IL: Ulkomaalaisviraston johtajana toiminut supo-taustainen Matti Saarelainen järjesti Timtšenkon kansalaisuuden

Saarelainen on aiemmin sanonut Iltalehdelle, ettei osallistunut Timtšenkon kansalaisuushakemuksen käsittelyyn mitenkään. Suposta kerrotaan STT:lle, että esille tulleisiin tietoihin suhtaudutaan ”erittäin vakavasti”.

Gennadi Timtšenko

4.5. 15:06

Hybridiosaamiskeskuksen johtajanakin tutuksi tullut Matti Saarelainen järjesti Iltalehden tietojen mukaan venäläisoligarkki Gennadi Timtšenkolle Suomen kansalaisuuden suojelupoliisin (supo) ohi vuonna 1999. Saarelainen toimi tuolloin Ulkomaalaisviraston (nyk. Maahanmuuttovirasto) johtajana.

Helsingin areenan ja jääkiekkojoukkue Jokerien omistajiin aiemmin lukeutunut venäläinen Timtšenko kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

Kansalaisuusasiasta kertoo IL:lle lähde supon sisältä. Asia on tiedetty supon sisäpiirissä ”alusta lähtien”, lehti kirjoittaa.

Lähteen mukaan asia aikataulutettiin niin, ettei Timtšenkosta kiinnostunut supon vastavakoilu ehtinyt puuttua asiaan.

”Prosessi hoidettiin niin, että ne, jotka siihen olisivat meillä voineet vaikuttaa, olivat kesälomilla”, lähde kertoo Iltalehdelle.

Lehden mukaan Timtšenkon läheinen liikekumppani, liikemies Kai Paananen on Saarelaisen pitkäaikainen ystävä. Iltalehti kertoo, että Paananen olisi pyytänyt Saarelaista vauhdittamaan kansalaisuuden myöntämistä. Lähteenä on Paanasen tuolloinen avopuoliso.

Iltalehden lähteiden mukaan Timtšenkon toiminta oli herättänyt supossa mielenkiintoa ja tämän yhtiöiden asioita oli selvitetty myös viranomaisyhteistyönä.

Saarelaisella on supo-tausta. Hän toimi Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen ensimmäisenä johtajana vuodesta 2017 ja palasi sieltä suojelupoliisiin vuonna 2019. Saarelaisen nykyisistä työtehtävistä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Suojelupoliisin vastavakoilun päällikkönä työskennellyt, vuonna 2010 suposta eläkkeelle jäänyt Hannu Moilanen ei vahvista eikä kiistä Iltalehdelle supo-lähteen kertomia tietoja.

Matti Saarelainen on aiemmin sanonut IL:lle, ettei hän osallistunut Timtšenkon kansalaisuushakemuksen käsittelyyn mitenkään.

”Hän oli muistaakseni aivan normaalissa prosessissa”, Saarelainen sanoi lehdelle.

IL:n mukaan Saarelainen ei vastannut uuden jutun kommenttipyyntöön. Myöskään Paanaselta ei tullut vastausta.

Myös STT on lähestynyt sekä Saarelaista että Paanasta. Suojelupoliisin viestintä kertoi välittäneensä haastattelupyynnön Saarelaiselle, joka viestinnän mukaan päättää itse, kommentoiko asiaa. Paananen ei ole vastannut STT:lle.

Matti Saarelainen

Suojelupoliisin nykyinen apulaispäällikkö Teemu Turunen kertoo supon viestinnän välityksellä, että asiaa selvitetään sisäisesti, mutta supo ei hänen mukaansa vielä tiedä riittävästi kommentoidakseen asiaa enempää.

”Suhtaudumme julkisuudessa esitettyihin tietoihin erittäin vakavasti, vaikka Iltalehden jutussa kuvatuista tapahtumista on kulunut jo pitkä aika.”

STT kysyi asiasta myös sisäministeriön kansallisen turvallisuusyksikön johtajalta Petri Knapelta, joka toimi operatiivisen linjan apulaispäällikkönä supossa vuonna 1999. Hän sanoi olleensa jo vuosien ajan muissa tehtävissä ja ettei hänellä ole näin vanhasta asiasta muistikuvaa.

Timtšenkon nimi on ollut viime aikoina useaan otteeseen kansainvälisissä uutisissa, sillä hän on ollut länsimaiden asettamien pakotteiden kohteena. Pakotteita on asetettu monille venäläisoligarkeille Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi.

Timtšenko oli ensimmäinen EU:n Venäjä-pakotteiden kohteeksi joutunut henkilö, jolla on myös Suomen kansalaisuus. Ennen EU:ta ainakin Yhdysvallat ja Britannia lisäsivät Timtšenkon omille pakotelistoilleen.

Suomessa ulosottolaitos on takavarikoinut pakotteiden vuoksi muiden muassa Timtšenkon omaisuutta. Samoin Italia on ilmoittanut takavarikoineensa Timtšenkon Lena-nimisen jahdin.

Timtšenkon nimi tuli esiin myös Pandoran papereina tunnetussa tietovuodossa. Yle uutisoi viime lokakuussa, että Timtšenkolle oli järjestetty salaisessa operaatiossa yli miljardi euroa anonyymien veroparatiisiyhtiöiden avulla.

Ylen mukaan oligarkki hankki rahoilla huomattavan osuuden Venäjän toiseksi suurimmasta kaasuyhtiöstä Novatekista. Timtšenkon asianajaja kiisti Ylelle lähettämässään lausunnossa asiakkaansa syyllistyneen mihinkään laittomaan.

Venäläinen oppositiohahmo Aleksei Navalnyi tukijoineen kertoi viime vuoden tammikuussa tutkimustensa perusteella, että Timtšenko rahoittaa presidentti Putinin väitettyä salaista palatsia. Navalnyin mukaan palatsin rakentamiseen on käytetty yli miljardia euroa vastaava summa, joka koostuu ”historian suurimmasta lahjuksesta”. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kiisti tuolloin jälleen väitteet Mustanmeren palatsista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat