Suomi kiinnostaa nyt maailman mediaa poikkeuksellisen paljon, kertoo ulkoministeriö

Mediakiinnostus Suomea kohtaan alkoi kohota jo vuodenvaihteessa, kerrotaan ulkoministeriöstä.

Kansainvälistä ja kotimaista mediaa oli runsaasti paikalla Arrow 22 -harjoituksen mediapäivässä viime viikolla.

10.5. 12:01

Kansainvälinen media on tällä hetkellä kiinnostunut Suomesta poikkeuksellisella tavalla.

Suomen saama näkyvyys on ollut viime viikkoina selvästi normaalia korkeammalla tasolla ja huippupäivinä jopa moninkertaista, kerrotaan ulkoministeriöstä. Ministeriö seuraa kansainvälisen median Nato-keskustelua ja yleistä Suomi-kuvaa.

”Mediakiinnostus Suomea kohtaan alkoi kohota jo vuodenvaihteessa, kun Ukrainan tilanne alkoi kiristyä”, kertoo yksikönpäällikkö Anu Pulkkinen ministeriön ajankohtaisviestinnästä.

Viime viikolla esimerkiksi yhdysvaltalainen CNN kertoi monikansallisesta Arrow 22 -sotaharjoituksesta uutislähetyksessään. Ranskalaislehti Le Figaro puolestaan kirjoitti vastikään henkilökuvan pääministeri Sanna Marinista (sd). Turkin mediassa taas käynnistyi viikonloppuna kriittinen keskustelu Suomen ja Ruotsin mahdollisista Nato-jäsenhakemuksista.

Lue lisää: Turkin lehdistössä alkoi kriittinen keskustelu Suomen ja Ruotsin mahdollisia Nato-jäsenyyksiä kohtaan

Ulkomaista mediaa on ollut paljon myös paikalla Suomessa, esimerkiksi seuraamassa juuri Arrow 22 -sotaharjoitusta. Paikalle ilmoittautui ennätykselliset 80 median edustajaa.

Lue lisää: Varus­miesten mukaan Nato ja Ukraina eivät ole juuri olleet esillä Niini­salon harjoituksessa, mutta latvialais­komentajasta Suomi on ”esimerkki siitä, miten venäläisiä vastaan taistellaan”

Kansainvälisten toimittajien läsnäolo näkyy vahvasti myös ulkoministeriön työssä.

”Se on näkynyt paitsi mediatiedustelujen ja haastattelupyyntöjen moninkertaisena määränä, myös meidän pressitilaisuuksissamme. Niihin ilmoittautuu enemmän kansainvälisiä toimittajia kuin aiemmin”, Pulkkinen sanoo.

Pulkkinen korostaa, että myös Suomen edustustot maailmalla taustoittavat toimittajia aktiivisesti.

Ministeriö seuraa mediaosumia maailmanlaajuisen seurantapalvelun kautta.

Alkuvuoden vilkkain päivä oli huhtikuussa sen jälkeen, kun hallituksen turvallisuuspoliittinen selonteko julkaistiin ja pääministerit Marin ja Ruotsin Magdalena Andersson pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden. Kun viime vuonna mediaosumia oli keskimäärin noin 500 päivässä, tuona päivänä osumia oli noin 5­000.

Kun aiemmin aiheet ovat olleet ”pehmeämpiä”, erityisesti huhtikuusta lähtien ulkomailla on käsitelty Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Ulkoministeriön mukaan Suomen näkyvyys on ollut ”pääosin neutraalia ja positiivista”.

Mediaosumia on tullut alkuvuonna erityisesti Yhdysvalloista, mutta sen tuloksissa painottuvat urheiluaiheet ja erityisesti jääkiekko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat