Ministerityöryhmä: Suomi on varautunut venäläisen maakaasun tuonnin katkeamiseen

Lähialueyhteistyö Venäjän kanssa on toistaiseksi jäissä.

Gasumin kaasuasema Imatran Räikkölässä. Suurin osa Venäjältä tuodusta maakaasusta tulee Suomeen Imatran kautta.

13.5. 12:51

Varautumisen ministerityöryhmä on käynyt läpi maakaasun saatavuutta ja varautumista sen varalta, että Venäjä katkaisee kaasun tuonnin Suomeen. Työryhmä totesi, että venäläisen maakaasun tuonnin katkeamiseen on varauduttu. Kotitalousasiakkaiden ja välttämättömien yhteiskunnan palvelujen kaasun tarve katetaan myös häiriötilanteissa.

Kaasua käytetään teollisuuden prosesseissa, esimerkiksi energiateollisuudessa, metsäteollisuudessa, terästeollisuudessa ja elintarviketeollisuudessa. Myös kotitalouksissa käytetään jonkin verran kaasua.

Suomeen ollaan hankkimassa kelluvaa lng-terminaalia, jolla voitaisiin turvata teollisuuden toimitus- ja huoltovarmuustarpeet.

Työryhmä linjasi myös, että Venäjään liittyviä lähialueyhteistyön hankkeita ei toistaiseksi edistetä. Kaikki hankkeet on tällä hetkellä lähtökohtaisesti keskeytetty tai jäädytetty. Saimaan kanavan peruskorjaus on ollut yksi suurimmista Venäjän kanssa toteutettavista hankkeista.

Hallitus selvittää ja valmistelee syksyn budjettiriiheen mennessä ehdotukset itäisen Suomen elinvoimaa vahvistavista toimenpiteistä ja siitä, miten lähialueyhteistyölle varattua rahoitusta tullaan käyttämään.

Lue lisää: Suomi varautuu Venäjän kaasu­toimitusten katkeamiseen toukokuussa

Lue lisää: Raportti: Suomi ja Baltian maat vaikeimmassa tilanteessa, jos Venäjän kaasu­toimitukset katkeavat – HS:n laskuri näyttää, kuinka paljon EU-maat ovat maksaneet Venäjälle energiasta sodan sytyttyä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat