Tarjottu palkkaohjelma on kunta-alalle poikkeuksellinen kädenojennus, mutta hoitajilla on syy hylätä se

Hoitajaliitot eivät välttämättä taivu kompromissiin, sillä ne eivät ole edes käyttäneet järeintä työtaistelukeinoaan, kirjoittaa politiikan toimittaja Teemu Muhonen analyysissaan.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen johti joukkojaan hoitajien mielenilmauksessa huhtikuussa.

10.5. 18:41

Sovittelulautakunta antoi tiistaina ehdotuksensa kunta-alan vaikean työriidan ratkaisemiseksi, ja osapuolten vastaukset kuullaan keskiviikkona. Kuten odottaa saattoi, lautakunnan ehdotus on samaan aikaan sekä liian antelias että liian kitsas.

Liian kitsas se on julkisen sektorin työntekijäpuolen – etenkin hoitajien – mielestä. Hoitajaliitot ovat vaatineet työvoimapulasta kärsivälle alalle viiden vuoden ”pelastusohjelmaa”, jossa normaalien sopimus­korotusten päälle tulisi joka vuosi 3,6 prosentin lisäkorotukset. Lautakunta esittää paljon pienempää viiden vuoden palkka­ohjelmaa, joka antaisi vuosittain kunta-alalle noin yhden prosentin lisäkorotukset.

Esitetty palkkaohjelma korottaisi keskimääräistä palkkatasoa viidessä vuodessa siis viisi prosenttia, mikä voi kovia vaatimuksia esittäneiden liittojen mielestä kuulostaa hintojen nopean nousun aikana vähältä. Lautakunnan ehdotus ei ehkä olekaan hoitajien vaatima ”pelastusohjelma”. Tarjottu palkkaohjelma on silti poikkeuksellinen kädenojennus kunta-alalle.

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen esitteli sovintoehdotuksen pääkohdat tiistaina.

Lautakunnan ehdotus saattaa olla antelias julkisen sektorin työnantajien mielestä. Mutta vielä kovempi pala se on yksityisen sektorin työnantajille ja työntekijäliitoille, vaikkeivät ne olekaan työriidan suoria osapuolia.

Ehdotus nimittäin tarjoaa kuntien työntekijöille tulevina vuosina automaattisesti suuremmat palkankorotukset kuin yksityiselle sektorille. Ehdotuksessa teollisuus- ja kuljetusalat määrittävät yleisen linjan vuosina 2023 ja 2024, ja kuntien työntekijät saavat automaattisesti noin prosentin niitä paremmat korotukset.

Suuren työntekijäliiton Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kuvasi lautakunnan esittämää rakennelmaa ”mielenkiintoiseksi”, eikä hän tarkoittanut sitä hyvällä. Työmarkkinoiden sopimuskierroksen usein avaava Teollisuusliitto joutuisi käytännössä neuvottelemaan esimerkiksi Teknologia­teollisuuden työnantajien kanssa paitsi omien jäsentensä myös kunta-alan työntekijöiden palkoista.

Jos Aalto ja Teollisuusliiton jäsenistö esimerkiksi neuvottelisivat ensi vuonna kahden prosentin palkankorotukset, he neuvottelisivat samalla kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijöille noin kolmen prosentin palkankorotukset.

Yksityisen sektorin työnantajapuoli tyrmäsi lautakunnan esittämän mallin kovin sanoin.

”Jos haluaa tuhota Suomen kilpailukyvyn ja hyvinvointivaltion rahoituksen, niin tänään julkistettu sovintoehdotus on paikallaan. Nyt esitetty ikiliikkuja uhkaa johtaa tuhoisaan kierteeseen, jossa on vain häviäjiä”, kirjoitti Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi viestipalvelu Twitterissä.

Alivaltiosihteeri Elina Pylkkäsen ja entisen valtiosihteerin Martti Hetemäen johtama sovittelulautakunta ei tietenkään voinut saada aikaan ehdotusta, joka ei olisi hermostuttanut ketään. Tavoitteena lienee ollut ehdotus, joka suivaannuttaisi eri osapuolisia mahdollisimman tasapuolisesti ja voisi näin tulla hyväksytyksi.

Lautakunnalta oli ovela ratkaisu julkistaa ehdotuksensa pääkohdat poikkeuksellisesti jo ennen osapuolten vastauksia. Kun yksityisen sektorin työnantajat ja työntekijät pääsevät arvostelemaan kunta-alalle tarjottavaa kädenojennusta liian anteliaaksi, kasvaa kunta-alan työntekijäpuolen paine kompromissiehdotuksen hyväksymiseksi.

Etenkin hoitajaliitot ovat kuitenkin virittäneet odotukset niin koviksi, että vaaditun parinkymmenen prosentin palkkaohjelman sijaan vain viiden prosentin palkkaohjelmaan tyytyminen voi olla niille vaikeaa. Siksi on hyvin mahdollista, että hoitajaliitot päättävät keskiviikkona kaataa sovintoehdotuksen ja alkaa edistää uhkaustaan joukko­irtisanoutumisesta.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on vannonut taistelevansa pelastus­ohjelman puolesta loppuun saakka.

Suostuisiko hän kompromissiin, ennen kuin järjestöt ovat edes ottaneet järeintä keinoaan käyttöön ja asettaneet tarkkaa päivämäärää joukko­irtisanoutumiselle?

Muut kunta-alan ammattiryhmät ja työnantajat voisivat joka tapauksessa halutessaan tehdä omat sopimuksensa, jolloin vain hoitajaliitot jäisivät taistelemaan vieläkin paremman palkkaohjelman puolesta.

Suomen työmarkkinat ovat jo valmiiksi solmussa. Jos sovintoehdotus keskiviikkona kaatuu, lähestytään umpisolmua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat