Presidentti tapasi puolue­johtajia, ulkoministerin ja eduskunnan keskeisiä tahoja torstaina: ”Tilannekuva on yhteinen”

Niinistö sanoi tapaamisen jälkeen julkaistussa presidentin kanslian tiedotteessa, että samaisen kokoonpanon maaliskuussa aloittama työ alkaa olla ”loppusilausta vailla”.

Presidentti Sauli Niinistö

4.5. 11:15 | Päivitetty 5.5. 15:15

Presidentti Sauli Niinistö tapasi torstaina eduskunnan puhemiehistöä, ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien puheenjohtajat, ulkoministerin sekä eduskuntaan valittujen puolueiden johtoa.

Niinistö sanoi tapaamisen jälkeen julkaistussa presidentin kanslian tiedotteessa, että samaisen kokoonpanon maaliskuussa aloittama työ alkaa olla ”loppusilausta vailla”.

Tapaamisen aiheena oli Suomen turvallisuuden vahvistaminen ja eduskunnan käsittelyssä oleva turvallisuuspoliittinen selonteko.

”Tilannekuva on yhteinen. Etenemme suunnitelmallisesti ja yhdessä. Päämäärä on selvä: Suomen turvallisuuden takaaminen kaikissa oloissa”, Niinistö sanoo tiedotteessa.

”Olen keväällä käymissäni kansainvälisissä keskusteluissa saanut rohkaisevaa tukea Suomen ratkaisuille. Nämäkin keskustelut jatkuvat”, Niinistö toteaa.

”Tasavallan presidentti ei ole ilmoittanut kantaansa Nato-jäsenyyteen. Hän kertoo sen 12. toukokuuta”, viestitään HS:lle tasavallan presidentin kansliasta.

Keskiviikkona Niinistö keskusteli eduskunnan puolustusvaliokunnan kanssa.

Presidentti vakuutteli Suomen päämäärän selkeyttä myös keskiviikkona.

”Sanomani on selvä: Suomi varmistaa turvallisuutensa. Se ei ole keneltäkään pois”, hän sanoi tiedotteen mukaan.

Suomi on lähipäivinä ja -viikkoina päättämässä hakemisesta sotilasliitto Naton jäseneksi.

Niinistö on sanonut kertovansa oman kantansa asiaan viimeistään ensi viikon torstaina 12. toukokuuta.

Hakemuksen lähettämisestä päättää presidentin ja hallituksen yhteinen ministerivaliokunta eli niin sanottu tp-utva. HS:n tietojen mukaan päätös tehdään todennäköisesti joko sunnuntaina 15. tai maanantaina 16. toukokuuta.

Ensin hallitus antaa päätöksestä lyhyen tiedonannon tai selonteon eduskunnalle. Eduskunta voi päättää oman kantansa hyvinkin nopeasti tai tarvittaessa odotella Ruotsia, jonka odotetaan myös tekevän oman Nato-päätöksensä samoihin aikoihin.

Kansanedustajista reilu enemmistö on HS:n kokoamien tietojen mukaan jo nyt kertonut kannattavansa Nato-jäsenyyttä.

Lue lisää: Nato-päätös voidaan saada käsitellyksi eduskunnassa aikaisimmillaan 16. toukokuuta, sanoo eduskunnan puhemies Matti Vanhanen

Lue lisää: Suomen Nato-päätös on syntynyt nopeasti ja harkituin askelin, ja nyt Suomi vetää Ruotsinkin mukanaan

Lue lisää: Ruotsin sosiaali­demokraattien puolue­sihteeri HS:lle: Puolue voi tehdä päätöksen Natosta nopeasti

Lue lisää: 120 kansanedustajaa kannattaa nyt Nato-jäsenyyttä, 11 vastustaa – Tässä ovat kaikkien kansan­edustajien kannat tällä hetkellä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat