EU-komissaari Jutta Urpilainen MTV:lle: Kannatan Suomen Nato-jäsenyyttä

SDP:n valtuusto päättää puolueen linjasta tämän viikon lauantaina.

EU-komissaarina Urpilainen ei osallistu mahdolliseen eduskuntaäänestykseen Suomen Nato-hakemuksesta.

9.5. 17:52

Komissaari Jutta Urpilainen (sd) kertoo MTV Uutisille kannattavansa Suomen mahdollista jäsenyyttä sotilasliitto Natossa. Urpilainen vastaa komissaarina EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista.

”Tällä hetkellä olemme Naton kumppanimaa, mutta se ei anna meille samanlaista päätösvaltaa ja sananvaltaa asioihin kuin jos olisimme jäsenmaa. Uskon, että liittymällä Natoon Suomi vahvistaa omaa turvallisuuttaan, mutta myöskin puheoikeuttaan”, Urpilainen kommentoi MTV:lle.

Suurin osa Sdp:n poliitikoista ei ole kertonut Nato-kantaansa. HS:n päivittyvästä uutisesta näkyy, että puolueen kansanedustajista vain viisi on tähän mennessä ilmoittanut julkisesti kantansa. Puolueelta odotetaan kuitenkin myönteistä Nato-kantaa sen kokouksesta tämän viikon lauantaina 14. toukokuuta. Esimerkiksi Nato-kriitikoina tunnetut Erkki Tuomioja ja Kimmo Kiljunen ovat kertoneet äänestävänsä Naton puolesta.

Lue lisää: Nato-kriitikkona tunnettu Sdp:n Erkki Tuomioja kertoo olevansa valmis äänestämään Suomen Nato-jäsenyyden puolesta

Presidentti Sauli Niinistö kertoo oman kantansa viimeistään torstaina 12. toukokuuta. Pääministeri Sanna Marin (sd) saattaa kertoa oman kantansa myös viimeistään silloin. Tämä ei kuitenkaan ole varmaa. Marin on tuolloin työmatkalla Japanissa.

EU-komissaarina Urpilainen ei osallistu mahdolliseen eduskunta­äänestykseen Suomen Nato-hakemuksesta.

”Uskon, että jos olisin kansanedustaja ja tien toisella puolella tekemässä päätöstä, niin painaisin kyllä-nappia”, Urpilainen kertoo MTV:lle.

Hän sanoo uskovansa, että muuttuneessa turvallisuustilanteessa Nato on selkeä ja luonteva jatko Suomen vuosikymmeniä eteenpäin viemälle länsi-integraatiolle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat