Evan kysely: Enemmistö suomalaisista kannattaa Ukrainan EU-jäsenyyttä

Suomen EU-jäsenyyteen suhtautuu myönteisesti 66 prosenttia vastaajista.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (keskellä), pääministeri Denys Šmyhal (oikealla) ja Ukrainan eduskunnan puheenjohtaja Ruslan Stefanchuk esittelivät hakemusta Euroopan Unionin jäseneksi maanantaina 28. helmikuuta.

9.5. 7:44

Enemmistö suomalaisista kannattaa Ukrainan EU-jäsenyyttä, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan kyselytutkimuksesta. Kyselyn mukaan 59 prosenttia vastaajista ottaisi Ukrainan EU:n jäseneksi. Vastaajista vain 13 prosenttia ei pidä Ukrainaa sopivana EU:n jäseneksi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoitti maan jäsenhakemuksen EU:n jäseneksi 28. helmikuuta, muutama päivä sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

Vuonna 2016 Ukrainan EU-jäsenyyttä kannatti 22 prosenttia suomalaisista.

Evan kyselyn mukaan suomalaisten suhtautuminen EU:hun on ylipäätään muuttunut Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Tällä hetkellä Suomen EU-jäsenyyteen suhtautuu myönteisesti 66 prosenttia suomalaisista. Evan mukaan kannatus on vahvinta koskaan Suomen EU-jäsenyyden aikana. Kielteisesti EU-jäsenyyteen suhtautuu 15 prosenttia vastaajista.

Suomalaiset toivovat EU:lta yhtenäisyyttä ulko- ja puolustuspolitiikassa. Kyselyn mukaan 60 prosenttia suomalaisista kannattaisi EU:n yhteistä puolustusta.

Vastaajien mielestä EU:n yhteinen puolustus ei kuitenkaan olisi este tai vaihtoehto Nato-jäsenyydelle. Kyselyyn vastanneista Nato-jäsenyyden kannattajista 72 prosenttia pitää myös EU-puolustusta tarpeellisena.

EVAn EU:ta koskevaan kyselytutkimukseen vastasi 2 074 henkilöä ajalla 4.–15. maaliskuuta. Tulosten virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä. Vastaajien ikärakenne on 18–79 vuotta. Kysely toteutettiin osana Evan arvo- ja asennetutkimusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat