Britannian pää­ministeri Boris Johnson vierailee huomenna Suomessa, tapaa presidentti Niinistön

Presidentti Niinistö ja pääministeri Johnson keskustelevat Ukrainasta ja Euroopan turvallisuustilanteesta, presidentin kanslian tiedotteessa kerrotaan.

Britannian pääministerin Boris Johnson tapaa vierailullaan presidentti Sauli Niinistön.

10.5. 14:27 | Päivitetty 10.5. 16:55

Britannian pääministerin Boris Johnsonin on määrä vierailla keskiviikkona Suomessa, tasavallan presidentin kanslia tiedottaa. Aiheesta kertoi aikaisemmin STT omiin lähteisiinsä vedoten. Johnson tapaa Suomessa presidentti Sauli Niinistön.

”Presidentti Niinistö ja pääministeri Johnson keskustelevat Ukrainasta ja Euroopan turvallisuus­tilanteesta. Keskusteluiden päätteeksi presidentti ja pääministeri Johnson pitävät yhteisen lehdistötilaisuuden”, kanslian tiedotteessa kerrotaan.

Niinistö tapaa keskiviikkona myös Viron presidentin Alar Karisin. Myös Karisin kanssa keskustelut liittyvät turvallisuuspoliittisiin aiheisiin.

Ennen Suomen-vierailua Johnson vierailee keskiviikkona myös Ruotsissa. Ruotsin-vierailusta kertoi Ruotsin pääministerin kanslia. Johnson tapaa Ruotsissa maan pääministerin Magdalena Anderssonin.

Ruotsalaislehti Aftonbladet uutisoi vierailusta aikaisemmin omiin lähteisiinsä viitaten.

Johnson ja Andersson keskustelevat Ruotsin pääministerin kanslian tiedotteen mukaan muun muassa Euroopan vakavasta turvallisuus­poliittisesta tilanteesta, Ruotsin ja Britannian kahdenvälisistä suhteista sekä maiden välisestä yhteistyöstä.

Aftonbladetin mukaan Ruotsin vierailulla käsiteltäisiin Ruotsin ja Britannian kahdenvälistä yhteistyötä. Vierailun aikana olisi määrä allekirjoittaa sopimus syvällisestä puolustus- ja turvallisuus­yhteistyöstä Ruotsin ja Britannian välillä, Aftonbladet kertoo.

Johnson suuntaa Ruotsiin keskiviikkona aamupäivästä. Maiden pääministerit pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden kello 12.40 Suomen aikaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) on parhaillaan vierailulla Japanissa, josta hän palaa takaisin torstaina. Johnson ei siis tule tapaamaan Marinia Suomen-vierailullaan.

Tämän vahvisti aikaisemmin HS:lle pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto. Luodolla ei tuolloin omien sanojensa mukaan ollut tietoa Johnsonin mahdollisesta vierailusta.

”Siitä on aikaisemmin ollut puhetta, mutta tällaista vierailua ei ole pystytty vielä vahvistamaan. Jos sellainen olisi tapahtumassa, siitä varmasti tiedotettaisiin”, Luoto kommentoi HS:lle.

Suomessa on nähty korkean tason brittivieraita viimeksi viime viikolla. Tuolloin Suomessa vieraillut Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi, että maa tulisi Suomen ja Ruotsin avuksi, jos niihin hyökättäisiin.

Wallacen mukaan tämä tapahtuisi riippumatta siitä, ovatko maat Naton jäseniä vai eivät.

Lue lisää: Britannian puolustus­ministeri: Auttaisimme Suomea tarvittaessa myös Naton hakemus­prosessin aikana

STT kertoi viime viikolla, että Britannian lisäksi myös Yhdysvallat, Saksa ja Ranska ovat luvanneet tukea Suomea sotilaallisesti jo ennen Nato-jäsenyyden virallista alkamista. Tämä koskisi tilannetta, jossa tällaiseen tukeen tulisi tarvetta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ei kiistänyt eikä vahvistanut STT:n tietoja eduskunnassa viime viikon torstaina, mutta sanoi, että monissa Nato-maissa on ymmärretty Suomen ja Ruotsin huolet esimerkiksi Venäjän häirinnästä mahdollisen Nato-jäsenyysprosessin aikana.

”Britannian puolustusministeri Wallacen kommentit hänen käydessään Suomessa osoittavat sen, että suurilla Nato-mailla on hyvin suuri intressi siihen, että Nato-jäsenyysprosessi sujuu ilman suurempia harmeja ja että ne ovat valmiita oman osansa siinä tekemään”, Haavisto sanoi tuolloin STT:lle.

Myöskään puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) ei kiistänyt tai vahvistanut STT:n tietoja eduskunnassa viime viikon torstaina.

”Meillä on hyviä kumppaneita ja tietysti tällaisina tuulisina aikoina ne ovat erityisessä arvossaan. Näistä on ehkä vähän tuonnempana enemmän kerrottavaa”, Kaikkonen sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat