Kanslia vahvistaa: Presidentti ja pääministeri julkistavat Nato-kantansa yhdessä huomenna aamukymmeneltä

Yhteinen kanta julkaistaan todennäköisesti tiedotteella, sillä pääministeri Marin on parhaillaan virkamatkalla Japanissa.

Pääministeri Sanna Marin ja presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen 24. helmikuuta.

11.5. 16:56 | Päivitetty 11.5. 17:01

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd) aikovat julkistaa Nato-kantansa yhdessä huomenna kello kymmeneltä, vahvistetaan presidentin kansliasta.

Presidentin ja pääministerin yhteinen kanta julkaistaan todennäköisesti tiedotteella, sillä pääministeri Marin on parhaillaan virkamatkalla Japanissa.

Presidentin ja pääministerin torstainen yhteisilmoitus tulee olemaan ensimmäinen virallinen merkki siitä, että Suomi on hakeutumassa sotilasliitto Naton jäseneksi.

HS:n tietojen mukaan myös keskustan eduskuntaryhmä ilmoittaa torstaina kannattavansa Suomen liittymistä Natoon. Toistaiseksi puolue on sanonut vain seisovansa valtiojohdon linjausten takana.

Pääministeripuolue Sdp ilmoittaa kantansa lauantaina. Sen jälkeen kaikkien puolueiden Nato-mielipiteet ovat myös virallisesti tiedossa vasemmistoliittoa lukuun ottamatta.

Presidentti ja hallitus tekevät varsinaisen hakemuspäätöksen HS:n tietojen mukaan sunnuntaina 15. toukokuuta. Tuolloin pidettävän ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (tp-utva) kokouksen jälkeen on määrä pitää päätöksestä tiedotustilaisuus.

Sen jälkeen eduskunta käsittelee asian ja Suomi ilmoittaa Natolle, että se on halukas tulemaan kutsutuksi jäseneksi.

Sekä Suomessa että Ruotsissa on pyrkimyksenä, että maat hakevat Natoon mahdollisimman samanaikaisesti. HS:n tietojen mukaan maat aikovatkin jättää hakemuksensa samaan aikaan. Jos tämä ei onnistu, ne jättävät hakemuksensa mahdollisimman samanaikaisesti.

Tämä tapahtunee jo ensi viikon alkupuolella.

Lue lisää: HS:n tiedot: Suomi ja Ruotsi pyrkivät jättämään Nato-hakemuksensa näyttävästi yhtä aikaa ensi viikon alkupuolella

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat