Ruotsalaislehti Expressen ylistää Suomea suomeksi: ”Kiitos Nato-avusta – isoveli Suomi!”

Lehden mukaan mielikuva Suomesta Ruotsin pikkuveljenä on epäreilu, etenkin jos katsotaan, kuinka ”kypsästi Suomessa on hoidettu erinäisiä yhteiskunnallisia ongelmia”.

Kuvakaappaus Expressenin pääkirjoituksesta.

12.5. 18:10 | Päivitetty 12.5. 18:46

Ilman Suomea Ruotsi ei olisi koskaan liittynyt Natoon. Suuret kiitokset, isoveli, kirjoittaa ruotsalainen iltapäivälehti Expressen torstaina julkaistussa suomenkielisessä pääkirjoituksessaan.

Lehden mukaan mielikuva Suomesta Ruotsin pikkuveljenä on epäreilu, ”sillä Suomi on malliesimerkki erilaisten yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisijana”.

”Ruotsin olisikin hyvä ottaa mallia Suomesta politiikan eri osa-alueilla, kuten oikeuslaitosasioissa ja asunto- ja koulupolitiikassa. Jääkiekossakaan Tre Kronor ei enää pärjää Leijonille; Pekingin olympialaisissa Suomi meni ja voitti kultaa”, pääkirjoituksessa sanotaan.

Suurimmat eroavaisuudet naapurien välillä ovat Expressenin mukaan kuitenkin turvallisuus­politiikassa. Kun Venäjä joulukuussa vaati, että sotilasliitto Naton ei tulisi enää laajentua ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen liittyneiden maiden tulisi erota Natosta, ymmärrettiin tilanteen vakavuus Suomessa nopeasti. Turvallisuustilanne oli muuttunut ja Suomen linja oli vuosikymmeniä ollut pitää kiinni mahdollisuudesta hakeutua Natoon, jos niin kävisi.

Ruotsilla kesti Expressenin mukaan pitkään, ennen kuin pääministeri Magdalena Andersson sai julkaistuksi edes ensimmäisen lausunnon.

”Seuraavina kuukausina myös Ruotsin hallituksen edustajat jatkoivat sitkeästi Naton vastustamista”, lehti kirjoittaa.

Ruotsin vitkuttelu Nato-asiassa kuvastaa lehden mukaan hyvin Ruotsin kiinnostuksen puutetta Suomea kohtaan.

”Ruotsi ei ole selvästikään seurannut muutoksia naapurimaansa poliittisessa ilmapiirissä, sillä sosiaalidemokraattien johtama hallitus oli varsin hidas reagoimaan signaaleihin. Ruotsin äkillisestä asenne­muutoksesta ei kuitenkaan voida syyttää Suomea. Sen sijaan meidän pitäisi olla kiitollisia siitä, että suomalaiset ovat tasoittaneet meille tietä Natoon.”

Myös toinen ruotsalaislehti, Dagens Nyheter, kiitti Suomea torstaina verkossa julkaistussa pääkirjoituksessaan.

Pääkirjoitus on otsikoitu: ”Tack för ert mod och er kyla, Finland”, eli ”Kiitos rohkeudesta ja viileydestä, Suomi”.

Lehden mukaan Suomen päätös hakea Naton jäsenyyttä on käytännössä nyt taputeltu, kun presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kertoivat kannattavansa jäsenyyttä.

Lehden mukaan se tarkoittaa sitä, että käytännössä myös Ruotsin päätös on nyt tehty.

Lehti kehuu presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd) rauhallista, mutta päättäväistä otetta prosessissa, joka on viemässä Suomea Naton jäseneksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat