Kokoomus: Hallituksen ilmasto­tavoite karkaamassa Fenno­voima-ratkaisun vuoksi – Osa puolueista kiirehtisi uutta ydin­voimala­hanketta, pari suhtautuu nihkeästi

Kokoomus ja perussuomalaiset kiirehtisivät uutta ydinvoimalahanketta, kun taas vihreät ja vasemmistoliitto suhtautuvat nihkeästi.

Fennovoima päätti purkaa venäläisen ydinvoimayhtiö Rosatomin kanssa solmitun Hanhikiven ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen. Kuvassa Fennovoiman toimisto Pyhäjoen keskustassa marraskuussa 2016.

3.5. 18:22

Hallituksen ilmastotavoitteet eivät voi enää suunnitellulla tavalla toteutua, todetaan oppositiopuolue kokoomuksesta. Syynä on se, että Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalasta saatava sähkö on laskettu mukaan tavoitteeseen, jonka mukaan Suomesta pitäisi tulla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

”Hallituksen ilmasto- ja energiastrategiassa oletetaan, että Fennovoiman ydinvoimala syntyy. Jos ydinvoimala ei nyt synny, meillä on merkittävä aukko”, sanoo puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

Ilmastotavoitteen karkaaminen on yksi seuraus siitä, että Fennovoima päätti purkaa venäläisen ydinvoimayhtiö Rosatomin kanssa solmitun Hanhikiven ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen. Työt Pyhäjoen työmaalla Pohjois-Pohjanmaalla siis päättyvät.

Lue lisää: Fennovoimalle jäi Hanhi­kivestä miljardi­­velat – Säteily­turva­keskus tyrmää toiveet laitos­toimittajan vaihtamisesta nopeasti

Lue lisää: Pyhäjoen voimalan työt päättyvät, Fennovoima irtisanoi sopimuksen Rosatomin kanssa – Hankkeeseen kulunut tähän mennessä 600–700 miljoonaa euroa

Lähivuosina sähkön kulutus kasvaa reippaasti, koska muun muassa teollisuus valmistautuu siirtymään pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Tämän lisäksi energiariippuvuudesta Venäjän kanssa on tullut tarve pyrkiä irti Venäjän hyökättyä helmikuussa Ukrainaan.

Fennovoiman ydinvoimalan oli määrä tuottaa tulevaisuudessa arvion mukaan noin kymmenesosa koko maan sähköntarpeesta.

Kokoomus kannattaa uuden ydinvoimalaprosessin käynnistämistä vielä tänä keväänä.

”Kun sähkön käyttö kasvaa korvatessaan fossiilisia, olisi tilausta tälle yhdelle isommalle ydinvoima­investoinnille. Hallituksen tulisi tehdä johtopäätös, että ydinvoiman tarve ei ole vähentynyt siitä, mitä se oli ennen maanantaita, ja sitten käynnistää prosessi, jossa länsimaiset, ydinenergialain mukaiset ehdot täyttävät yhtiöt voisivat hakea ydinvoimalle periaatelupaa”, Mykkänen sanoo.

Samoilla linjoilla on toinen oppositiopuolue perussuomalaiset.

”Katson, että suhteellisen nopealla aikataululla olisi syytä alkaa valmistella uutta ydinvoimalahanketta”, sanoo eduskuntaryhmän johtaja Ville Tavio.

STT haastatteli kuuden suurimman eduskuntapuolueen eduskuntaryhmien puheenjohtajia tiistaina ja kysyi, tarvitaanko Suomessa uutta, Fennovoiman korvaavaa ydinvoimalaa lähiaikoina.

Hallituspuolueista Sdp ja keskusta kertoivat suhtautuvansa uusiin ydinvoimalahankkeisiin myönteisesti.

”Jos löytyy toimija, joka olisi valmis rakentamaan lisää ydinvoimaa, saisi hankkeen kannattavaksi, rahoituksen ja muut edellytykset kuntoon ja jättäisi hakemuksen, uskallan luvata myönteistä suhtautumista Sdp:n eduskuntaryhmästä”, sanoo ryhmäjohtaja Antti Lindtman.

Sdp ja keskusta kuitenkin korostavat, että ydinvoima on vain yksi päästötön sähköntuotantomuoto muiden joukossa.

”Keskustassa suhtaudutaan myönteisesti puhtaan energian investointien eri muotoihin, ja meidän näkemyksemme mukaan myös ydinvoima kuuluu siihen, jotta tästä fossiilisesta energiasta päästään eroon”, sanoo keskustasta Juha Pylväs.

Sekä Lindtman että Pylväs korostavat ydinvoimalla olevan se etu verrattuna esimerkiksi aurinko- ja tuulivoimaan, että se ei ole sääriippuvaista.

Hallituspuoleista vihreät ja vasemmistoliitto taas suhtautuvat uuteen ydinvoimalaan penseästi.

”Pidämme uusia, isoja ydinvoimahankkeita teoreettisina, emmekä usko, että kukaan haluaa niihin lähteä”, sanoo vasemmistoliiton Jussi Saramo.

Realismia olisi hänen mukaansa kompensoida Fennovoiman menetys muilla keinoin, esimerkiksi tuulivoimalla. Hän perustelee näkemystä sillä, että ydinvoimarakentaminen on niin kallista ja hidasta.

Saramon mukaan puolue pohtii ydinvoimakantaansa uudelleen, jos käsittelyyn tulee uusi, uskottava hanke.

Vihreät käsittelee poliittista ohjelmaansa parin viikon päästä puoluekokouksessa, jossa linjataan myös ydinvoimasta.

”Voimassa olevassa poliittisessa ohjelmassa on oltu kriittisiä tällaisia isoja hankkeita kohtaan, jotka ovat olleet hitaita ja kalliita. Periaateohjelma taas on oikeastaan avoin tässä suhteessa, eikä siinä varsinaisesti oteta kantaa ydinvoimaan”, sanoo Atte Harjanne.

Vihreät katsoo, ettei myöskään hallituksen hiilineutraalius­tavoitteen toteutumiseksi välttämättä tarvita Fennovoiman kaltaista ydinvoimalaa.

”Tuulivoiman lisärakentaminen, Olkiluodon uusi ydinvoimalaitosyksikkö ja Loviisan ydinvoimalan jatko kattavat energiatarvetta. Samalla myös hiilinieluista on huolehdittava.”

Lue lisää: Kuopatulle Fennovoiman ydinvoimala­­työmaalle on vaikea kuvitella jatkajaa – Venäjän valtion Rosatom vihjailee oikeus­toimista Fennovoimaa vastaan

Lue lisää: Pyhäjoen kunta elättelee toiveita ydin­voimalasta – Hanhikiven työmaa jää ”uinuvaan tilaan” tulevaisuuden mahdollisuuksia varten

Lue lisää: Mika Lintilä ja Emma Kari tyytyväisiä Fennovoiman päätökseen: ”Venäjän raaka sota vei viimeisenkin pohjan yhteistyöltä”

Lue lisää: Pyhäjoen kunta toivoo edelleen, että Hanhikiveen rakennetaan ydinvoimala – ”Tämä tulos oli odotettavissa”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat