Keskustanuoret haluaa dekriminalisoida kannabiksen – Suurin osa emo­puolueista vastustaa ajatusta, nuoriso­järjestöissä kannatusta

Emopuolue keskusta on suhtautunut kielteisesti kannabislainsäädännön muuttamiseen.

Kannabiksen dekriminalisointi tarkoittaisi sen rangaistavuudesta luopumista, ei suoranaista laillistamista.

8.5. 17:03

Keskustanuoret kannattaa kannabiksen dekriminalisointia ja lääkekannabiksen laajempaa ammattimaista kasvatusta ja myyntiä Suomessa, nuorisojärjestö kertoo sunnuntaina julkaisemassaan tiedotteessa. Päätös syntyi keskustanuorten valtuuskunnan kokouksessa viikonloppuna.

Kannabiksen dekriminalisointi tarkoittaisi sen rangaistavuudesta luopumista, ei suoranaista laillistamista. Keskustanuoret sanoo kuitenkin tiedotteessaan haluavansa myös selvittää kannabiksen laillistamista sekä sen haittoja ja hyötyjä. Nuorisojärjestön mukaan nykyisellään yhteiskunta ei voi säädellä kannabiksen käyttöä ja siihen liittyviä ongelmia riittävän hyvin.

Keskustanuoret sanoo kannattavansa pienten kannabismäärien hallussapidon ja kasvatuksen sallimista Suomessa. Lisäksi nuorisojärjestö haluaisi sallia lääke­kannabiksen laajemman ammattimaisen kasvatuksen ja myynnin Suomessa.

”Turvallisesta tuotannostaan tunnettu Suomi on potentiaalinen kärkimaa esimerkiksi lääkekannabiksen ja erinäisten hampputuotteiden tuotannossa. Näin ollen lääke­kannabiksen kasvatus on saatava myös maatalous­tukien piiriin”, nuorisojärjestö perustelee.

Eduskunta on puinut kannabiksen dekriminalisointia aktiivisesti vuodesta 2020 asti asiaa ajavan kansalaisaloitteen käsittelyn yhteydessä. Kansalaisaloite esittää, että rangaistukset poistuisivat kannabiksen käytöstä, omaa käyttöä varten tapahtuvasta pienen määrän hallussapidosta ja enintään neljän kannabiskasvin kasvattamisesta omaan käyttöön.

Eduskunnan lakivaliokunta esitti huhtikuun lopussa hylkäystä kansalaisaloitteelle. Vihreiden ja vasemmistoliiton kansanedustajat jättivät mietintöön vastalauseen.

Ainakin kokoomuksen, vihreiden ja vasemmistoliiton nuorisojärjestöt ovat aiemmin ilmoittaneet kannattavansa kannabiksen laillistamista. Tämän lisäksi demari- ja RKP-nuoret kannattavat kannabiksen dekriminalisointia.

Suurin osa emopuolueista, mukaan lukien keskusta, suhtautuu kannabiksen dekriminalisointiin kielteisesti. Poikkeuksen muodostaa vihreät, joka päätti kannattaa kannabiksen laillistamista viime syksyn puoluekokouksessaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat