Suomen valtio­johto asettui Natoon hakemisen taakse – Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Suomen Nato-hakemus on jättämistä vaille valmis. HS käy läpi hakuprosessin seuraavat vaiheet.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Ruotsin ulkoministeri Ann Linde tiedostustilaisuudessa Brysselissä tammikuussa.

12.5. 20:50

Torstaina Suomen Nato-prosessissa koitti tärkeä merkkipaalu, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd) ilmoittivat yhteisellä lausunnolla kannattavansa Suomen jäsenyyttä Natossa.

”Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi. Toivomme, että tämän ratkaisun tekemisen vielä edellyttämät kansalliset askeleet otetaan lähipäivinä ripeästi”, yhteisessä tiedotteessa todettiin.

Presidentti Niinistö kuvasi omassa kirjoituksessaan Suomen hakeutumista Natoon ”historialliseksi taitekohdaksi”.

Lue lisää: Presidentti Niinistö ja pääministeri Marin: Suomen on haettava Natoon ”ensi tilassa” – Näin he perustelevat

Nato-jäsenyyttä tukevat kantansa ilmaisivat torstaina myös muun muassa puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk), Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), opetusministeri Li Andersson (vas) ja sisäministeri Krista Mikkonen (vihr).

Suomen Nato-hakemus on jättämistä vaille valmis. Mitä Nato-prosessissa tapahtuu seuraavaksi?

Perjantaina Ruotsissa Nato-prosessi ottaa askeleen, kun maan hallitus julkaisee raporttinsa koskien Nato-jäsenyyttä.

Suomi ja Ruotsi ovat pyrkineet jättämään Nato-hakemuksensa samaan aikaan.

Lauantaina Suomessa odotetaan Sdp:n ilmoittavan Nato-kantansa. Sen jälkeen kaikkien puolueiden Nato-mielipiteet ovat virallisesti tiedossa.

Sunnuntai on virallisen hakemuspäätöksen päivä.

Presidentti ja hallitus tekevät varsinaisen hakemuspäätöksen HS:n tietojen mukaan sunnuntaina 15. toukokuuta. Tuolloin pidettävän presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokouksen (tp-utva) jälkeen on määrä pitää päätöksestä tiedotustilaisuus.

Maanantaina eduskunnassa varaudutaan aloittamaan Nato-päätöstä koskeva keskustelu. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) kertoi Ylen lähetyksessä torstaina, että keskustelu alkaa suuressa salissa kello 10.

Jo yli kaksi kolmasosaa kansanedustajista kannattaa Nato-jäsenyyttä.

Päätös hakea jäsenyyttä on valtiojohdon harteilla, mutta ennen hakemista on haluttu saada eduskunnan tuki. Tämän jälkeen Suomi ilmoittaa Natolle halustaan tulla kutsutuksi sotilasliittoon.

Eduskunta tekee lopullisen päätöksen liittymisestä vasta, kun kaikki 30 Nato-jäsenmaata ovat hyväksyneet Suomen jäseneksi.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi torstaina, että jos Suomi päättää hakea Natoon, maa toivotettaisiin lämpimästi tervetulleeksi.

Koko prosessin on arvioitu kestävän noin neljästä kuukaudesta enimmillään vuoteen. Joidenkin arvioiden mukaan jäsenyys voisi astua voimaan jo alkusyksystä.

Ruotsi aikoo hakea iltapäivälehti Expressenin mukaan Naton jäseneksi maanantaina, valtiopäivien ylimääräisen istunnon jälkeen.

Ruotsissa Nato-hakemuksen lähettämiseen ei tarvittaisi Ruotsin valtiopäivien äänestystä, mutta hallitus hakee mahdollisesti tuen päätökselleen sekä ulko- että puolustus­valiokunnista että ulkoasiain­lautakunnasta.

Lue lisää: Ruotsin hallitus saattaa hakea tuen Nato-hakemukselle salaperäisestä lauta­kunnasta, jota johtaa kuningas

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat