Hoitaja­järjestöt hylkäsivät kunta-alan sovinto­ehdotuksen, muut olisivat hyväksyneet – Tehy ja Super kertovat aloittavansa joukko­irtisanoutumisten valmistelun

Hoitajaliittojen odotettiin hylkäävän sovittelulautakunnan tarjous. Juko haluaa sulkea hoitajajärjestöt jatkossa kunta-alan neuvotteluista.

Superin Silja Paavola (vas.) ja Tehyn Millariikka Rytkönen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

11.5. 11:47 | Päivitetty 11.5. 20:49

Hoitoalan järjestöt Tehy ja Super hylkäsivät sovittelulautakunnan sovintoesityksen. Muut osapuolet olisivat sen hyväksyneet. Asiasta kertoi lautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen. Hän sanoi olevansa erittäin pettynyt.

Pylkkäsen mukaan lautakunta ei päätä, miten tästä jatketaan eteenpäin, vaan työministeri Tuula Haatainen (sd) tekee siitä ratkaisun lautakunnan raportin pohjalta.. Pylkkänen sanoi, että on osapuolten välinen asia, tekevätkö esityksen hyväksyneet osapuolet sopimuksen ja hoitajajärjestöt jäävät sen ulkopuolelle.

Vaikka Kunta- ja hyvinvointialuetyöantajat KT sekä muut työntekijöiden sopijajärjestöt Juko ja Jau olisivat hyväksyneet sovintoehdotuksen, ei se nyt sido ketään.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL hyväksyi sovintoesityksen sillä ehdolla, että muutkin osapuolet sen hyväksyvät.

Tehyn Millariikka Rytkönen ja Superin Silja Paavola kuvailivat sovintoesitystä luokattoman huonoksi, koska sillä ei heidän mukaansa millään tavalla hoideta hoitajapulaa. Tehyn mukaan järjestöjen hallinnot hylkäsivät sovintoehdotuksen yksimielisesti.

”Emme tee huonoa sopimusta”, Tehy perusteli Twitterissä.

”Sovittelulautakunta ei valitettavasti ymmärrä, miten syvästä hoitajapulasta meidän yhteiskunnassamme kärsitään”, Rytkönen sanoi.

Myös Paavola korosti, että kysymys on siitä, milloin Suomen valtio herää totaaliseen hoitajapulaan.

Tehy ja Super kertovat aloittavansa joukkoirtisanoutumisten valmistelun. Päätöksiä asiasta on tehty tiistaina.

Ellei asiassa saavuteta sovintoratkaisua, irtisanoutumiset toteutettaisiin aikaisintaan, kun kuntasektorin muut työehtosopimukset on sovittu. Viimeistään ne toteutettaisiin tammikuun alussa hyvinvointialueille siirtyvää sote-henkilöstöä koskevan liikkeenluovutuksen jälkeen.

”Hoitajilla ei ole kiire”, Rytkönen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Tehyläisten joukkoirtisanoutuminen tulee kohdistumaan ensi vaiheessa erikoissairaanhoitoon ja superilaisten kotihoitoon.

Joukkoirtisanoutuminen ajoitetaan järjestöjen mukaan siten, että työtaistelutoimenpiteen painostusvaikutus on suurin mahdollinen.

Akavalaista kuntaväkeä edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko haluaa neuvotella kunnallisen pääsopimuksen uusiksi. Juko katsoo, että hoitajajärjestöt Tehy ja Super eivät voi enää olla osapuolia kunta-alan työehdoista sovittaessa.

Valtaosa Tehyn ja Superin jäsenistä siirtyy ensi vuoden alusta hyvinvointialueiden palvelukseen. Niillä ei ole sen jälkeen enää riittävästi edustavuutta kunta-alalla, Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen perustelee STT:lle.

Juko on irtisanonut pääsopimuksen. Sen irtisanomisaika on puoli vuotta.

KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen kertoo olevansa erittäin pettynyt sovintoesityksen hylkäämiseen.

”Tämä oli kuitenkin kohtuullinen kompromissi, erittäin vaikea myöskin meidän työnantajien hyväksyä nimenomaan tämän kustannustason vuoksi”, Jalonen sanoi.

Jalosen mukaan KT olisi ollut valmis hyväksymään sovintoesityksen yhteiskuntarauhan ja vakauden vuoksi.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen piti valitettavana, ettei nyt syntynyt kaikkia osapuolia tyydyttävää ratkaisua.

Luukkaisen mukaan jatkoaskeleet riippuvat nyt muun muassa Haataisesta. Hän ei sulkenut pois sitä mahdollisuutta, että Juko solmisi KT:n kanssa sopimuksen nyt neuvotellulla pohjalla.

”Kaikki reitit eteenpäin tulevat nyt tutkittaviksi, mitään vaihtoehtoa en sulje nyt pois”, Luukkainen sanoi toimittajille.

Työministeri Haatainen kertoi Twitterissä sovintoesityksen hylkäämisen jälkeen toivovansa, että muut kunta-alan osapuolet arvioivat tilannetta sovintoesityksen pohjalta. Haatainen sanoi saavansa loppuviikon aikana sovittelulautakunnan puheenjohtajalta tilannearvion.

Kunta-alan työriidan osapuolet antoivat keskiviikkona puoliltapäivin vastauksensa sovittelulautakunnan tiistaina tekemään sovintoehdotukseen. Lautakunnan puheenjohtaja Pylkkänen kertoi vastauksista kello 12.15.

Sovittelulautakuntaa johtava Elina Pylkkänen kertoi sovintoehdotuksesta tiistaina.

Lautakunta ehdotti kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijöille viisivuotista palkkaohjelmaa, joka nostaisi palkkoja vuosittain noin prosentin enemmän kuin muilla aloilla. Jos esimerkiksi teollisuuden työntekijät saisivat kahden prosentin palkankorotukset, niin hoitajat, opettajat ja muut kunta-alan työntekijät saisivat kolmen prosentin korotukset.

Lue lisää: Tarjottu palkkaohjelma on kunta-alalle poikkeuksellinen kädenojennus, mutta hoitajilla on syy hylätä se

Ennakko-odotuksissa oli, että ainakaan hoitajaliitot eivät sovintoehdotusta hyväksy. Vaikka palkkaohjelma on kunta-alalle poikkeuksellinen kädenojennus, hoitajat ovat vaatineet vielä paljon esitettyä suurempaa palkkaohjelmaa. Se nostaisi palkkoja prosentin sijaan peräti 3,6 prosenttia enemmän kuin muilla aloilla viiden vuoden ajan.

HS:n koostamasta laskurista voi katsoa, miten palkkaohjelma vaikuttaisi kunta-alan palkkoihin. Laskurissa käytetään esimerkkinä hoitajaa, jonka peruspalkka on 2 500 euroa kuukaudessa. Samat palkankorotusprosentin pätevät kuitenkin muihinkin kunta-alan työntekijöihin.

Tulevien vuosien normaalien sopimuskorotusten suuruutta ei vielä tiedetä, mutta ne voi laskurissa olettaa 0–3 prosenttiin. Tämän jälkeen laskuri näyttää, kuinka paljon normaalit sopimuskorotukset ja niiden päälle kunta-alalle tarjottu palkkaohjelma nostaisi esimerkkihoitajan palkkaa tulevina vuosina. Laskurista voi myös katsoa, kuinka paljon suuremmat korotukset hoitajien vaatima palkkaohjelma toisi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat