sanna Marin (sd) on kertonut, että hän aikoo kertoa oman kantansa ennen 14. päivä järjestettävää puoluevaltuuston kokousta.

Sdp ja vasemmistoliitto ovat puolueista viimeiset, jotka eivät ole vielä virallista linjaustaan tehneet.

Vasemmistoliitossa on eniten Natoon kielteisesti suhtautuvia. Puolue päättää 7. toukokuuta, onko Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys puolueelle hallituskysymys.

Eduskunnassa kansanedustajien reilu enemmistö kannattaa HS:n seurannan mukaan Nato-jäsenyyttä.

Oikaisu 2.5.2022 kello 20.28: Jutussa luki aiemmin, että presidentti Sauli Niinistö kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa aikovansa kertoa kantansa Nato-jäsenyyteen 12. toukokuuta. Niinistö kertoi kuitenkin aikovansa kertoa kantansa viimeistään 12. toukokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat