Suomi ja Britannia allekirjoittivat historiallisen, sotilaallista tukea lupaavan julki­lausuman – Pää­ministeri Johnsonin mukaan kyseessä on ”pysyvä vakuutus kahden kansakunnan välillä”

Myös Ruotsi ja Britannia allekirjoittivat vastaavansisältöisen julkilausuman aikaisemmin keskiviikkona.

Britannian pääministeri Boris Johnson vierailee keskiviikkona Suomessa. Lähtiessään Stanstedin lentokentältä hän esitteli kuvaajille salaisten asiakirjojen kuljetukseen tarkoitettua virkasalkkuaan.

11.5. 11:17 | Päivitetty 11.5. 21:11

Britannian pääministeri Boris Johnson ja presidentti Sauli Niinistö allekirjoittivat keskiviikkona Presidentinlinnassa Helsingissä historiallisen julkilausuman Suomen ja Britannian välisestä puolustusyhteistyöstä.

Julkilausuman mukaan mikäli jompikumpi maa joutuu hätätilaan tai hyökkäyksen kohteeksi, maat auttavat toisiaan eri tavoin kohteeksi joutuneen maan sitä pyytäessä. Lausuman mukaan tämä avunanto voi sisältää myös sotilaallisia keinoja, ja tätä sekä pääministeri Johnson että presidentti Niinistö allekirjoituksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa myös korostivat.

”Kyllä, tähän kuuluu myös sotilaallinen yhteistyö, mikäli toinen maa sitä pyytää”, Johnson vastasi suorasanaisesti kysymykseen siitä, voitaisiinko tämän jälkeen Britannian joukkoja nähdä Suomen maaperällä tai toisin päin kriisitilanteen sattuessa.

Lue lisää: Tällä lausunnolla Britannia takaa Suomen turvallisuutta: Lue koko julkilausuma sanasta sanaan

Tiedotustilaisuudessa korostettiinkin sopimuksen molemminpuolisuutta: molemmat maat ovat tarvittaessa valmiita tukemaan toisiaan.

Johnson myös totesi, ettei asiakirja ole vain Suomen Nato-jäsenyysprosessin ajaksi räätälöity hätävara, vaan "pysyvä vakuutus kahden kansakunnan välillä".

Suomella ja Britannialla ei aikaisemmin ole ollut virallista kahdenvälistä sopimusta siitä, millä tasolla ne tekevät sotilaallista yhteistyötä. Britannian erottua EU:sta, myöskään EU:n avunantolauseke ei ole ollut voimassa Suomen ja Britannian välillä.

Niinistö korostikin tilaisuudessa, että maiden välinen yhteistyö etenee nyt isolla askeleella, vaikka yhteistyö on aikaisemminkin ollut tiivistä.

Tämän toisti myös Johnson, jonka mukaan julkilausuma nimenomaan selkeyttää Suomen ja Britannian välistä yhteistyötä ja sitä, miten maat toisiaan kriisitilanteessa tukisivat. Johnsonin mukaan yhteistyö myös syvenee esimerkiksi yhteistyöllä kyberuhkien osalta.

Keskiviikon tiedotustilaisuudessa oli paikalla runsaasti sekä kansallista että kansainvälistä mediaa.

Brittimedia oli presidentti Niinistölle kohdistetuissa kysymyksissään kiinnostunut erityisesti siitä, millaisen viestin Suomen Nato-jäsenyys antaisi Venäjälle.

Vastauksissaan Niinistö korosti sitä, että turvallisuuspolitiikka ei ole nollasummapeliä.

"Suomi on jo osa länttä, joten muutos ei olisi niin radikaali. Me lisäämme turvallisuuttamme, eikä se ole keltään pois", Niinistö vastasi tilaisuudessa.

Presidentti Sauli Niinistö korosti keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa brittimedialle, ettei Suomen Nato-jäsenyys olisi keltään pois, vaan lisäisi vain Suomen omaa turvallisuutta.

Kun Niinistöltä kysyttiin, näkisivätkö Vladimir Putin ja Venäjä Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden uhkana, heittäytyi hän vastauksessaan hieman syvällisemmäksi. Hän kävi aluksi läpi viime aikojen turvallisuuspoliittista kehitystä.

”Tähän saakka Venäjä on sanonut, että Suomen ja Ruotsin sotilaallinen liittoutumattomuus toimii vakauttavana tekijänä Itämerellä. Mutta sitten viime vuoden lopulla Venäjä ilmoitti, että Suomi ja Ruotsi eivät saa liittyä Natoon. He vaativat, että Nato ei ota uusia jäseniä”, Niinistö kertasi.

Hänen mukaansa tämä muutos Venäjän ajattelussa ja se, että se oli valmis hyökkäämään naapurimaahansa Ukrainaan, muuttivat turvallisuuspoliittista tilannekuvaa Suomessa.

”Minun vastaukseni on, että te aiheutitte tämän. Katsokaa peiliin”, Niinistö lopetti puheenvuoronsa kohdistaen sanansa Venäjälle ja Putinille.

Ennen Suomea Johnson vieraili keskiviikkona Ruotsissa, jossa hän allekirjoitti maan pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa vastaavansisältöisen julkilausuman.

Myös Ruotsissa Johnson pyrki Anderssonin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa selventämään, kuinka vahva turvatakuu maiden allekirjoittama ”poliittinen solidaarisuusjulistus” käytännössä on.

”Jos Ruotsi joutuu hyökkäyksen kohteeksi ja pyytää meiltä apua, me tulemme antamaan sitä”, Johnson sanoi melkein samoin sanoin, kuin myöhemmin Suomessakin.

Johnson ja Andersson tapasivat Ruotsin pääministerin kesäasunnolla Harpsundissa.

Britannian pääministeri Boris Johnson vieraili keskiviikkona Suomen lisäksi myös Ruotsissa. Kuvassa Johnson Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa tämän kesäasunnolla Harpsundissa.

SUomen kanssa tehty julkilausuma oli odotetun muotoinen, sillä HS kertoi jo huhtikuussa, että varsinaisia valtiosopimuksen tasoisia turvatakuita Suomen Nato-prosessin ajaksi on juridisesti vaikeaa saada. Vahvimmat takuut voisivat vaatia hyväksynnän takuut antavan maan parlamentissa.

Britannia käyttää julistuksessa ilmaisua mutual security assurance, joka viittaa lupaukseen tai vakuutukseen. Esimerkiksi Naton liittomuotoisista turvatakuista käytetään vahvempaa sanamuotoa security guarantee.

Britannian antama vakuutus onkin luonteeltaan poliittinen julistus tai vakuutus, mutta sen sanamuodot ovat väkeviä.

”Olemme järkkymättömiä ja yksiselitteisiä tuessamme sekä Ruotsille että Suomelle, ja näiden turvallisuusjulistusten allekirjoittaminen on symboli ikuiselle vakuutukselle kansojemme välillä”, Johnson toteaa kansliansa tiedotteessa.

Lue lisää: Suomelle tuskin annetaan varsinaisia turva­takuita Nato-prosessin ajaksi – järeääkin apua voi silti tulla

HS kertoi jo aiemmin omiin lähteisiinsä vedoten, että ennen vierailua on valmisteltu yhdessä Suomen kanssa julkilausumaa, jossa Britannia lupaa poliittista tukea Suomelle Nato-ratifiointiprosessin aikana.

HS:lle kerrottiin etukäteen kahdesta lähteestä, että kyse ei olisi varsinaisesta sopimuksesta vaan merkittävästä poliittisesta julistuksesta. Sellaisen Britannia nyt siis on Suomelle ja Ruotsille antamassa.

Koko Suomen ja Britannian välisen julkilausuman voit lukea alla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat