Puhemies Vanhanen: Ruotsi saattaa ehtiä jättää Nato-hakemuksensa ennen Suomea, ”mutta ei tämä ole kilpailu”

Eduskunta alkaa käsitellä Suomen Nato-päätöstä maanantaina kello 10. Käsittelyn pituus riippuu siitä, moniko kansanedustaja haluaa puhua.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) puhui toimittajille eduskunnassa torstaina.

12.5. 11:50 | Päivitetty 12.5. 17:05

Eduskunta varautuu aloittamaan keskustelun Suomen Nato-päätöksestä maanantaiaamuna kello 10.

Sunnuntaina presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan yhteiskokouksen (tp-utva) odotetaan päättävän Nato-jäsenyyden hakemisesta. Sitten hallitus voi antaa esityksensä asiasta eduskunnalle uudella selonteolla.

Lue lisää: Pääministeri Marin, presidentti Niinistö ja lähes koko hallitus kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä – ”Ei ole keneltäkään pois”, totesi presidentti

Eduskunnassa asian käsittely voi sujua hyvin nopeasti. Puhemies Matti Vanhanen (kesk) sanoo, että nopeimmillaan valmista tulee jo heti maanantaina. Kaikki riippuu kuitenkin siitä, kuinka paljon puhehaluja kansanedustajilla on.

”Eduskunnan aikataulu ratkeaa puheiden määrän ja pituuden perusteella. Päätös on historiallinen ja edustajilla on oikeus mielipiteensä ja perustelujensa aitoon ilmaisuun ennen äänestystä.”

Vanhanen arvioi, että päätös maanantaina tarkoittaisi, että 60–70 edustajaa käyttäisi puheenvuoron. Hän ennakoi, että puheenvuoroja voi kuitenkin tulla enemmän ja keskustelu jatkua myös tiistaina.

Vanhanen katsoo, ettei keskusteluja ole syytä venyttää loputtoman pitkiksi pikkutunneille.

Vanhaselta kysyttiin torstaina eduskunnassa, ehtiikö Ruotsi lopulta jättää hakemuksensa Brysseliin ennen Suomea. Hän piti tätä mahdollisena.

"Saattaa olla, mutta ei tämä ole kilpailu."

Vanhasen mukaan asialla ei ole kuitenkaan historiallista tai muutakaan merkitystä.

"Kaikki tietävät maanantaiaamuun mennessä myös Suomen poliittisen tahdon. Siihen mennessä on presidentti ja valtioneuvosto myös instituutiona tehneet päätökset."

Ruotsalainen iltapäivälehti Expressen kertoi torstaina, että Ruotsi aikoo hakea Naton jäseneksi maanantaina valtiopäivien ylimääräisen istunnon jälkeen.

Vanhanen sanoo, ettei tiennyt Expressenin kuvaamasta aikataulusta, eikä tiedä onko se totta.

Aikataulu on mahdollinen, koska Ruotsin hallituksella on valtuudet tehdä asiasta päätös eikä hakemuksen lähettämiseen tarvittaisi valtiopäivien äänestystä. Hallitus hakee kuitenkin mahdollisesti tuen päätökselle sekä ulko- että puolustusvaliokunnista että ulkoasiainlautakunnasta.

Suomessa asia on haluttu tuoda eduskunnan keskusteltavaksi. Suomessakin valtionjohto voisi silti niin halutessaan päättää lähettää jäsenhakemuksen ilman sen tuomista eduskuntaan ennen jäsenyyden lopullista ratifiointia.

Lue lisää: Expressen: Ruotsi jättää Nato-hakemuksen maanantaina

Lue lisää: Ruotsin hallitus saattaa hakea tuen Nato-hakemukselle salaperäisestä lauta­kunnasta, jota johtaa kuningas

Eduskunnassa Nato-päätöksen käsittelyssä käydään ensin lähetekeskustelu, minkä jälkeen ulkoasiainvaliokunta käsittelee asian ja antaa vastauksensa selontekoon mietinnöllä. Tätä mietintöä käsitellään uudelleen suuressa salissa.

Odotuksena on, että keskustelussa tehdään vastaesitys, jolloin eduskunta myös äänestää Nato-päätöksestä.

Nato-kysymyksen käsittely nopeasti on mahdollista, koska kansanedustajat ovat päässeet keskustelemaan kysymyksestä jo aikaisemman, niin sanotun ajankohtaisselonteon kautta.

Yhteensä 11 eduskunnan valiokuntaa on käsitellyt tätä selontekoa, jossa käsitellään muuttuneen turvallisuuspoliittisen tilanteen ja Nato-kysymyksen lisäksi muun muassa huoltovarmuuskysymyksiä.

HS:n tietojen mukaan ulkoasiainvaliokunnassa ajatuksena on yhdistää molemmat selonteot ja antaa niistä yhteinen mietintö.

Kun eduskunta on äänestänyt jäsenyyden hakemisesta, se lähettää vastauksensa valtioneuvostolle, joka käsittelee asian istunnossaan.

Sen jälkeen presidentti tekee päätöksen presidentin esittelyssä.

Tämän jälkeen Suomen hakemus voi lähteä Natoon.

Valtioneuvoston istunto ja presidentin esittely voidaan järjestää joustavasti eduskunnan ratkaisun jälkeen, valtioneuvoston kansliasta kerrotaan. Selvää ei toistaiseksi ole ajoittuisivatko ne samalle päivälle eduskunnan ratkaisun kanssa.

Lopullisesti eduskunta siunaa Suomen Nato-jäsenyyden sen jälkeen, kun kaikki 30 Nato-maata ovat hyväksyneet Suomen jäsenyyden.

Lue lisää: Nato: Suomen varsinaiset jäsenyys­keskustelut voivat kestää vain päivän

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat