Presidentti Niinistö Turkin Nato-kommenteista Ylellä: ”En lähtisi spekuloimaan, että mitään kapuloita olisi laitettu rattaisiin”

Niinistön mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kommentteihin kannattaa suhtautua rauhallisesti.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haastattelussa Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

14.5. 12:27

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi lauantaiaamuna Ylen Ykkösaamussa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin perjantaisia lausuntoja, joiden mukaan Turkin ei ole mahdollista suhtautua Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen positiivisesti.

Niinistön mukaan Erdoğanin kommentteihin kannattaa suhtautua rauhallisesti.

”Tähän asti Turkin viesti meille on ollut täysin päinvastainen”, Niinistö sanoi. Hänen mukaansa aika näyttää, mitä Erdoğan kommenteillaan todella tarkoitti.

”En lähtisi spekuloimaan, että mitään kapuloita olisi laitettu rattaisiin”, Niinistö sanoi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Erdoğan syytti ”Skandinavian” maita kurdisotilaiden ”suojelemisesta”.

”Meillä ei ole positiivista kantaa. Skandinaviset maat ovat kuin majataloja terroristijärjestöille”, Erdoğan kommentoi.

Niinistö ei usko, että kyse on iltalypsystä eli neuvotteluihin viime hetkellä mukaan tuodusta vaatimuksesta. Hän myös huomautti, että Erdoğan ei varsinaisesti maininnut Suomea vaan häneltä kysyttiin mielipidettä Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Niinistö ajattelee, että Erdoğan halusi nostaa esille asian kurdeista, ja kommentti saattoi olla osoitettu Ruotsille. Ruotsissa on Suomea huomattavasti suurempi kurdivähemmistö.

Vaikka Suomea ei sinänsä mainittu, se ei Niinistön mukaan tarkoita etteikö kommentit koskisi myös Suomea.

”Ruotsin asia on myös meidän asiamme.”

Niinistö keskusteli Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kanssa perjantaina.

Niinistön mukaan Biden oli yllättynyt Erdoğanin lausunnosta.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kertoi perjantaina selventävänsä Erdoğanin kantaa koskien Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä. Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Karen Donfriedin mukaan aiheesta tullaan keskustelemaan viikonloppuna myös Naton ulkoministerikokouksessa Saksassa.

Ulkoministerikokouksessa Suomea edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Paikalla ovat myös Ruotsin ja Turkin ministerit.

Presidentti Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd) kertoivat torstaina yhteisessä tiedotteessa, että he kannattavat Suomen hakeutumista Natoon.

Hakemuksen jättämisen tarkkaa aikataulua tai sitä, jättävätkö Suomi ja Ruotsi hakemukset mahdollisesti yhtä aikaa, Niinistö ei kommentoinut.

Niinistö matkustaa tiistaina valtiovierailulle Ruotsiin, missä hän tapaa sekä Kaarle XVI Kustaan että pääministeri Anderssonin. Niinistön mukaan hänen on määrä pitää Anderssonin kanssa myös yhteinen tiedotustilaisuus, mutta jäsenhakemusta tuskin tullaan jättämään Ruotsissa.

”Kansalliset päätökset tehdään kansallisesti, ei valtiovierailun yhteydessä”, Niinistö sanoi.

Lue lisää: Pääministeri Marin kertoo hetkestä, jolloin hän tiesi, että Suomi tulee hakemaan Natoon: ”Olin aivan varma”

Niinistö otti Ykkösaamussa kantaa myös niin sanottuun ”Pohjolan linnakkeeseen”, jonka muodostaisivat Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja ja Britannia.

Niinistön mukaan maailmalla ihailtuun pohjoismaiseen malliin tulisi selvä lisä, kun alueen turvallisuus lisääntyisi. Niinistön mukaan myös Baltian turvallisuus kasvaisi etenkin, jos Ruotsi liittyy Natoon.

”Etulinjaan ei jää kukaan yksinään”, Niinistö sanoi.

Ukrainan sotaa on käyty jo kolmatta kuukautta. Niinistön mukaan tilanne näyttää rauhan suhteen hankalalta.

Vaikka Venäjä ei ole edennyt odotustensa mukaan, se on saanut haltuunsa uusia alueita.

”Vaikea nähdä, että he sieltä peruuttaisivat”, Niinistö kommentoi.

Hänen mukaansa ei myöskään ole merkkejä siitä, että Ukraina olisi romahtamassa tai valmis luovuttamaan alueita. Niinistön mukaan nämä seikat osoittavat, että rauhansopimusta on vaikea syntyä.

Niinistön mukaan onkin vaarana, että kahdeksan vuotta sitten Itä-Ukrainasta alkanut tilanne jatkuu paljon laajempana ja vakavampana ja syntyy ”jäätyvä konflikti”.

Venäjän johdossa Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä pidetään uhkana.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskovin mukaan Suomi on ottanut ”epäystävällisiä askeleita” Venäjää vastaan ja että askeleet antavat aihetta olla pahoillaan ja vastata niihin samalla mitalla.

Presidentti Niinistön on määrä puhua Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa puhelimessa lähiaikoina. Niinistön mukaan hän tulee toteamaan Putinille, että Suomen liittyminen Natoon maksimoisi maan turvallisuuden.

”Totean varmaan senkin, että on erehdys luulla, että turvallisuus on nollasummapeli. Se, että meidän turvallisuutemme lisääntyy, ei ole heiltä [Venäjältä] pois”, Niinistö sanoi.

Presidentin mukaan on syytä käydä selkeä ja suora keskustelu.

”Ehkä hän avaa näitä tiedottajansa lausumia”, Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa Suomen ja Venäjän suhteet ovat muuttuneet, eikä paluuta entiseen ole. Niinistö pitää kuitenkin tärkeänä, että yhteistoimintaa Venäjän kanssa on järkevää jatkaa esimerkiksi Suomenlahden liikenteen suhteen.

”Ei ole mitään järkeä lyödä poikki kaikkea yhteistoimintaa, koska siinä voi tulla suuria vahinkoja.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat