EU:n hiili­nielu­tavoite loppu­suoralla: Ville Niinistön roima korotusehdotus ei saanut vastakaikua

EU-parlamentti nuijii kantansa voimaan kesäkuun alussa.

Kuljetustraktori siirtää tukkeja harvennushakkuutyömaalla UPM:n omistamalla metsätilalla Janakkalassa 5. toukokuuta 2022.

13.5. 15:09

Bryssel

EU-parlamentti alkaa olla loppusuoralla sen määrittelyssä, miten suuret hiilinielut EU-maissa pitäisi sen mielestä olla.

Parlamentin ympäristövaliokunta äänestää oman kompromissinsa niin sanotusta lulucf-asetuksesta ensi viikon maanantaina, ja täysistunto nuijii koko parlamentin kannan kesäkuussa. Lulucf-lyhenne tarkoittaa maankäyttöä, maankäytön muutosta ja metsätaloutta.

Metsät ja muu biomassa sitovat hiilidioksidia ilmakehästä ja toimivat merkittävinä hiilinieluina.

Ympäristövaliokunnan mietinnön tehnyt Ville Niinistö (vihr) ei saanut läpi omaa esitystään, että nielutavoite nousisi tuntuvasti komission esittämästä 310 miljoonasta hiilidioksidi­ekvivalentti­tonnista.

Niinistö esitti alun perin, että tavoite nostettaisiin 490 miljoonaan tonniin. Tämä olisi merkinnyt isoja muutoksia metsänhakkuissa ja maataloudessa.

Lue lisää: Ville Niinistöltä tulossa radikaali ehdotus hiili­nieluista: kasvattaisi EU-tavoitetta roimasti, mikä Suomessakin tarkoittaisi isoja muutoksia

Ympäristövaliokunnan äänestykseen on menossa kompromissiesitys, jonka pohjana on komission 310 miljoonaa tonnia täydennettynä 50 miljoonan tonnin ylimääräisellä tavoitteella. Ylimääräinen tavoite saavutettaisiin kehittämällä maatalouden hiiliviljelyä eli hiilen sidontaa maaperään.

”Metsiin liittyvät tavoitteet eivät nouse siitä, mitä komissio on esittänyt. Pelottelu voidaan lopettaa, tavoitteet ovat niin vaatimattomia”, Niinistö sanoi perjantaina EU-parlamentin Suomen-toimiston tilaisuudessa.

Niinistön mukaan tarkoitus ei ole asettaa rajoituksia vaan pyrkiä osoittamaan tietä siihen, että viljelijöille ja metsänomistajille tulisi taloudellisia kannustimia kasvattaa hiilinieluja. Vielä ei olla niin pitkällä.

Parlamentissa useampi valiokunta on tehnyt mietinnön lulucf-asetuksesta. Teollisuusvaliokunnan raportoijana toiminut Henna Virkkunen (kok) sanoo oman valiokuntansa ja myös oman ryhmänsä eli Euroopan kansanpuolueen EPP:n tukevan komission esitystä.

Ei ole siis vielä varmaa, että ehdotettu 50 miljoonan tonnin lisätavoite maatalousmaalle menisi läpi.

Virkkunen pitää myös komission tavoitetta vaativana etenkin kun hänen mielestään bioenergian käyttöä ei pitäisi rajoittaa liikaa, kun EU yrittää päästä irti fossiilienergiasta.

Maatalous- ja liikennevaliokunnassa ryhmänsä Renew’n varjoesittelijänä toiminut Elsi Katainen (kesk) ei myöskään kannata hiiliviljelylle suunnattua lisätavoitetta.

Ympäristövaliokunta haluaa lisäksi lykätä päätöstä siitä, otetaanko maatalouden metaanipäästöt mukaan lulucf-laskentaan. Neljän suurimman parlamenttiryhmän kompromissin mukaan komissiolta halutaan tästä lisäselvityksiä ja uusi esitys 2026.

Komission esityksessä Suomen osuus koko Euroopan hiilinielutavoitteesta on 17,8 miljoonaa tonnia. Tavoite on alhaisempi kuin viime vuosina Suomen toteutunut nielu.

Lulucf-asetus on yksi osa EU:n komission heinäkuussa esittelemää ilmastotoimien pakettia, jolla EU tavoittelee kasvi­huone­kaasu­päästöjen mittavaa vähentämistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat