Presidentti Niinistö keskusteli Putinin kanssa puhelimessa –  ”Keskustelu oli suora ja selväpiirteinen”

Niinistön kerrotaan ilmoittaneen Putinille, että Suomi päättää Nato-jäsenyyden hakemisesta lähipäivinä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haastattelussa Ylen Ykkösaamu -ohjelmassa Helsingissä lauantaina.

14.5. 16:15

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli lauantaina puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, tiedottaa tasavallan presidentin kanslia.

Niinistön kerrotaan ilmoittaneen Putinille, että Suomi päättää Nato-jäsenyyden hakemisesta lähipäivinä.

”Keskustelu oli suora ja selväpiirteinen ja se käytiin vailla kärjistyksiä. Jännitteiden välttämistä pidettiin tärkeänä”, presidentti Niinistö kertoo tiedotteessa.

Niinistö oli tuonut puhelussa esille, miten perusteellisesti Venäjän loppuvuodesta 2021 esittämät vaatimukset Natoon liittymisen estämisestä ja Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 ovat muuttaneet Suomen turvallisuusympäristöä.

Liittymällä Naton jäseneksi Suomi vahvistaa omaa turvallisuuttaan, mikä ei ole keneltäkään pois, Niinistön kerrotaan sanoneen Putinille.

Presidentin kanslian mukaan Niinistö oli todennut jo presidenttien ensitapaamisessa vuonna 2012, että jokainen itsenäinen kansakunta maksimoi oman turvallisuutensa.

”Siitä on kyse nytkin”, tiedotteessa sanotaan.

Niinistön kerrotaan sanoneen Putinille myös, että Suomi haluaa jatkossakin hoitaa rajanaapuruuteen liittyvät käytännön kysymykset asiallisesti ja ammattimaisesti.

Niinistö toi niin ikään esiin huolensa Venäjän käymästä sodasta Ukrainassa ja korosti rauhan välttämättömyyttä.

Presidentti välitti Putinille myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin aiemmin samalla viikolla esittämät viestit siviilien evakuoinnin turvaamisesta.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

Venäläisen uutistoimiston Ria Novostin mukaan Putin ilmoitti Niinistölle, että sotilaallisen liittoutumattomuuden hylkääminen olisi Suomelta virhe. Suomeen ei Putinin mukaan kohdistu minkäänlaisia turvallisuusuhkia.

Venäjän presidentin lehdistöpalvelun mukaan Suomen ulkopolitiikan suunnanmuutos vaikuttaisi negatiivisesti maiden välisiin suhteisiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat