Nato-kannatus nousi ennätykselliseen 73 prosenttiin

Nato-jäsenyyden kannatus on noussut kahdessa viikossa kahdeksan prosenttiyksikköä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on muistuttanut monta kertaa, että Naton ovet ovat Suomelle auki.

11.5. 11:59

Suomalaisten Nato-myönteisyys on noussut jälleen suuremmaksi kuin koskaan Helsingin Sanomien mittaushistoriassa.

Tuoreen gallupin mukaan 73 prosenttia vastanneista on sitä mieltä, että Suomen pitäisi liittyä sotilasliitto Naton jäseneksi. Luku on kahdeksan prosenttiyksikköä korkeampi kuin vielä huhtikuun lopulla tehdyssä vastaavassa kyselyssä.

Liittymistä vastustaa 12 prosenttia ja vailla mielipidettä on 15 prosenttia. Epävarmojen osuus on pudonnut selvästi, sillä viimeksi vailla mielipidettä oli vielä 22 prosenttia.

Natoon liittymisen kannatus on noussut tänä vuonna viikkojen 12 ja 19 välillä 19 prosenttiyksikköä.

HS on kysynyt kansalaisten Nato-kantoja jo 20 vuotta. Täysin vertailukelpoisia eri kyselyjen vastausprosentit eivät ole, sillä kyselymenetelmää on tänä vuonna muutettu.

Aiemmin Nato-gallupit tehtiin puhelinhaastatteluin mutta helmi-maaliskuussa menetelmäksi otettiin internetpaneeli.

Puhelinhaastatteluilla tehty gallup tehtiin viimeksi tammikuussa. Tuolloin Naton kannatus oli 28 prosenttia, joka sekin oli silloinen ennätysluku.

Nato-jäsenyyden kannatus vaihtelee eri väestöryhmissä.

Tyypillinen Natoon liittymisen kannattaja on akateemisesti koulutettu keski-ikäinen tai ikääntyvä mies, joka on ammatiltaan johtaja tai ylempi toimihenkilö. Hän ansaitsee yli 85 000 euroa vuodessa ja kuuluu poliittisesti oikealle. Puolueista hän kannattaa kokoomusta.

Kriittisimmin Natoon suhtautuvat alle 30-vuotiaat ja naiset. Nato-kriittiset ovat peruskoulutettuja työntekijöitä tai opiskelijoita. He ansaitsevat alle 20 000 euroa vuodessa ja kuuluvat poliittisesti vasemmalle.

On kuitenkin huomattava, että myös kriittisemmin Natoon suhtautuvissa ryhmissä enemmistö ja osin hyvinkin selvä enemmistö kannattaa Nato-jäsenyyttä.

Naton kannatus on lisääntynyt kahden viime viikon aikana erityisesti työntekijöiden, alle 20 000 euroa vuodessa ansaitsevien, peruskoulutettujen, työväenluokkaan kuuluvien, opiskelijoiden sekä sosiaalidemokraatteja ja vihreitä kannattavien joukossa.

Kuudesta suurimmasta puolueesta Natoon ovat kriittisimmin suhtautuneet vasemmistoliittoa kannattavat. Heidänkin joukossaan Naton kannatus on lisääntynyt. Vasemmistoliittolaisista liittymisen takana on nyt noin puolet ja liittymistä vastustaa vajaa kolmannes.

Muiden viiden suuren puolueen kannattajista selvä enemmistö tukee Natoon liittymistä.

Näin tutkimus tehtiin

  • Kantar TNS toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

  • Tutkimusaineisto on koottu Gallup Forum -internetpaneelissa 9.–10.5.2022.

  • Vastaajien kokonaismäärä oli 1 002.

  • Tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

  • Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä, pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat.

  • Asiaa kysyttiin seuraavasti: Natossa on tällä hetkellä 30 ja EU:ssa 27 jäsenmaata. EU-maista 21 on myös Naton jäseniä. Mitä mieltä Te olette, pitäisikö Suomen liittyä Naton jäseneksi vai ei?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat