Haavisto: Ulkoministeriöllä ei tietoja tuoreista vaatimuksista palauttaa aktivisteja Turkkiin

Turkin yleisradioyhtiön uutiskanava TRT Haber uutisoi maanantaina Turkin vaatineen Suomea ja Ruotsia palauttamaan yhteensä 33 aktivistia Turkkiin.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vas.) ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan

16.5. 13:37 | Päivitetty 16.5. 21:10

Suomella ei ole sellaista tietoa, että Turkki olisi viime aikoina vaatinut Suomea palauttamaan aktivisteja Turkkiin, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoo HS:lle.

”Meidän tietoomme on tullut vain tällainen listaus, joka on annettu vuonna 2017 ulkoministeri Timo Soinin vierailun yhteydessä. Tällaiset listat tietysti annetaan aina tiedoksi suojelupoliisille ja asianomaisille viranomaisille, jotka sitten ne selvittävät. Tämä on meidän käsitys tämänhetkisestä tilanteesta”, Haavisto kommentoi.

Hänellä ei ollut tiedossa, johtiko vuoden 2017 listaus tuolloin minkäänlaisiin toimenpiteisiin.

”Tietysti jos Suomessa terroritoimintaa tai sen valmistelua havaitaan, niin siitä seuraa normaali poliisi- ja oikeuslaitos­tutkinta. Suomi ottaa vakavasti kaikki tällaiset syytökset ja väitteet, mutta tietysti noudatamme oman oikeus­laitoksemme prosesseja täällä”, Haavisto jatkoi.

Turkin yleisradion uutiskanava TRT Haberin mukaan Turkki on vaatinut Suomea ja Ruotsia palauttamaan 33 aktivistia Turkkiin. Median mukaan Suomi ja Ruotsi ovat kuitenkin kieltäytyneet palautuksista.

Maanantaina julkaistun uutisen mukaan palautettavaksi on pyydetty 12 ihmistä Suomesta ja 21 ihmistä Ruotsista.

Puolella Suomesta palautettavaksi vaadituista aktivisteista on uutisen mukaan yhteyksiä turkkilaisen toisinajattelijan Fethullah Gülenin ympärille muodostuneeseen Gülen-liikkeeseen. Puolella puolestaan on uutisen mukaan yhteyksiä Kurdistanin työväenpuolue PKK:hon.

Turkin valtiollisen uutistoimiston AA:n mukaan uutisen lähde oli Turkin oikeusministeriö.

Ulkoministeri Pekka Haavisto seurasi maanantaina eduskunnassa käytyä Nato-keskustelua.

Haavisto kertoo, ettei Suomesta olla oltu yhteydessä Turkin viranomaisiin näiden tietojen osalta. Myöskään Turkista ei olla oltu virallisesti yhteydessä Suomeen.

”Tässä on varmasti sellainen tilanne, että kaikki nämä uutiset Turkin ja Suomen tai Turkin ja Ruotsin suhteesta, niille saadaan paljon klikkauksia niin sanotusti. Ne kiinnostavat, koska Turkki on nyt yhtenä päätöksentekijänä siinä, laajeneeko Nato ja onko Naton avointen ovien politiikka voimassa”, Haavisto toteaa.

Hänen mukaansa odotettavissa on, että vastaavanlaisia uutisia nousee esille säännöllisen epäsäännöllisesti, kunnes kaikki sotilasliiton jäsenmaat ovat hyväksyneet Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksen.

Haavisto ei kuitenkaan usko, että Turkilla olisi aikomuksia pyrkiä estämään Suomen Nato-jäsenyyttä.

”Tässä on paljonkin vaaroja tietysti sen takia, että prosessit voivat viivästyä. Isot asiat kannattaa kuitenkin erottaa päivän uutisista. Uskon että lopuksi tullaan maaliin tässäkin hankkeessa, vaikka se vähän voi kestää.”

Diplomaattidelegaatio Suomesta ja Ruotsista matkustaa pian Turkkiin keskustelemaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksistä ja Turkin kielteisistä kannoista asiaan. Asiasta kertoo ruotsalaisen uutistoimisto TT:n mukaan Ruotsin ulkoministeriö.

Suomalaiset ja ruotsalaiset diplomaatit tapaavat Turkissa maan ulkoministeriön edustajia.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan otti perjantaina tiukka­sanaisesti kantaa Suomen ja Ruotsin Nato-haaveisiin toteamalla, että hänen ei ole mahdollista suhtautua maiden mahdollisiin Nato-jäsenyyksiin positiivisesti.

Samassa yhteydessä hän puhui Suomen ja Ruotsin ”majoittavan terroristi­järjestöjä” ja syytti Pohjoismaita kurdisotilaiden "suojelemisesta".

Erdoğan toisti kielteisen kantansa jälleen maanantaina ja sanoi myös, ettei suomalaisen ja ruotsalaisen diplomaattidelegaation ”kannata vaivautua” Turkkiin keskustelemaan jäsenyyksistä.

”Ensinnäkin, emme sanoisi 'kyllä' niiden, jotka asettavat pakotteita Turkille, jäsenyyksille Natossa, puolustusliitossa, tämän prosessin aikana”, Erdoğan sanoi Turkin valtiollisen uutistoimiston Anadolun mukaan.

Turkki vaati jo huhtikuussa, että sotatarvikkeiden vientiin Turkkiin liittyviä pakotteita purettaisiin.

Viikonloppuna Erdoğanin tiedottaja Ibrahim Kalin kuitenkin kommentoi yhdysvaltalaisen The New York Timesin mukaan, ettei Turkki yritä estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.

Oikaisu 16. toukokuuta kello 19.15: Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin, Turkkiin eivät matkusta Ruotsin ja Suomen ulkoministerit vaan diplomaattidelegaatio Suomesta ja Ruotsista. Vierailua isännöivät Turkin ulkoministeriön edustajat, ei ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat