Hallitus on päättänyt lykätä jälleen translain eduskuntakäsittelyä. Translain esittelyviikon oli tarkoitus olla kolmen viikon päästä, touko-kesäkuun taitteessa. Tällä viikolla eduskuntakäsittelyä päätettiin kuitenkin lykätä elokuun lopulle, viikolle 34.
Lain esittelijäksi nimetty sosiaali- ja terveysministeriön vastuuvirkamies Maija Iles kertoo, että eduskuntakäsittelyä päädyttiin lykkäämään lausuntopalautteen aiheuttaman jatkovalmistelutarpeen vuoksi. Lakiesityksen lausuntokierros päättyi huhtikuun alussa.
ILESIN mukaan muutostarpeet liittyvät esimerkiksi lakitekstin sanamuotoihin.
”Esimerkiksi termin ’lisääntymisbiologinen sukupuoli’ käyttö sai lausuntokierroksella paljon palautetta”, Iles kertoo.
”Pääperiaatteet ja tavoitteet pysyvät jatkovalmistelussa siis samoina, mutta pyrkimyksenä on etsiä vaihtoehtoisia tapoja säätää asiasta käyttämättä kritiikkiä saanutta ilmaisua.”
Terminologisten kysymysten lisäksi jatkovalmistelussa on muun muassa arvioitu translain uudistamisen vaikutuksia muiden ministeriöiden hallinnonaloihin kuuluvaan lainsäädäntöön.
”Lausuntopalautteen perusteella on esimerkiksi arvioitu oikeusministeriön ja sisäministeriön hallinnonalojen lainsäädäntöön kohdistuvan muutostarpeita”, Iles kertoo viitaten muun muassa vankien, tutkintavankien ja poliisin säilyttämien henkilöiden sijoittamiseen ja henkilöntarkastuksiin liittyviin kysymyksiin.
Alun perin hallituksen tavoitteena oli uudistaa translaki jo vuoden 2020 loppuun mennessä. Koronaviruspandemian aiheuttama resurssipula sosiaali- ja terveysministeriössä kuitenkin lykkäsi uudistustyötä yli vuodella.
Lopulta nyt käynnissä oleva valmistelu aloitettiin viime vuoden marraskuussa.
Uudessa translaissa keskeisin ero nykytilanteeseen olisi juridisen sukupuolen korjaamisen erottaminen lääketieteellisestä sukupuolen korjausprosessista. Tämän myötä poistuisi myös sukupuolen korjaamiseen tällä hetkellä liittyvä vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä, jota on kritisoitu laajalti. Juridisella sukupuolella tarkoitetaan väestörekisteristä löytyvää merkintää sukupuolesta.
Jatkossa juridisen sukupuolen voisi korjata ilman, että asiaan liittyisi minkäänlaista lääketieteellistä prosessia. Lääketieteellistä arviota ei vaadittaisi myöskään digi- ja väestötietovirastolle lähetettävään hakemukseen, jolla juridista sukupuolta jatkossa voitaisiin muuttaa.