Pääministeri Marin osallistui Ukrainaa tukevaan konferenssiin Puolassa – Marin: Ukraina voittaa sodan

Konferenssin tarkoituksena oli kerätä taloudellista apua Ukrainan välittömään tarpeeseen ja keskustella maan pitkän tähtäimen avustamisesta.

Pääministeri Sanna Marin (sd) osallistui torstaina Varsovassa Ukrainaa tukevaan konferenssiin. Marinin vieressä Ukrainan pääministeri Denys Šmyhal.

5.5. 9:19 | Päivitetty 5.5. 17:17

Pääministeri Sanna Marin (sd) matkusti torstaina Puolan pääkaupunkiin Varsovaan ja osallistui kansainväliseen Ukrainan avustuskonferenssiin, kertoo valtioneuvoston viestintäosasto tiedotteessaan.

Marin tuomitsi puheenvuorossaan Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa ja kertoi Suomen olevan valmis tiukentamaan Venäjän vastaisia pakotteita.

”Ukraina taistelee koko Euroopan puolesta ja voittaa sodan. Ajatuksemme ovat teidän kanssanne. Tuemme Ukrainan tulevaisuutta ja sen rohkeaa kansaa. Suomi on valmis tekemään osansa”, Marin sanoi puheessaan.

”Meidän on tehtävä kaikkemme auttaaksemme, jotta hädänalaiset eivät joudu hyväksikäyttäjien ja ihmissalakuljettajien uhreiksi. Suomi valmistelee läheisessä yhteistyössä Ukrainan viranomaisten kanssa liikuntavammaisten ja yksin matkustajien lasten siirtämistä suoraan Ukrainasta Suomeen”, Marin sanoi.

Marin kertoi, että Suomessa valmistellaan uutta päätöstä humanitaarisesta avusta ja tuesta Ukrainan jälleenrakentamiseen. Hänen mukaansa apupaketti tulisi olemaan kooltaan noin 70 miljoonaa euroa.

Suomi on antanut Ukrainalle taloudellista ja sotilaallista apua. Lisäksi Ukrainasta Suomeen pakenevien auttamiseksi on varattu 700 miljoonaa euroa, tiedotteessa todetaan.

Tilaisuuden olivat kutsuneet koolle Puola ja Ruotsi yhteistyössä Euroopan unionin ja YK:n kanssa.

Tilaisuuden tarkoituksena oli kerätä taloudellista apua Ukrainan välittömään tarpeeseen, keskustella maan pitkän tähtäimen avustamisesta sekä luoda uskoa tulevaisuuteen.

Avustuskonferenssissa kerättiin 6,15 miljardia euroa Ukrainalle, kertoi Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pääministeri Marinilla oli kokouksen yhteydessä myös kahdenvälinen tapaaminen Morawieckin kanssa. Marin kiitti Puolaa johtajuudesta ja käytännön tuesta Ukrainan auttamisessa, tiedotteessa kerrotaan. Lisäksi pääministerit keskustelivat vaihtoehdoista Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi ja mahdollista Nato-jäsenhakemusta.

Keskiviikkona Pohjoismaiden pääministerit tapasivat toisensa sekä Intian pääministeri Narendra Modin Kööpenhaminassa. Tiistaina Marin oli vierailulla Saksassa Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa ja tapasi Saksan liittokansleri Olaf Scholzin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat