Britannian puolustus­ministeri: Auttaisimme Suomea tarvittaessa myös Naton hakemus­prosessin aikana

Britannian ja Suomen puolustusministerit tapasivat keskiviikkona Niinisalossa, missä on käynnissä 3 400 sotilaan harjoitus, johon osallistuu joukkoja Suomen lisäksi muun muassa Britanniasta.

4.5. 14:51 | Päivitetty 4.5. 16:57

Britannian puolustusministeri Ben Wallacen mukaan Britannia auttaisi Suomea tarvittaessa myös Naton hakemusprosessin aikana. Wallace kommentoi asiaa hänen ja Suomen puolustusministerin Antti Kaikkosen (kesk) yhteisessä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Wallace ei kuitenkaan tarkentanut, millaista tukea tai apua Britannia olisi valmis antamaan Suomelle. Hänen mukaansa maat jakavat yhteiset eurooppalaiset arvot, minkä vuoksi Britannia on aina valmis tukemaan Suomea tilanteessa kuin tilanteessa.

”Britannia tekee, mitä se sanoo, ja seisoo kumppanimaittensa rinnalla”, Wallace kommentoi.

Britannian puolustusministeri Ben Wallace (vas.) ja Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen Niinisalossa keskiviikkona.

Wallace on parhaillaan vierailulla Suomessa. Hän tutustui yhdessä Kaikkosen kanssa Arrow 22 -sotaharjoitukseen Niinisalon Pohjankankaalla.

Tiedotustilaisuudessa ministerit kommentoivat ensisijaisesti Suomen mahdollista Nato-jäsenyysprosessia ja Suomelle prosessin ajaksi annettavaa käytännön turvaa.

Kaikkosen mukaan on Suomen kannalta tärkeää kuulla, millaisia ajatuksia muilla Nato-mailla on Suomen mahdollisesta jäsenyydestä ja miten he mahdollisesti tukisivat Suomea prosessin aikana.

”Tällaiset viestit ovat erittäin tervetulleita”, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen kommentoi tiedotustilaisuudessa myös uutista Suomeen kohdistuneesta epäillystä ilmatilaloukkauksesta.

Venäläisen Mi-17-helikopterin epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa keskiviikkona aamupäivällä, puolustusministeriö kertoi keskiviikkona iltapäivällä.

Kaikkosen mukaan ilmatilaloukkauksiin suhtaudutaan aina vakavasti. Hän ei kuitenkaan halunnut tässä vaiheessa kommentoida asiaa tarkemmin.

Rajavartiolaitos on aloittanut tapauksesta esitutkinnan.

Lue lisää: Venäläisen kuljetus­helikopterin epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa – kyseessä toinen kerta tänä vuonna

Arrow 22 -harjoitukseen osallistuu joukkoja Suomen lisäksi Britanniasta, Latviasta, Yhdysvalloista ja Virosta.

Maavoimien tiedotteen mukaan harjoituksen tarkoituksena on muun muassa ”kehittää mekanisoitujen joukkojen toimintaa kansainvälisessä ympäristössä sekä kehittää kansainvälisen avun vastaanoton ja isäntämaan tuen antamisen suorituskykyä”.

Lisäksi tavoitteena on kehittää Maavoimien osaamista sekä luoda ja ylläpitää kansainvälistä yhteensopivuutta.

Harjoitusjoukkojen kokonaisvahvuus on noin 3 400 henkilöä.

Britannian puolustusministeri Ben Wallace (edessä armeijanvihreässä paidassa) laskeutui Poriin keskiviikkona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat