Eduskunnassa vipelsi lakon vuoksi pieniä vierailijoita: ”Kun lapsi ei osaa vielä puhua kunnolla, hän ei voi paljastaa mitään salaisuuksia”

Koska varhaiskasvatus on lakon vuoksi tauolla, muun muassa vihreiden kansanedustajat Saara Hyrkkö ja Iiris Suomela ovat hoitaneet pieniä lapsiaan työpäivän ohessa. He kiittelevät sitä, että talon käytännöt ovat joustaneet ja lapsen kanssa on voinut osallistua valiokuntien kokouksiinkin.

Vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö valmistautuu ottamaan kaksivuotiaan Mauno-poikansa kiinni. Taustalla puoluetoveri Iiris Suomela tarkkailee oman lapsensa vauhdikasta etenemistä.

3.5. 19:18 | Päivitetty 3.5. 22:10

Kunta-alan tiistaina alkanut lakko toi eduskunnan kuppilaan poikkeuksellista vilskettä. Iltapäivän istunnon jälkeen suurin osa kansanedustajista on jo lähtenyt, mutta kahdella vierailijalla vauhtia yhä riittää. Vihreiden kansanedustajat Saara Hyrkkö ja Iiris Suomela ovat tuoneet pienet lapsensa mukaan töihin, koska lakon vuoksi varhaiskasvatus on tauolla.

”On ollut erikoispäivä. Olemme käyneet yhdessä valiokunnan kokouksissa ja poistuneet sitten tarvittaessa paikalta, kun kierrokset hänellä ovat vähän kasvaneet ja hän on alkanut pölistä asiantuntijoiden päälle”, Hyrkkö sanoo ja naurahtaa. Kaksivuotias Mauno nyökyttelee. Viereisestä pöydästä kokoomuskonkari Ben Zyskowicz vilkuttelee ja juttelee lapsille iloisesti.

Ennen kuppilaruokailua ohjelmaan ovat kuuluneet päiväunet Pikkuparlamentin kabinetissa ja muutama asiantuntijatapaaminen. Hyrkkö kiittelee kollegoitaan ja asiantuntijoita siitä, että nämä ovat suhtautuneet tilanteeseen erittäin ymmärtäväisesti. Tyypillisesti ulkopuolisilla ei ole valiokuntien kokouksiin, mutta pienten lasten kohdalla on joustettu.

”Kun lapsi ei osaa vielä puhua kunnolla, hän ei voi paljastaa mitään salaisuuksia”, vihreiden sijaistava puheenjohtajana toimiva Suomela toteaa.

Hänen puolitoistavuotias lapsensa oli aamupäivän kotona, ja tuli päiväunien jälkeen eduskuntaan suoraan vihreiden ryhmäkokoukseen. Suomelan ja Hyrkön lapset ovat leikkineet yhdessä ja nauttineet muun muassa eduskunnan pitkillä käytävillä juoksentelusta ja portaiden kiipeämisestä.

Vihreiden kansanedustajat sanovat tukevansa kunta-alan lakkoa. Heidän mielestään sen vaikutusten tuleekin tuntua kansalaisten arjessa.

”Tämä tekee näkyväksi sen, ettei yhteiskunta pyöri ilman vaikkapa varhaiskasvatuksen ammattilaisia. Kyllä sen pitää näkyä myös alan arvostuksessa ja työoloissa”, Hyrkkö katsoo.

Hän myös korostaa, että monille muille perheille lakko voi aiheuttaa vielä paljon mutkikkaampia käytännönjärjestelyitä. Hyrkön puoliso työskentelee vihreiden erityisavustajana, ja hänkin on osallistunut Maunon hoitamiseen eduskuntapäivän aikana. Tulevina päivinä tämän on määrä päästä isovanhemmille hoitoon.

Suomelan lapsi on tulossa jälleen keskiviikkona iltapäivällä eduskuntaan. Torstaiksi hänelle etsitään hoitajaa.

”Mutta täällä pääkaupunkiseudulla hoitajat ovat tosi varattuja, kun kaikilla muillakin on sama tilanne ja ihmiset etsivät kovasti hoitajia.”

Suomela ja Hyrkkö kertovat joka tapauksessa olevansa tyytyväisiä siitä, että ainakin lyhytaikaisesti ”ei-niin lapsiystävällisenä työympäristönä tunnetun” eduskunnan käytännöt joustavat ja lapsen mukaan ottaminen on tiistaina onnistunut verrattain kivuttomasti.

”Ilmapiirillä on isoin merkitys. Täällä on panostettu käytännön järjestelyihin, on hoitopöytää ja muuta, mutta lopulta asenneilmapiiri vaikuttaa enemmän”, Suomela sanoo.

Kunta-alan laaja lakko jatkuu ensi viikon maanantaihin saakka, jos sopua ei sitä ennen synny.

Kaksivuotias Mauno tutki isänsä kanssa eduskunnan kuppilan verhoja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat