Rajojen sulkemisesta roihahti kiista: vihreiden ministeri Mikkonen vihjasi perussuomalaisten harjoittavan hybridivaikuttamista

Sisäministerin mielestä perussuomalaiset horjuttavat luottamusta viranomaisiin. Perussuomalaiset arvostelivat hallitusta siitä, ettei se aio esittää rajojen sulkemista mahdollistavaa lainsäädäntöä EU-komission näkemyksen vuoksi.

Sisäministeri Krista Mikkonen kyselytunnilla torstaina.

12.5. 15:47 | Päivitetty 12.5. 17:19

Eduskunnan yhtenäisyydestä ei torstain kyselytunnin alkupuolella ollut tietoakaan. Oppositiopuolue perussuomalaiset haastoi ärhäkästi hallitusta ja ennen kaikkea hallituspuolue vihreitä mahdollisuudesta sulkea tarvittaessa Suomen rajat turvapaikanhakijoilta. Lopulta vihreiden sisäministeri Krista Mikkonen vihjasi varsin suoraan perussuomalaisten harjoittavan hybridivaikuttamista.

Kiivaan väittelyn taustalla on se, ettei hallitus aio lisätä valmiuslakiin pykälää turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämisestä. Sisä- ja oikeusministeriö kertoivat aiemmin torstaina Euroopan unionin komission kannan olevan, ettei EU-lainsäädäntö mahdollista rajojen sulkemista täysin edes hybridivaikuttamisoperaation vuoksi. Operaatiolla viitataan tilanteeseen, jossa rajalle ohjataan suuria määriä maahan pyrkiviä ihmisiä.

Lue lisää: Ministeriöt: EU-lainsäädäntö ei salli rajan sulkemista kokonaan edes poikkeusoloissa

Perussuomalaiset syytti hallitusta komission selän taakse menemisestä.

”Komissio ei ole puuttunut rajojen sulkemiseen Kreikan, Puolan tai Liettuankaan tapauksissa. Miten Suomi eroaa näistä muista EU-maista, jotka ovat rajat sulkeneet?” kysyi perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru.

Sisäministeri Mikkonen vastasi ensin, että Suomen nykyinenkin lainsäädäntö mahdollistaa rajanylityspaikkojen sulkemisen. Koko rajaa ei kuitenkaan turvapaikanhakijoilta voi sulkea. Mikkonen myös sanoi, että viranomaiset ovat valmistautuneet vaikuttamisyrityksiin erittäin hyvin ja tarvittaessa Suomi olisi valmis vastaamaan mahdollisiin operaatioihin.

Pääministeri Sanna Marin (sd) on vielä Japanissa, joten oppositiolle vastaili valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk). Saarikko sanoi pitävänsä komission kantaa ”valitettavana” ja lisäsi pitävänsä perusteltuna, että asia käytäisiin vielä läpi komission kanssa ”korkeimmalla mahdollisella tasolla”.

Riikka Purra.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra jatkoi hallituksen arvostelua ja sanoi tietävänsä, että hallitus oli jo valmistellut pykälät rajojen sulkemiseksi.

”Mutta ne poistettiin hallituksen iltakoulussa poliittisista syistä. Te päätitte lähettää tämän kokonaisuuden Euroopan unioniin poliittista syistä saadaksenne sieltä tämän vastauksen, jonka me tiesimme sieltä tulevan”, Purra sanoi. Hänen mukaansa hallitus panee kansainväliset sopimukset ja ulkomaalaisten ihmisoikeudet Suomen turvallisuuden edelle.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas säesti puheenjohtaja Purraa ja sanoi ”haiskahtavan nyt pahasti siltä, että hallitus on vankasti vihreässä talutusnuorassa”.

Tässä kohtaa sisäministeri Mikkonen ei enää sulattanut toistuvia syytöksiä ja antoi ymmärtää, että perussuomalaiset harjoittavat itse hybridivaikuttamista.

”Tässä salissa kerta toisensa jälkeen annetaan ymmärtää, että me emme huolehtisi rajaturvallisuudesta ja itsenäisyydestämme. Ilman muuta me teemme sen! Minua ihmetyttää se, miten täällä halutaan antaa sellaista kuvaa, että viranomaisemme eivät olisi ajan tasalla eivätkä varautuneet erilaisiin riskeihin. Itse asiassa tämähän on yksi hybridivaikuttamisen keino, että halutaan viranomaisten luottamusta madaltaa ja halutaan antaa ymmärtää, että Suomi ei olisi varautunut”, Mikkonen sanoi varsin poikkeuksellisessa puheenvuorossaan.

Perussuomalaiset kohahtivat äänekkäästi. Omassa puheenvuorossaan perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ihmetteli Mikkosen lausuntoja.

”Korvaani särähti, kun te sisäministeri Mikkonen syytitte äsken oppositiota hybridivaikuttamisesta. Voitteko vähän selventää, millä tavalla oppositio tässä mielestänne oikein hybridivaikuttaa?” Tavio kysyi.

Mikkonen vastasi, että hybridivaikuttamista on hyvin monenlaista.

”Pidän valitettavana, jos tästä salista, Suomen eduskunnasta, lähtee sellainen viesti, ettemme olisi valmistautuneet erilaisiin hybridivaikuttamisen keinoihin. Meidän rajaviranomaisillamme on varautumissuunnitelmat valmiina, ja jos on tarve, niin totta kai toimitaan”, Mikkonen sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat