Kokoomuksen Mykkänen: Energia­politiikan tavoitteeksi uusi ydin­voimala kaatuneen Fennovoiman tilalle

”Minulla on se tieto, että Suomessa on energiayhtiöitä, jotka olisivat valmiita harkitsemaan uuden ydinvoimalan rakentamista”, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen uskoo, että investoijia ydinvoimaan löytyy, vaikka markkinaehtoiset investoinnit nyt suuntautuvat tuulivoimaan.

6.5. 16:58

Suomen valtion energia- ja ilmastopolitiikan tavoitteeksi pitäisi asettaa, että Fennovoiman kaatuneen ydinvoimahankkeen tilalle saadaan mahdollisimman nopeasti uusi, ei-venäläinen ydinvoimala, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

Pahoissa vaikeuksissa jo vuosia ollut hanke kaatui lopullisesti vapun jälkeen, kun Fennovoima ilmoitti irtisanovansa sopimuksen venäläisen laitostoimittajan Rosatomin kanssa.

Lue lisää: Pyhäjoen voimalan työt päättyvät, Fennovoima irtisanoi sopimuksen Rosatomin kanssa – Hankkeeseen kulunut tähän mennessä 600–700 miljoonaa euroa

Mykkänen moittii hallituksen toimintaa Fennovoiman jälkihoidossa passiiviseksi.

Hänen mielestään hallituksen pitäisi nopeasti päivittää lausuntokierroksella olevaa energia- ja ilmastostrategiaa niin, että strategiaan kirjattaisiin tavoitteeksi saada Suomeen korvaava ydinvoimahanke Fennovoiman tilalle. Mykkäsen mielestä hallituksen pitää antaa signaali, että ydinvoimaa halutaan, jotta yksityiset sijoittajat uskaltavat lähteä liikkeelle.

”Ei ydinvoimahankkeita aiemminkaan ole saatu vireille sillä, että TEM:lle vain yhtäkkiä tulee hakemus”, hän sanoo.

Energia-alan yksityiset investoinnit Suomessa suuntautuvat nyt voimakkaasti tuulivoimaan, sillä se on tuotantokustannuksiltaan edullisin tuotantomuoto ja olosuhteet Suomessa ovat rakentamiselle suosiolliset. Vuosina 2020–2022 Suomeen rakentuu noin 3 000 megawattia uutta tuulivoimakapasiteettia, jonka vuotuinen arvioitu tuotanto vertautuu Fennovoiman voimalaan.

Samaan aikaan suuret ydinvoimahankkeet länsimaissa ovat osoittautuneet hyvin riskipitoisiksi. Olkiluoto 3:n piti valmistua jo vuonna 2009, mutta säännöllinen sähköntuotanto käynnistynee ensi syksynä. Fennovoimalla oli suuria vaikeuksia lupamateriaalin laatimisessa, ja hanke viivästyi vuosia jo ennen kuin varsinaiset rakennustyöt edes ehtivät alkaa. Moni osakas irtautui hankkeesta, osa oli mukana vain, koska sopimuksesta ei päässyt irti.

Silti Mykkänen uskoo, että sijoittajilla on kiinnostusta ydinvoiman rakentamiseen. Hän kertoo käyneensä asiasta taustakeskusteluita, mutta tahoja hän ei suostu nimeämään.

”Minulla on se tieto, että Suomessa on energiayhtiöitä, jotka olisivat valmiita harkitsemaan uuden ydinvoimalan rakentamista”, hän sanoo.

Mykkäsen mielestä ydinvoiman lisärakentaminen auttaisi myös hallituksen ilmastotavoitteita. Kun liikenne, lämmitys ja teollisuuden prosessit sähköistyvät, puhtaan sähkön tarve kasvaa. Energia- ja ilmastostrategiassa sähkön kulutuksen ennustetaan jopa kaksinkertaistuvan lähivuosikymmeninä.

Tasaista perusvoimaa tuottavaa ydinvoimaa tarvitaan tuotannoltaan vaihtelevan tuulivoiman rinnalle, sillä se se vähentää kulutuksen jouston tarvetta esimerkiksi teollisuudessa, Mykkänen uskoo.

”Näen mahdollisuuden, että jos Suomi nyt on aktiivinen, pelaa korttinsa oikein ja saa vielä yhden ydinvoimahankkeen, se olisi vetovoimatekijä. Meillä on tarjolla puhdasta halpaa sähköä tasaisesti. Se vaikuttaa myös teollisuuden investointeihin.”

Ydinvoima-alalla suuria toiveita kohdistuu nyt pieniin, modulaarisiin reaktoreihin (SMR), joiden toivotaan laskevan ydinvoiman rakentamiskustannuksia merkittävästi. Suomen nykyinen sääntely kuitenkin rajoittaa niiden rakentamista.

Ydinenergiasääntelyä uudistetaan parhaillaan, ja tavoitteena on, että valmista olisi ensi vaalikauden lopussa. Tätä Mykkänen pitää liian hitaana.

”Ydinenergialakia pitäisi uudistaa kriisiaikataulussa niin, että se mahdollistaa SMR-voimaloiden tuomisen tänne. Muutos pitäisi tuoda eduskuntaan viimeistään ensi vaalikauden alussa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat